Összegyűjtöttünk néhányat a a szecessziós ékszertervezők leggyönyörűbb műremekei közül.
  • Hamarosan itt a Valentin-nap, vele együtt pedig az ajándékozás.
  • Ha pedig Valentin-napi ajándékról van szó, akkor elsőként az ékszer jut eszünkbe.
  • Egy kis inspiráció gyanánt összegyűjtöttük a legszebb szecessziós műremekeket.

Sokan csupán modern kori hóbortnak tartják a Valentin-napot (pláne a Valentin-napi ajándékozást), pedig a február 14-re eső „szerelmesek ünnepe” évezredes hagyományokra tekint vissza. Az ókori Rómában például két vallásos pásztorünnepet is tartottak ezekben a napokban: Faunus (a kecske alakú pásztoristen) ünnepét és a termékenységi rítusokból álló Lupercaliát.

Ezekben a napokban a hajadon nők Júnó, a szerelem istennője templomába gyűltek szerelmi jóslatokért, a férjek pedig hagyományosan virággal kedveskedtek feleségüknek. De volt egy olyan, igen furcsa néphagyomány is, melynek keretében a nőtlen férfiak kisorsolták egymás között közösségük hajadonjait. Velük rövid időre párba álltak, és korabeli pletykák szerint voltak közöttük, akik így valóban egymásba is szerettek.

A Valentin-nap története Magyarországon

Persze, azok sem tévednek nagyot, akik úgy gondolják, az utóbbi években lendült csak fel igazán a Valentin-napi ajándékozás szokása. Valóban, hirtelen és sokat változtak az ezen időszakhoz kapcsolódó hagyományaink az elmúlt évtizedek során.

Szívecske alakú bonbonok, kizárólag párokra szabott programok, mindent elárasztó giccses dekoráció és rádióból bömbölő szerelmes dalok… Nem csoda, hogy

sokaknak borsódzik a háta a Valentin-nap gondolatától – néha még azoknak is, akik egyébként boldog párkapcsolatban élnek.

Hátha sikerül lehűteni a kedélyeket azonban, ha elmeséljük, milyen egyéb tradíciók köthetők még Bálint napjához.

valentin-napi-ajandek

Fotó: Getty Images

Szent Bálint (Valentin vagy Valentinus) eredendően a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje, kultusza pedig mindig is meghatározó volt a magyarországi németek körében. A Wikipedia ennek bizonyítására egy régi, kalotaszegi vetélőt is megmutat, melynek vésete annyit ír: „1883-Ba Február 14 Kén”. Ez a tárgy minden bizonnyal Bálint-, azaz Valentin-napi ajándéknak készült.

Néphagyományunkban többféleképpen is élt Szent Bálint tisztelete: például 

az epilepsziás betegek gyakran viseltek bálintkeresztet, ami a hiedelem szerint megvédte őket a rohamoktól.

De a szerelmi vonatkozásra visszatérve: sokan ma is úgy tartják, hogy a verebek Bálint napján választanak pár maguknak, és a vadgalambok is ekkor térnek haza vándorlásukból. Jó szerencsét hozhat hát, ha ezen a napon megetetjük a madarakat. Ezen kívül a mondás úgy tartja, jó terméssel kecsegtet, ha Bálint napján hideg és száraz időnk van.

A szent kultuszáról szólva érdemes megemlíteni a bólyi Szent Bálint-kápolnát, a töttösi Szent Erzsébet-templom Bálint-freskóját és a Cikó központjában álló kereszt Szent Bálint-ábrázolását. Bálint tisztelete eredetileg csak szórványosan alakult ki nálunk, a Valentin-napot azonban ma már az ország minden pontján ünneplik a szerelmesek.

Valentin-napi ajándék, aminek mindig örülünk

És ha már Valentin-napi ajándék, mi más is jöhetne szóba, mint az ékszer! Mi most (kissé részrehajló módon) a saját kedvenceinket, azaz a szecesszió leggyönyörűbb darabjait hoztuk el inspiráció gyanánt.

Íme: 

valentin-napi-ajandek
Galéria | 5 kép

Művészettörténészek szerint a XIX. és XX. század fordulóján a szecesszió (pontosabban az Új Művészet, az Art Nouveau) azért is hódíthatta meg a világot, mert a társadalom az iparosítás közepette még inkább éhezett a természetbe való visszatérésre. Így a szecessziós művészek az aszimmetrikus természeti formák szimbolikájához nyúltak, a végeredmény pedig igazán szemet gyönyörködtető lett.

A szecesszió legnagyobb ékszertervezői közé tartozik

René Lalique, Henri Vever, Georges Fouquet, Lucien Gaillard és a Tiffany-üveg kidolgozója, Louis Comfort Tiffany is.

A szecesszió óta eltelt száz év, és most, a technológia és a mesterséges intelligencia világával szembeni lázadás gyanánt ismét tömegek fordulnak radikálisan a természet felé. Emiatt is számítanak ismét igen divatosnak a szecessziót idéző ruhák, lakberendezési trendek – és ékszerek. Bizonyára tehát sok ilyennel találkozhatunk idén a Valentin-napi ajándékok sorában.

Az ékszer mellé mozi is dukál! Ezeket a Valentin-napi filmeket biztosan imádni fogod!

Kiemelt kép: Pexels