lakberendezés trend 2024

5 lakberendezési trend, aminek mennie kell 2024-ben, és 5 új, ami jön helyette

Mint minden, úgy a lakberendezési trendek is folyamatosan változnak. Lássuk, hogy mitől lesz a lakásunk ódivatú 2024-ben, és mitől válik frissé!

Az otthonunk kialakítása és dekorálása nem csupán esztétikai kérdés, elvégre ez olyan terület, amely jelentős hatással van mindennapi életünkre és jóllétünkre. A lakberendezés nem csupán a szép és harmonikus enteriőr kialakítását célozza meg, hanem egy olyan személyes tér megteremtését, amely tükrözi egyéni stílusunkat és igényeinket.

Az otthonunk atmoszférája befolyásolja hangulatunkat, kreativitásunkat és még az érzelmi állapotunkat is.

Ahogy a világ változik, úgy alakulnak át a lakberendezési trendek is. 2024-ben számottevő változásokra számíthatunk, amelyek a friss, inspiráló és modern stílusokat helyezik előtérbe. Az aktuális trendek nem csupán esztétikai preferenciák, hanem egyfajta válasz a Zeitgeistre, azaz a korszellemre, az életmódunk változásaira és az egyéni igényekre is. A szakértők által megjósolt irányok azt mutatják, hogy 2024-ben az egyediség, a természetes elemek, és a melegebb tónusok kapnak kiemelt szerepet idén a lakberendezésben.

De lássuk, hogy milyen lakberendezési trendektől köszönünk el, és melyeket üdvözölhetjük idén, amiket akár a Butlers kínálatában is megtalálhatunk!

Távozó lakberendezési trendek 2024-ben

1. Elbúcsúzunk: minimalizmus és fehér falak

A neutrális színeknek és az egyszerűségnek mindig helye lesz a lakásbelsők tervezésben, de a szűkös színhasználattal és kevés bútorral jellemezhető ultra-minimalizmus valószínűleg elveszti eddigi népszerűségét idén.

Az emberek ugyanis ráuntak a kétségkívül letisztult, ugyanakkor hűvösen elegáns (és mondjuk ki: unalmas) belső terekre,

és melegebb, kényelmesebb és személyesebb otthonokat keresnek. Az elmúlt években a minimalista fehér (esetleg egy kis szürkével vagy bézzsel kevert) falak uralták a trendeket, azonban 2024-ben végre színpompásabb, karakteresebb szobabelsőket üdvözölhetünk. 

lakberendezés trend 2024 minimalizmus

A minimalizmustól elköszönünk 2024-ben, helyette a melegebb hatású, barátságos lakásbelső fogja uralni a lakberendezési trendeket (Fotó: Canva)

2. Elbúcsúzunk: egyszínű konyhák

Az egyszínű konyhák ideje is lejár 2024-ben. A modern konyhákat most a kontrasztok és az élénk színek jellemzik. Ennek érdekében merészen

keverjük a különböző anyagokat és színeket, például a fát és fémet, valamint az élénk piros vagy sárga konyhabútorokat a visszafogottabb árnyalatokkal,

de a 2024 hivatalos színe, a barackpihe is jó választás. 

3. Elbúcsúzunk: hideg, ezüstös szerelvények

Az ezüst és króm szerelvények és kiegészítők sem a legtrendibbek már 2024-ben. A melegebb árnyalatok, mint az arany és a bronz, kerülnek mostantól előtérbe, amik eleganciát és melegséget hoznak a térbe.

lakberendezés trend 2024 színes konyha

Keverjük a színeket és az anyagokat a konyhában is: 2024-ben kifejezetten trendi, ha a fémet és a fát mixeljük (Fotó: Canva)

4. Elbúcsúzunk: indusztriál stílus és hideg fények

Az indusztriál vagy ipari stílus, a látható betonpadlókkal és -falakkal, magas mennyezetekkel és látható szerkezeti elemekkel, hosszú ideig népszerű volt, de valószínűleg nem fogja túlélni a 2024-es évet, az emberek ugyanis a kényelmesebb és hívogatóbb hangulatok felé fordulnak. A hideg LED-ek és fehér neonfények helyett most a melegebb, lágyabb fények kerülnek előtérbe. Használjunk meleg fehér fényt sugározó lámpákat, és teremtsünk hangulatos, kellemes környezetet otthonunkban.

5. Elbúcsúzunk: egyhangú textíliák és ananászminta

2024-ben lejár a monoton, egyhangú textíliák szövetek ideje. Idén a merész minták, színek és textúrák dominálnak. Keverjük a geometriai mintákat a virágosokkal vagy az állatmintákkal, hogy izgalmasabbá tegyük a lakást! Ezzel melegséget és színeket csempészhetünk az otthonunkba anélkül, hogy túlságosan nagy költségekbe vernénk magunkat. Ezzel egyidőben egy népszerű mintától is elbúcsúzunk: nagyjából tíz évvel ezelőtt kezdődött az ananász mint dekoráció elterjedése. Váza, dísztárgy, falikép és párnahuzat – mindent beborított ez az egzotikus gyümölcs.

