A mozi és az étterem most nem jön szóba, be kell vetnünk a kreativitásunkat. Adunk néhány tippet.

Van, aki imádja, van, aki fölöslegesnek tartja, bárhogyan is legyen, vasárnap Valentin-, vagyis Bálint-nap, a szerelemesek ünnepe, amire idén talán nézhetünk egy kicsit más szemmel. Az elmúlt egy év alatt sokminden átértékelődött, kapcsolatok értek véget, mások szövetségét pedig megerősítette a kényszerű, örökös együttlét. Ha az utóbbi táborba tartoztok, vagy éppen abba, amelynek a tagjai a járvány tombolása közben találtak szerelemre, akkor idén érdemes tényleg megülni a szerelem napját, még akkor is, ha nektek minden nap ünnep. Csak megér egy gesztust, hogy vagytok egymásnak ebben a történelmi, és kihívásokkal teli időben! Persze továbbra sem lehet beülni valahová egy romantikus vacsorára, vagy moziba menni, ezért egy fokkal nagyobb kreativitásra lesz szükség. Ha meglepnétek egymást, olyan dolgot válasszatok, amit mindketten egyformán élveztek!

Innen ered a Valentin-nap

Noha a szerelmesek ünnepének eredete elhomályosodott, az biztos, hogy valami hasonlót az ókori Rómában is ünnepeltek, illetve egy keresztény legenda is tartja magát:  eszerint mielőtt keresztény hite miatt II. Claudius császár idején kivégezték, a későbbi szent Bálint a hite erejével a börtönőre vak leányának visszaadta a látását. Mielőtt – a hagyomány szerint – február 14-én kivégezték, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Bálintod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata, és ezért lett végül Szent Bálint a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentje Angliában és Franciaországban. A nap az utóbbi években a plüssmackók, bögrére applikált fotók és szív alakú díszpárnák giccsben úszó ünnepévé vált, de egy olyan év után, mint 2020, igazán többet érdemel, aki kibírt melletted egy járványt, nem igaz?

Válasszatok hazai virágot!

Szép dolog a vörös rózsa, klasszikus Valentin-napi virág, de a szakemberek egy érdekes dologra hívják fel a figyelmet. Mégpedig arra, hogy sokkal jobban megéri magyar termelésű virágot vagy friss vegyes tavaszi csokrot vásárolni, mint egy szál drága import rózsát.

(Fotó: Unsplash)

Az utóbbi években divatba jött a nárcisz és a jácint, ugyanakkor (az ilyenkor még külföldről behozott) vörös rózsa mellett egyre több fogy a piros, pink és bordó színűből – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének körképéből. A virágárusok is nehéz 2020-as éven vannak túl, az elmaradt ballagások, esküvők, rendezvények, a csökkenő kereslet jelentősen meglátszott a tavalyi forgalmukon. A virágpiac szempontjából a Valentin-nap az év első kiugró eseménye, várják, és készülnek is rá az árusok. A vásárlók 80 százaléka vörös rózsát vesz ilyenkor, ezek nagyrészt import rózsák. Az utóbbi években viszont egyre jobban divatba jöttek a tavaszi hagymások (nárcisz, jácint), ezek javarészt hazai termesztésűek, frissen, életerősen kerülnek a virágüzletek polcaira, nem mellékesen alacsonyabb áron. Illetve a rózsa más-más színvariánsai – a bordó, a piros, a lila és a pink – is népszerűek. Sokan választanak a virág mellé különféle kiegészítőket, a virágboltosok tapasztalata szerint a betűzős fa szívecskék, a masnik és a szívben végződő tűk fogynak a legjobban. Valentin-nap előtt másfél-két héttel általában jelentősen megugrik a rózsa nagykereskedelmi ára, így történt ez idén is, az áremelkedés pedig a virágüzletekben is megjelenik. Akkor is tartsd ezt észben, ha magadnak választasz virágot, és akkor is, ha finoman sugallni szeretnéd életed párjának, hogy virágra vágysz.

Meglepetések szívből

Ha valami kézzelfogható dologgal lepnéd meg kedvesed (cikkünk férfiaknak is szól!), de nem akarod nagy költségekbe verni magad, akkor sem kell a Kínában gyártott plüssbilincs és egyéb műanyag kacatok tengelyén maradnod. Válassz mondjuk Magyarországon készült, jó minőségű édességet, valami hasznos piperét, vagy ha már feljebb mennél árban, akkor egy izgalmas illatpárt magatoknak.

Édesszájúaknak

A pandémiának köszönhetően egy sor cukrászda és kávézó is szállít házhoz, így az az egy biztos, hogy csak az lesz édesség nélkül Valentin-napon, aki anélkül akar lenni. Legyen kézműves csoki, színpompás macaron, virággal, macival vagy maci nélkül, rengeteg hazai vállalkozást támogathatsz az édesszájúaknak összeálított termékekkel és csomagokkal. 

 

Galéria | 6 kép

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Fotó megosztása:

Séta forralt borral

Ha tennénk egy sétát a belvárosban, sokkal elviselhetőbb lesz a hideg egy pohár forralt bort kortyolgatva. Az ÉS Bisztró téli teraszán fehér, vörös és rozé borból készül a forralt bor és többféle hamburger vagy hot dog is kérhető elvitelre. Vasárnapig bezárólag választhatunk elviteles gourmet boxot is, tele igazi ínyencséggel. 

Fürdőszobai kényeztetés

Mi lehetne jobb program, mint egy romantikus fürdőzés kettesben? Már amennyiben van fürdőkádatok. Ha nincs, akkor be kell érni egy illatos masszázzsal, de annyi baj legyen. Mutatunk egy kis ihletnek valót, amitől bizonyára tögötn megjön a kedvetek a pancsoláshoz!

Galéria | 5 kép

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Fotó megosztása:

Illatozzatok!

A parfümgyártók egy ideje ráálltak a páros illatokra, amelyek Valentin-nap környékén kifejezetten népszerűek. Ha éppen kifogyóban van a parfümötök, szuper ajándék lehet egy egymással harmonizáló illatpár, amellyel nemcsak külsőtökben, de illatotokban is maximálisan összeilló párost alkothattok.

Galéria | 4 kép

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Rendkívüli időkhöz kreatív Valentin-nap dukál

Fotó megosztása:

(Kiemelt kép: Getty Images)