Ezeket a lakberendezési trendeket hanyagoljuk a belsőépítész szerint

Lakberendezési trendek jönnek és mennek, de akadnak olyan irányzatok, melyek anélkül hódítanak huzamosabb ideig a közösségi médiában, hogy bármiféle praktikummal rendelkeznének. Az Emmy-díjra jelölt, televíziós produkciókra szakosodott belsőépítész, Pryde Edwards lerántja a leplet a mutatós, ám valójában ésszerűtlen stílustrendekről, hogy ezek után ne tévesszenek meg bennünket a tökéletesen berendezett enteriőrök.

Mindannyian görgettük korábban irigységgel vegyes csodálattal a szebbnél-szebb otthonaikat megosztó influenszerek oldalát. Magasfényű, hófehér konyhapultok, elegáns, sötét padlólapok, bézs bútordarabok vagy épp pénztárcabarát tippként hirdetett DIY megoldások, melyekkel garantáltan elérhetjük a kívánt esztétikai hatást, miközben senki sem fogja észrevenni a különbséget. Az online világban már megszokhattuk, hogy nem minden az, aminek látszik, erre pedig különösen akkor derül fény, amikor megpróbáljuk átültetni a látottakat a valóságba. Így volt ezzel Pryde Edwards belsőépítész is, aki annak ellenére, hogy munkája során mutatós kirakatenteriőröket valósít meg a legnagyobb streamingszolgáltatóknak, megelégelte a túlfilterezett otthonokat, és összegyűjtötte azokat a legkevésbé praktikus lakberendezési trendeket, melyeket hosszú távon jobb, ha saját életterünkben inkább elkerülünk. 

1. A túl sok fehér – túl steril

Bár a fényképeken úgy mutat, akár egy exkluzív fotóstúdió, a valóságban a rettegett fogorvos rendelőjét idézi a minden részletében fehér helyiség, legyen az akár konyha vagy fürdőszoba. A makulátlan belsőterek minimalista csábítása egészen addig tart, amíg saját bőrünkön nem tapasztaljuk, mennyire rideg és steril környezetet eredményez még akkor is, ha különféle, de hasonló árnyalatú textúrákkal és felületekkel törjük meg a monotóniát. A belsőépítész szerint a személyesség kifejezetten fontos otthonunkban. Ne féljünk hívogató melegséget csempészni a helyiségekbe, ehhez pedig változatos anyagokat, tónusokat és kiegészítőket javasol, melyeket ha tehetjük, az otthonosság érdekében építsünk be a semleges palettába. Lakberendezési tesztünk segítségével egyébként könnyedén megfejthetitek, mi az, ami valóban illik hozzátok.

2. Felejtsük el a konyhapult festését!

A munkalapok festése az utóbbi időben vált vírusszerű tartalommá a videómegosztó oldalakon, ahol költséghatékony megoldásokkal, főként festéssel varázsolnak a régi konyhabútorokból újszerű berendezéseket. Elsőre esztétikus és valóban pénztárcabarát trükknek tűnhet, hosszú távon azonban – tekintve, hogy a munkapulton a napi használatban karcolások, foltok és sérülések keletkeznek – bármennyire is igyekszünk vigyázni rá, nem maradnak tartósak, és ahelyett, hogy spóroltunk volna, csak újabb költségekbe verjük magunkat. Pryde Edwards szerint az sem jelent jó megoldást, ha gyantaréteggel fedjük le, mert végül az is megsérül, elszíneződik és megtöredezik, ezért helyette inkább cseréljük le a munkapultot egy kedvezőbb árú darabra. (Egy korábbi cikkben már összeszedtük, milyen szép, de kicsit sem praktikus konyhai trendeket felejtsünk el.)

Egy fekete macska ül a konyhapulton.

Fotó: Getty Images

3. A bolyhos szőnyegek minden szennyeződést elnyelnek

Hosszú szálú, bolyhos szőnyegen lépkedni tagadhatatlanul az otthoni luxus egy talpalatnyi formája – úgy az első néhány hónapig, miután a plüss szálak össze nem állnak és válnak matt gubancokká. Ezekkel a látványosan kényelmes, otthonos szőnyegekkel a legnagyobb probléma a karbantartás, mert a szálak mágnesként vonzzák a szennyeződéseket, a port és az állatszőrt, ám megszabadítani ezektől már egyáltalán nem ilyen egyszerű. A szakértő azt javasolja, hogy mindenképp olyan szőnyeget válasszunk, amely kevés gondozást igényel. A rövidebb szálú vagy könnyen mosható, porszívózható praktikus darabokkal is elegáns és modern megjelenést kölcsönözhetünk a szobának, és még az állandó szőnyegtakarítás miatt sem kell, hogy fájjon a fejünk. 

4. A sorozatgyártott dekorelemeknél csak a műanyag növények a rosszabbak

A lakberendezési áruházakban tömegével sorakoznak a polcon az egyforma dekorációs kellékek, melyektől a tévés belsőépítész óva int bennünket, ugyanis élettelennek és unalmasnak bizonyulnak az otthoni terekben. Bár biztonságos választásnak tűnnek, valódi jelentőség nélkül senki sem fogja észrevenni ezeket a katalógustermékeket, ezért próbáljunk olyan tárgyakat vásárolni, melyek esztétikai funkciójuk mellett személyesen hozzánk szólnak, inspirálnak, vagy valamilyen személyes jelentéstartalommal bírnak. Ugyanez a helyzet a növényválasztás terén is. Mindig kényelmesebb olyan műzöldet vinni a térbe, ami gyakorlatilag elpusztíthatatlan, de a tapasztalat az, hogy hamar porfogóvá válnak, ráadásul természetellenes megjelenésükkel a körülöttük lévő tér szépségét is elveszik. Szerencsére rengeteg olyan növényfajtát választhatunk, mely nem igényel túl sok törődést, ellenben élettel és energiával tölti meg a helyiséget: ilyen például a mutatós hegyescsúcsú futóka vagy a közkedvelt anyósnyelv, mely segít megelőzni még a penészesedést is.

5. Dísz, kültéri és pihe-puha – avagy mindent a párnákról

Ami a párnákat illeti, noha a fényképeken egymásra halmozva mutatnak igazán hívogatóan, a valóságban ez a megoldás túlzsúfolt, régimódi érzetet kelt, vagyis itt is a kevesebb néha több iránymutatását kell követnünk. Ahelyett, hogy megtöltenénk kanapénkat az üzletben található összes párnával, a belsőépítész javaslatait követve válasszunk csupán egy vagy két, kiváló minőségű, akár egyedi huzattal ellátott típust, mely odavonzza a tekinteteket. Emellett fontos, hogy megtartsák alakjukat, úgyhogy felejtsük el a beállított képek előtt felrázott pehelypárnákat, melyek tényleg csak a felvétel elkészültéig tűnnek pihe-puhának, majd sajnos percek alatt összeesnek. A harmadik, párnával kapcsolatos online illúzió a kültéri pihenősarkokhoz kapcsolódik. A rattan bútorokon rendre felbukkanó világos, ám távolról sem praktikus darabokat köztudottan nehéz tisztán tartani, különösen ha vászonból vagy pamutból készültek, ezért jobban járunk, ha sűrű mintázatú vagy sötétebb párnákkal rendezzük be a kerthelyiséget.

Kiemelt kép: Getty Images