Hollywood sokak számára az ígéret földje, azonban a filmes álomvilágnak megvan a sötét oldala. Összegyűjtöttük az elmúlt évek legnagyobb port kavaró botrányait, amiket azonban mára mintha mindenki elfelejtett volna.

Ha meghalljuk ezt a szót, Hollywood, akkor valószínűleg a Los Angeles-i dombokon meghúzódó felirat, a filmek és az ezzel járó csillogás jut eszünkbe először, nem pedig azok a sötét titkok, amiket a stúdiók homályos zugai őriznek. Pedig az álmok városa gyakran inkább a rémálmok helye, és tele van botrányosabbnál botrányosabb esetekkel, amik jóllakatják a pletykára mindig éhes közönséget – legalábbis egy időre. De ahogy a sztárok jönnek és mennek, úgy érkeznek egyre szaftosabb történetek is Hollywoodból, így a korábbiakat olyan gyorsan felejtjük el, mintha attól tartanánk, hogy nem jut hely az újabbaknak.

Gyilkosság, halálos baleset, házasságtörés – a hollywoodi botrányok gyakran olyanok, mintha valamelyik ott élő forgatókönyvíró fejéből pattantak volna ki. Pedig ez nem film, hanem a valóság, és az alábbi történetek bizony mind megtörténtek, mégha (majdnem) mind a feledés jótékony homályába is vesztek.

1. Matthew Broderick és Jennifer Grey halálos autóbalesete

hollywood botrány

Matthew Broderick és Jennifer Grey a Shrine Auditoriumban, Los Angelesben (Fotó: Ron Galella, Ltd./Ron Galella Collection via Getty Images)

Matthew Broderick 1987-ben okozott halálos balesetet. A színész akkori barátnőjével, az abban az évben bemutatott Dirty Dancingből ismert Jennifer Grey-jel Írországban nyaralt. Azonban az idill hamarosan tragédiába torkollott: augusztus 5-én a bérelt autójukkal kirándultak, amikor összeütköztek egy másik autóval, amiben egy anya-lánya páros utazott, a balesetben pedig mindketten életüket vesztették. A tragédia hátterében az állhatott, hogy Broderick a szemközti sávban hajtott, feltehetően az úttest rossz állapota miatt, és

kanyarodás közben belecsapódott az ellenkező irányból érkező, szabályosan közlekedő autóba. 

„Az írországi autóbalesetre azt mondanám, hogy életem három legnagyobb traumája közül a legnagyobb. Nagyon nehéz leírni, amikor halálközeli élményben van részed, és jelen vagy más emberek halálánál – mondta Jennnifer Grey az ET-nek az esetről 2022-ben. – Én voltam az egyetlen élő tanú, mert bár Matthew túlélte, de eszméletlen volt, nagyon súlyosan megsérült, és amnéziát kapott. Akkor azt hittem, hogy meghalt – tette hozzá. – Nem tudtam akkor még, hogy két másik nő tragikusan életét veszítette. Ez olyan élmény, ami után az ember egyszerűen nem lesz ugyanolyan.”

Sokan azt gondolták, hogy a színésznő csak falazott a Brodericknek, de ő azóta is kitart amellett, hogy a férfi remek sofőr, és az egész csak egy tragikus baleset volt.

Brodericket két rendbeli halálos gondatlanság vádjával őrizetbe vették, de a vádakat később ejtették ellene.

Azonban végül – a balesetnek is köszönhetően – sem az ő, sem pedig Grey karrierje nem váltotta be a hozzájuk fűzött hatalmas reményeket, és a pár végül 1988-ban szakított egymással. Matthew Broderick később Sarah Jessica Parker oldalán megtalálta a boldogságot, és a mai napig együtt vannak, Jennifer Grey pedig egy ideig Johnny Depp-pel randizott.

2. Billy Bob Thornton és Angelina Jolie szerelmi háromszöge

hollywood botrány

Billy Bob Thornton és Laura Dern a 71. Oscar-díjátadón, 1999. március 21-én Los Angelesben (Fotó: Bob Riha, Jr./Getty Images) és Angelina Jolie és Billy Bob Thornton érkezik a Golden Globe-díjátadóra a Beverly Hiltonba 2002. január 20-án (Fotó: Gregg DeGuire/WireImage)

Hollywood nemcsak a filmekről, de a gyors szerelmekről és az eldobható kapcsolatokról is híres. Az egyik legnagyobb port kavart eset is jól példázza azt, hogy mennyire csereszabatosak egy párkapcsolat tagjai. Billy Bob Thornton, Hollywood akkoriban ügyeletes rosszfiúja 1999-ben jegyben járt Laura Dernnel, akivel már egy ideje együtt is éltek. De

amikor Dern egy film forgatása miatt elutazott közös otthonuktól, Thornton összejött Angelina Jolie-val, Dern pedig soha többet nem hallott a színész felől.

A férfi ugyanis nem szakított vele, Dern a filmforgatás közben tudta meg a hírt, és a nyilvánosság elé tárta az ügyet, így derült ki Hollywood egyik legízléstelenebb szerelmi háromszöge.

Thornton és Angelina Jolie a Vakrepülés című film forgatásán ismerkedtek meg egymással nem sokkal korábban, és azonnal vonzódni kezdtek egymáshoz. Romantikus kapcsolatba kezdtek, mit sem törődve a férfi jegyesével, és pár hónapnyi randevúzás után úgy döntöttek, hogy Las Vegasba szöknek és egybekelnek. Azonban a házasság nem tartott túl sokáig: kapcsolatuk hamarosan zűrzavarossá vált, és végül 2003-ban elváltak.

