Egy kisfiú zseniális ajándékot talált ki Valentin-napra, amit bárki utánozhat

Február 14-e nemcsak vörös rózsák és szív alakú bonbonok képében szólhat a szeretetről, hanem egy mesekönyv formájában is: a nemzetközi könyvajándéknapon ajándékozzunk egy könyvet egy kisgyereknek!

Két éve, február 14-én délután izgatottan lestük a gyerekeimmel, vajon ki találja meg a mesekönyvet, amit titokban a buszmegálló padjára tettünk, benne egy kis cetlivel: „Ma van a könyvajándékozás napja. Ez a könyv a tiéd. Jó szórakozást!” Hamarosan egy kisfiú érkezett az anyukájával, tétován körbepillantottak, majd felvették a könyvet és beleolvastak. Mosoly futott át az arcukon és amíg a buszra vártak, le sem tették a kötetet. Mi pedig a búvóhelyünkön hurráztunk és éljeneztünk, hogy sikeres volt az akciónk.

Mi is ez a nap?

Éppen 10 éve, hogy február 14-én nem csak a szerelmesek ünnepét, a Valentin-napot, hanem a nemzetközi könyvajándéknapot is megtartják világszerte. Az önkéntes alapon szerveződő kezdeményezés népszerűségét mutatja, hogy már több mint 47 országban hagyománnyá vált, Nigériától Oroszországig, Csehországtól Új-Zélandig. Magyarország 2013-ban kapcsolódott be a programba a Magyar Gyermekirodalmi Intézeten keresztül.

A cél, hogy ezen a napon minél több gyerek kapjon egy könyvet és találkozzon a neki szóló irodalommal, amely egy lépés lehet afelé, hogy egyre többen megszeressék az olvasást.

Az ötletgazda egy hétéves kisfiú

Az ötlet egy amerikai könyves bloggertől, Amy Broadmoore-tól és gyermekétől származik. 2012-ben nem sokkal az ominózus februári nap előtt Broadmoore hétéves kisfia, Jack felvetette, hogy Bálint-napon a könyvek iránti szeretetet is hangsúlyozhatnák valamilyen módon. Ez a nap egyébként is az apró figyelmességekről és a szeretetteljes hangulatról szól, így éppen megfelelőnek tűnt arra, hogy az olvasás szeretetét népszerűsítsék.

A családban már volt hagyománya a könyvajándékozásnak: a kisfiú korábban a barátainak ajándékozott könyveket, és a nagyszüleit is rábeszélte hasonló adományozásra. Broadmoore-ék kipróbálták, vajon szélesebb körben is el tud-e terjedni az otthoni tradíció és a válasz egyértelmű igen volt. A közösségi média segítségével a kezdeményezésnek egycsapásra híre ment, és a világ minden tájáról érkeztek visszajelzések a könyvajándékozásokról. (Egy másik, hasonló korú amerikai kisfiú hatalmas népszerűségnek örvendő kézzel írt könyvéről nemrég számoltunk be.)

Tippek a könyvajándékozásra

Világszerte rengeteg iskola, könyvtár és segélyszervezet aktivizálja magát ezen a napon, itthon is számos intézmény csatlakozott a programhoz az elmúlt években. Természetesen egyénileg is részt vehetünk a kezdeményezésben, ehhez adunk néhány ötletet:

  • ajándékozzunk egy könyvet egy ismerős vagy rokon gyereknek
  • hagyjunk egy könyvet olyan nyilvános helyiségben vagy helyen, amit gyerekek is látogatnak (például orvosi váróterem, játszósarok, játszótér, park)
  • ajándékozzunk jó állapotú könyveket a helyi könyvtárnak, kórháznak, gyermekotthonnak, vagy olyan szervezetnek, amely használt könyveket juttat el rászoruló gyerekeknek.

Fontos, hogy a könyvbe tegyünk egy kis könyvjelzőt vagy üzenetet, esetleg a borítóra ragasszunk egy matricát – „Vigyél haza” vagy „Ez a könyv a tiéd” szöveggel –, amelyen jelezzük, hogy ez egy ajándék az ünnepnap alkalmából. Az emberek általában nincsenek hozzászokva ahhoz, hogy valami ingyen van, így enélkül előfordulhat, hogy például senki sem meri hazavinni a nyilvános helyen ott hagyott könyvet. Az ajándékozási ötleteket, beszámolókat, fotókat elküldhetjük a nemzetközi könyvajándéknap magyar Facebook-oldalára is, ahol közzéteszik ezeket és inspirálódhatunk egymás akcióiból.

Hiányzó könyvek az otthonokból

A Magyar Gyermekirodalmi Intézet és a Csodaceruza magazin idei plakátja

Amellett, hogy a könyvajándékozás egy jópofa ötlet, a kezdeményezés a résztvevő országokban felszínre hozott egy sor olyan problémát, amelyekkel foglalkozni kell. Az egyik ilyen, hogy rengeteg gyereknek nincsen saját könyve otthon (ez ugyanúgy igaz például Angliára és az Egyesült Államokra is, mint Magyarországra). A Magyar Gyermekirodalmi Intézet a korábbi években pályázatot hirdetett a könyvajándéknapra, amelyre az egész országból és a határon túlról is jelentkeztek iskolák. A pályázatra jelentkező intézményektől kapott beszámolók amellett, hogy bemutatták, hogyan ünnepelték az alternatív február 14-ét, egyfajta látleletet is adtak arról, hogy hol milyen könyveket olvasnak a gyerekek. Abban, hogy egyáltalán milyen színvonalú gyerekkönyvekhez lehet hozzájutni, nagyon nagy a szórás attól függően, hogy Budapestről, vidékről vagy a határon túlról van szó. Vidéken például sok helyen nincs is olyan gyerekkönyvállománnyal rendelkező könyvesbolt, mint ami például a fővárosban evidencia.

A könyvajándékozás napjának megünneplése tehát az olvasás általános népszerűsítésén túl azért is fontos, hogy láthatóvá váljanak és támogatásban részesüljenek azok a kevésbé szerencsés helyzetben lévő gyerekek, akik szívesen olvasnának, de nem áll rendelkezésükre megfelelő számú vagy színvonalú gyerekkönyv.

Ahogyan arról korábban hírt adtunk, Katalin cambridge-i hercegnő, Vilmos herceg felesége éppen a könyvajándéknap előtti estén, február 13-án mesét fog olvasni a brit közszolgálati televízióban a gyerekek mentális egészségének szentelt héten.

 

Kiemelt kép: Getty Images