Dillon Helbig becsempészte egy könyvtár polcára saját, kézzel írott könyvét, ami olyan népszerű lett, hogy várólistára kell feliratkoznia annak, aki el akarja olvasni.

Az amerikai Boise városában élő Dillon Helbig 8 éves korában elérte azt, amire mások egy egész karriert áldoznak: írt egy könyvet, ami a könyvtárban is helyett kapott. Igaz, hogy Dillon kikerülte a hivatalos ügymenetet: ahelyett, hogy szerkesztőkkel és kiadókkal vesződött volna, egyszerűen megírta a könyvet, és becsempészte a helyi könyvtárba.

Teljesen önálló munka

A kézzel írt könyv címe Dillon Helbig karácsonyi kalandjai (írta Dillon maga) és a szerző színes ceruzával készített illusztrációi díszítik. Az eredeti angol címben a karácsony szó hibásan szerepel – Christmas helyett Crismis –, ami sejtetni engedi, hogy egy írni épphogy csak megtanult alkotóval van dolgunk. A kisfiú a nagymamájától kapott kemény fedeles, vonalas füzetet fogta be a célra, és röpke két nap alatt mind a 81 oldalát teleírta és rajzolta. A könyv hátuljára ragasztott egy címkét Made in Idho felirattal, arra utalva, hogy a könyv Idaho államban készült, és még a könyv gerincét is ellátta egy saját kezűleg készített matricával, ami kísértetiesen hasonlít a helyi könyvtár által használt címkére.

A legjobb helyre került

Anélkül, hogy bárkinek is szólt volna, Dillon bevitte a könyvet a helyi könyvtárba Boise városában, és becsúsztatta a többi könyv közé a gyerekkönyv-részlegen. A könyvtár vezetősége hihetetlenül jól reagált az ifjú szerző szokatlan érvényesülési kísérletére. Dillon édesanyja aggódva hívta a könyvtárat, hogy ott van a kisfia könyve, nehogy eltűnjön vagy elvigye valaki. A könyvtárosok pedig ahelyett, hogy egyszerűen visszaadták volna, hivatalosan is felvették Dillon művét a könyvtári állományba. „A szülők aggódtak, hogy ha megtaláljuk a könyvet, megszabadulunk tőle” – mondta a helyi tévécsatornának Alex Hartman, a Lake Hazel-i fiókkönyvtár vezetője. Ez teljesen alaptalan félelem volt, hiszen, ha valahol biztonságban van egy könyv, akkor az a könyvtár. A könyvtárosok egyébként imádták Dillon könyvét. „Helye van a könyvtárunk polcán – erősítette meg Hartman. – Jó történet.” A könyvtár a Facebook-oldalán is beszámolt a nem mindennapi eseményről, valamint arról, hogy Dillon könyve elnyerte a legjobb fiatal regényírónak járó Whoodini-díjat, amelyet egyébként most, a tiszteletére hoztak létre.

Egy írói karrier kezdete

Dillon a helyi tévécsatornának elárulta, hogy a könyvben ő maga szerepel, valamint az anyukája, a Mikulás, egy bomba, egy időkapu és egy óriás húsevő pulyka. „Ötéves korom óta készülök arra, hogy bevigyek egy könyvet a könyvtárba” – mondta Dillon. Elmesélte, hogy nagyon sok könyvtáros mellett kellett elosonnia ahhoz, hogy a könyvet titokban a polcra helyezhesse, de végül sikerült neki. „Mindig is trükkös voltam, például így szerzek csokit is” – vallotta be. Az események hatására Dillon elhatározta, hogy író lesz, és már komoly karrierterveket is szőtt. „40 éves koromban abba fogom hagyni az írást” – árulta el, hozzátéve, hogy ezt követően játéktervezéssel szeretne foglalkozni. Addig is, megírja első regénye folytatását. „A következő könyvem címe „A kabátevő szekrény” lesz, amely valós eseményeken alapul” – tette hozzá.

Dillon tévészereplését követően az emberek elkezdtek érdeklődni a könyv iránt, a lelkesedés azóta egészen elképesztő méreteket öltött. A New York Times arról számolt be, hogy január végére már várólistát kellett bevezetni a kölcsönzésre, amelyre 56-an iratkoztak fel. Ha közülük mindenki a maximálisan igénybe vehető 4 hétig tartja magánál a könyvet, az azt jelenti, hogy a lista alján lévőknek akár 4 évet is várniuk kell, hogy kikölcsönözhessék a könyvet.

Kiemelt kép: Getty Images