Nem csak Tom Daley olimpiai aranyérmes műugró hódol a kötésnek, a sztárvilágban több férfinak is ez a hobbija.

A britek torony- és műugrója, a 27 éves Tom Daley már másodjára lett internetes szenzáció a tokiói olimpia kezdete óta, és nem is teljesítménye, hanem hobbija miatt. Persze előbbi is fantasztikus, elvégre társával, Matty Lee-vel megnyerte az aranyérmet a férfiak szinkrontoronyugró-versenyén (az olimpiai programba 2000-ben került a szám, egy kivétellel eddig mindig kínaiak nyerték az aranyat), majd megmutatta a világnak a kis, egyik oldalán brit, másik oldalán japán zászló mintájú szütyőt, amelyet ő maga dobott össze másnap reggel az új éremnek. 

A minap pedig a lelátóról figyelte a női műugrást, és közben szintén hobbijának hódolt, vagyis kötött. Az olimpikon igencsak komolyan veszi a kötést (egyébként horgol is), amelynek egy külön Instagram fiókot is dedikált @madewithlovebytomdaley néven, amelyet 496 ezren követnek. A sportoló nem állt le a sálaknál és egyszerűbb pulóvereknél, egészen bonyolult dolgokra is képes a kötő- és horgolótűvel, illetve fonállal, érdemes végigpörgetni az oldalát. Szívesen köt például férjének, a forgatókönyvíró, filmrendező, film- és televíziós producer Dustin Lance Blacknek és kisfiuknak is. 

Egy meditatív hobbi

Csakúgy, mint az otthoni kenyérsütés, a kötés népszerűsége is nagyot nőtt a járvány miatti lezárások idején, hiszen nemcsak hasznos időtöltés, de igencsak meditatív is, amely az önértékelésre is jó hatással van. A híres orvos, Herbert Benson már évtizedekkel ezelőtt írt arról, hogy

a kötés és a horgolás ugyanolyan nyugtató és ellazító hatással rendelkezik, akárcsak a jóga vagy a meditáció.

A tevékenység szabályozza a szívverést, csökkenti a vérnyomást, a vér kortizolszintjét, és enyhíti a stresszt. Ezért aztán, noha hagyományosan női időtöltésnek tűnik, férfiak számára is éppoly jó hobbi, és ezt bizony a sztárvilágban is sokan felfedezték már. (A sztárvilágban egyébként nem megy ritkaságszámba, hogy a forgatások üresjáratait a színészek ezzel az időtöltéssel töltik ki, gyakran fotózták már például Julia Robertset, Amanda Seyfriedet, Sarah Jessica Parkert, Dakota Fanninget vagy éppen Felicity Huffmant is kötés közben.) De híres férfiak is szívesen foglalatoskodnak ezzel.

David Arquette

(Fotó: Amazon)

A színészt még a nagyanyja tanította meg kötni, és olyannyira űzi is a tevékenységet, hogy a Celebrity Scarves 2: Hollywood Knits for Breast Cancer Research (magyarul Sztársálak 2: Hollywood a mellrák kutatásokért köt) című, a mellrákkezeléssel foglalkozó kutatások támogatásáért léterhozott kiadvány címlapján is ő szerepel egy általa kötött sálban. A könyvben egy sor híresség kedvenc mintája látható, természetesen rózsaszínben, a mellrák elleni küzdelem hivatalos színében.

Nicholas Hoult

A 31 éves brit színész a Skins című sorozattal vált ismertté, majd felnőttként az X-Men filmekkel, a Mad Max – A harag útjával írta be magát a felnőtt sztárok sorába. Elmondása szerint ez volt az a forgatás, ahol rálelt a meditatív tevékenységre, így mesélt róla, amikor arról kérdezték, mivel ütötte el unalmas óráit a forgatáson. „Gyakran jógáztam, és nevetni fog, de Charlize Theron megtanított kötni. Szóval sokféle dolgot csináltam” – mondta az újságírónak. Fotók is készültek róla, a kedvencünk, amelyiken teljes díszben és sminkben koncentrál a fonálra.

Sufjan Stevens

Lehet, hogy elsőre nem mond a neve semmit, de ha eláruljuk, hogy az amerikai énekes és multiinstrumentalista három számot is adott a Szólíts a neveden című filmhez, köztük a Mystery of Love-ot, akkor bizonyára tudod, kiről van szó. A zenész még óvodás korában, a detroiti Waldorfban tanult meg kötni, és a tevékenység azóta is kedves időtöltésének számít. Egy interjúban elmesélte, hogy gyakran köt a metrón, és hogy mindenféle kötőtűje van otthon, az elkészült darabokat pedig elajándékozza, például karácsonyi ajándék lesz belőlük.

Maurice Greene

Más is köt a metrón: például az MMA harcos Maurice Green, akinek hivatalos Facebook-oldala egyszerűen csak a The Crochet Boss, vagyis horgolófőnök néven fut. A sportoló ugyanazért köt, mint oly sokan mások: ezzel nyugtatja le az idegeit például a meccsek előtt.

Egyébként az internet tanúsága szerint George Luca rendező is szokott kötni, de Christopher Walkenről, Ewan McGregorról és Károly hercegről is olvasni kötéssel kapcsolatban, sőt Frank Sinatráról is van olyan fotó 1947-ből, amelyen Jane Powell kötni tanítja. Mondja még valaki ezután, hogy a kötés nőies hobbi!

Kiemelt kép: Getty Images