3. Arnold Schwarzenegger balkézről született gyereke

hollywood botrány

Arnold Schwarzenegger (j) és fia, Joseph Baena (b) a kaliforniai Los Angelesben 2018. március 14-én (Fotó: JB Lacroix/GC Images)

2011-ben derült ki, hogy Arnold Schwarzenegger viszonyt folytatott az egyik korábbi háztartási alkalmazottjukkal, Mildred Patricia Baenával, a kapcsolatból pedig egy fiú született 2001-ben. Az osztrák származású híresség akkoriban még Kalifornia állam kormányzója volt, és látszólag boldogan éltek feleségével, a Kennedy család tagjával, Maria Shriverrel. A hír sokkolta az embereket, és hatalmas botrányt okozott a politikai és a szórakoztatóiparban egyaránt. Schwarzenegger később bocsánatot kért a történtekért, és elismerte a hibáját, mára pedig szinte már senki sem emlékszik erre a „botlására”.

Az igazság kiderüléséig

Schwarzenegger titkolta a kapcsolatot és annak gyümölcsét is, aki egy idő után annyira hasonlítani kezdett a biológiai apjára, hogy nem tudta tagadni tovább.

A botrány következtében Schwarzenegger és Maria Shriver, akik négy gyermeket neveltek együtt, bejelentették a válásukat. A folyamat azonban nem volt sem egyszerű, sem rövid: évtizedes csatározás után 2021-ben mondták ki hivatalosan is a válásukat. A pár kapcsolata azóta – állításuk szerint – ismét jónak mondható, Schwarzenegger pedig rendszeresen tartja Baenával is a kapcsolatot, aki időközben 23 éves, jóképű fiatalemberré cseperedett.

4. Phil Spector, a gyilkos zenei producer

hollywood botrány

A gyilkossággal vádolt Phil Spector zenei producer a vád utolsó napi záróbeszédét hallgatja (Fotó: Al Seib-Pool/Getty Images)

A gyilkossági ügyének tárgyalásán készült képeket elnézve nem mondanánk meg, hogy Phil Spector az 1960-as és 1970-es évek egyik legbefolyásosabb zenei producere volt. Pedig így igaz: ő volt az úgynevezett Wall of Sound nevű eljárás megalkotója, amelyet olyan ikonikus előadók albumain alkalmazott, mint a The Ronettes és a The Crystals. A módszer lényege, hogy Spector sokféle hangszer hangját keverte össze úgy, hogy azok egységes, gazdag és monumentális hangzást eredményezzenek.

Spector tehetségének köszönhetően hatalmas sikereket ért el a zeneiparban, és olyan albumokat készített, mint a A Christmas Gift for You from Phil Spector és a Let It Be (melyen a The Beatles dolgozott vele együtt). Azonban később sötét fordulatot vett karrierje és élete, amikor 2003-ban holtan találták a főleg 80-as években aktív, leginkább zs-filmekben szereplő Lana Clarkson színésznőt a férfi Los Angeles-i otthonában. A nyomozás során kiderült, hogy Spector lőfegyvert tartott magánál, ami valahogyan elsült, halálos sebet okozva a nő fején.

Spector-t 2009-ben bűnösnek találták Lana Clarkson megölésében,

és másodfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték. Phil Spector 81 éves korában, 2021-ben hunyt el a kaliforniai börtönben.

5. Natalie Wood rejtélyes halála

hollywood botrány

A Splendour nevű hajó (Fotó: Paul Harris/Getty Images) Jobbra: Natalie Wood és Christopher Walken az Agyhalál c. közös filmjük esküvői jelenetében (Fotó: Bettmann / Getty Images)

Natalie Wood istenadta tehetség volt: 1955-ben, 17 éves korában Oscar-díjra jelölték a Haragban a világgal című filmben James Dean oldalán játszott szerepéért. De Wood ekkor már veteránnak számított a filmiparban, hiszen kilencévesen a Csoda a 34. utcában című filmben nyújtott alakításával vált híressé, és olyan klasszikus filmekben játszott, mint a West Side Story és a Ragyogás a fűben, amiért Oscar-díjat is kapott. Wood azonban lassított ragyogó karrierjén, miután férjhez ment Robert Wagner színészhez, akivel két gyermekük született.

1981-ben a hálaadás hétvégéjén Wood és Wagner meghívta egy jacht-túrára a Catalina-szigetére Christopher Walken színészt, Wood akkori főszereplőtársát az Agyhalál című filmből. Azonban

másnap a kora reggeli órákban arccal lefelé a vízben találtak rá Wood holttestére.

A halottkém jelentése szerint vízbe fulladt, de a pletykák szerint Wood és Wagner összevesztek azon, hogy a nő állítólag flörtölt Walkennel, ami már elég motivációt jelenthet akár egy gyilkossághoz is. A történtekről sok éven át hallgatott Walken és Wagner, ami nem túl jó taktika a találgatások leállításához. Wagner később a Pieces of my Heart című önéletrajzában elismeri, hogy valóban féltékeny volt Walkenre, és tényleg dühös lett azon a bizonyos, tragédiába torkolló éjszakán, de természetesen nem vallotta be a gyilkosságot.

Wood halálának ügyét 2011 novemberében nyitották meg újra, amikor a jacht kapitánya jelentette, hogy új információkkal rendelkezik Wood halálának éjszakájáról. 2012 elejéig azonban nem vontak le új következtetéseket a hatóságok, és sem Wagnert, sem Walkent nem gyanúsították meg semmivel.

Ennél természetesen sokkal több sötét eset és visszaélés történt a hollywoodi álomgyár gépezetében. Ezek közül is szemezgettünk már korábban.

Kiemelt kép: Getty images / Canva / nőklapja.hu