Szép, de kicsit sem praktikus – Ezeket a konyhai trendeket felejtsük el végleg

Érdemes úgy kialakítani a konyhánkat, hogy azt később se bánjuk meg.

Elsőre kreatívnak tűnő megoldások, izgalmas színkombinációk (szokatlan, de gyönyörű árnyalatot választottak idén a szakemberek) és mutatós, egyedi designtrendek jellemzik az idei évet, az Insider szakértői szerint azonban érdemes újragondolni ezek közül néhányat, amennyiben a praktikusságot sem szeretnénk szem elől téveszteni.

Felejtsd el a kockás csempéket!

Kelly Taylor belsőépítész, a saját magáról elnevezetett belsőépítészeti stúdió tulajdonosa a lapnak elmondta, hogy a kockamintás burkolatok beépítése kifejezetten izgalmas és látványos, de mégsem a legszerencsésebb választás – annak ellenére sem, hogy idén kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a stílus: „Egyszerűen ne csináld! Ha mintás padlót szeretnél, válassz inkább halszálkás vagy tónusos mintázatú követ, például vízsugaras mozaikot, ezek ugyanis soha nem mennek ki a divatból, arról nem is beszélve, hogy a merész padlómintákat kifejezetten költséges mulatság lenne kicserélni, miután ráuntunk.”

Fotó: Getty Images

A beton munkalap szintén esztétikus ugyan, de közel sem praktikus

A beton konyhai munkalapok egyre népszerűbbek manapság (a márvány, kvarc és gránit után), Taylor szerint azonban fontos megjegyezni, hogy nemcsak drágák, de karbantartani is kifejezetten időigényes lehet. A beton ugyanis porózus anyag, tehát hamar tönkremegy, így két éven belül számolnunk kell egy esetleges cserével is, ami szintén költséges mulatság.

Fotó: Getty Images

A reggeliző sarok gyönyörű és bájos, de gyorsan elavulttá válhat

Reya Duena belsőépítész óva int a népszerű trendtől, mert bár újonnan nagyon szép, a szövetek azonban gyorsabban koszolódnak az étkezőben, mint a nappaliban. „Kifejezetten jól megtervezettnek kell lennie ahhoz, hogy valóban praktikus legyen – tehát érdemes alaposan szemügyre vennünk a szövetválasztékot, és foltálló, könnyen tisztítható, valamint strapabíró anyagokat választanunk.”  

Fotó: Getty Images

A teljesen fehér konyhák letisztultak, de távolról sem praktikusak

 

Bár nagy keletje van mostanság a teljesen hófehér konyhai bútoroknak, hiszen tágasabb, világosabb és modernebb hatást kelt, a sérülések azonban hamarabb meglátszódnak rajtuk, mint a sötétebb színű berendezéseken. Emellett, ha ki kell cserélni egy szekrényajtót, vagy lefesteni egy karcolást, nem valószínű, hogy pontosan azt az árnyalatot kapjuk, mint ami az eredeti bútorzaton szerepel, így praktikusabb megoldás, ha csak a felső vagy az alsó szekrénysor, esetleg a munkalapunk fehér – arról nem is beszélve, hogy mennyire drága, és bár nagyszerű fényvisszaverő, egy nem megfelelő erősségű lámpa mellett akár még zavaró fényhatást is kelthet.

Fotó: Getty Images

És a túl sok zöld sem a legelőnyösebb választás

Bár képeken nagyon jól mutat, és zöld szín esetében könnyebb játszadozni az eltérő árnyalatú kiegészítőkkel is, hosszútávon azonban unalmasnak tűnhet, ha egyféle árnyalatra helyezzük a hangsúlyt. Ebből a színből nem könnyű monokróm belső teret kialakítani, ugyanakkor, ha átgondoltan kombináljuk a zöld lehető legkülönfélébb árnyalatait (például meleg árnyalatokat a bejáratnál, hidegebbeket pedig a konyha központi részénél), tovább élénkíthetjük a hatást – persze csak akkor, ha van hozzá kellő türelmünk, pénzünk, időnk és energiánk. (Ha pedig a fengsuj szerint rendeznéd be a konyhát, itt olvashatsz arról, hogyan érdemes használni a zöldet). 

Fotó: Getty Images

A nyitott polc szép, de nem funkcionális

Lisa Odor lakberendező szerint a nyitott polcok nagyon divatosak idén, és bár jól mutatnak a közösségi médiában, pláne néhány menő szakácskönyvvel és egyéb csecsebecsével kiegészülve, a szomorú igazság azonban az, hogy valójában csak a porcicáknak kedvezünk vele. Ha takarítás szempontjából is praktikus, de mégis mutatós megoldást szeretnénk, érdemesebb inkább a zárt tárolási lehetőségek irányában nézelődni.

Fotó: Getty Images

A rusztikus stílus nem való mindenkinek

Randi Destefano belsőépítész szerint a rusztikus kamraajtók fénykorát éljük, azonban nem érdemes csak és kizárólag a divatra hagyatkozni, amennyiben a stílus egyáltalán nem illik a konyhánk esztétikájához. Tehát mielőtt teljesen elköteleződnénk a falusias elemek mellett (itt megtudhatod, hogyan csempészheted be otthonodba az angol vidékek hangulatát), érdemes mérlegelnünk, vajon megéri-e egy ajtó miatt átrendezni és újraértelmezni az egész konyhát.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images