2024-ben azonban érkezett egy trónkövetelője, mégpedig a gomba.

Az elkövetkező években ezt a mintát fogjuk mindenhol látni, a leginkább trendérzékenyek pedig már be is szereztek néhány jópofa gombadekorációt.

A Butlersnél is több gomba lakú dekorációt és használati tárgyat találunk, amikkel könnyedén vidámságot csempészhetünk az otthonunkba. 

lakberendezés trend 2024 gomba

Gomba minden mennyiségben (Fotó: Canva / Butlers)

  1. TODDY plüss ülőke, krémszín, 24 900 Ft, Butlers 2. HARVEST SPLENDOR dekor gomba, 2990 Ft, Butlers 3. FUNGI TOWN üveg asztali lámpa, rózsaszín, 24 900 Ft, Butlers

Menő lakberendezési trendek 2024-ben

1. Technológia és fenntarthatóság

Az okos otthon rendszerek és a fenntartható technológiák egyre fontosabb szerepet játszanak a lakberendezésben. A modern design nemcsak stílusos, hanem okos és környezetbarát is. Ma már rengeteg olyan termék van forgalomban, ami elérhető árú (például applikációval szabályozható villanykörte vagy fűtés), így idén robbanás várható ezen a piacon.

2. Meleg tónusok 

2024-ben búcsút intünk a hideg árnyalatoknak, és a meleg színek kerülnek előtérbe. A földszínek, gazdag terrakották és mély narancsok központi szerepet kapnak a lakberendezésben, hiszen meleg és marasztaló atmoszférát teremtenek a belső terekben. A sötétebb színeket kedvelők pedig nem lőhetnek mellé a másik slágerszínnel, az erdei zölddel.

Nekünk ezek tetszenek legjobban a Butlers kínálatából:

hullámzó formák lakberendezés trend 2024 textilek meleg színek

Meleg tónusok, hullámzó formák (Fotó: Canva / Butlers)

  1. ABSTRACT párna 40 x 60cm 12 900 Ft, Butlers 2. TUBE váza, fehér 18cm 7990 Ft, Butlers 3. PLANTA fém kaspó gravírozott mintával, arany Ø11cm 3990 Ft, Butlers

3. Lekerekített, hullámzó formák és függőlegesen rakott csempék

A geometrikus alakzatok az utóbbi években nagyon népszerűek voltak – legalábbis eddig. 2024-ben a lekerekített és hullámzó formák jelennek meg mindenhol. Az ívelt tükrök, képkeretek lágyítják, és szép kontrasztot alkotnak a gyakran lineáris bútorokkal. A burkolatoknál is történik némi változás: bár a metrócsempék idén sem mennek ki a divatból, egy új megközelítésük hódít majd 2024-ben. A korábban megszokott vízszintes helyett inkább függőlegesen vagy átlósan rakjuk, ami modern megjelenést kölcsönöz a klasszikus mintának. 

4. Vintage és kézműves bútorok

A lapraszerelt, olcsó bútorok hosszú ideig népszerűek voltak a kényelem és költséghatékonyság miatt, azonban a szakemberek szerint ezen bútorok trendje hamarosan eltűnik. Az emberek ugyanis egyre jobban tisztában vannak olyan fogalmakkal, mint a fenntarthatóság és környezeti hatások, emiatt pedig

hajlandók minőségi bútorokba fektetni, amelyek hosszabb ideig tartanak és kevésbé terhelik a környezetet.

Így ráadásul az otthonok hangulata teljesen személyre szabhatóvá válik, ahol szabadon kifejezhetjük személyiségünket és érdeklődési körünket. Az egyedi, kézzel készített és vintage, sokadkézből beszerzett darabok karaktert és személyiséget hoznak a térbe.

5. Természetes anyagok és zöld élettér

A belső terekbe idén visszatérnek az olyan természetes anyagok, mint a fa, kő és bambusz. Az organikus formák és textúrák teret hódítanak, és az élő növények, például páfrányok és pozsgás növények újra fontos szerepet játszanak a lakberendezésben. Ennek magasabb szintje, a biofilikus tervezés is nagyon népszerű lesz, melynek lényege, hogy a természet elemeit belecsempéssze az épített környezetbe. A természetes anyagok, a napfény és a növények használatának célja a belső és külső tér közötti kapcsolat erősítése.

Megnéztük a Butlers kínálatát, hogy mik a legmenőbb termékek, amikkel becsempészheted a természet hangulatát:

lakberendezés trend 2024 textilek meleg színek

Természetes anyagok és textúrák (Fotó: Canva / Butlers)

  1. COTTON VELVET párna, sárga, 14 900 Ft, Butlers 2. BOHEMIAN párna hímzéssel, barna, 19 900 Ft, Butlers 3. BOHO LOUNGE gyapjú puff bojtokkal, 39 900 Ft, Butlers 4. COTTON WAY szőnyeg rojtokkal és hullám motívummal, világosszürke 120 x 180cm, 24 900 Ft, Butlers 5. BOMAS eszpartófű lámpabúra 40cm, 19 900 Ft, Butlers

Kiemelt kép: Canva