Miért olyan népszerű a vintage, és hogyan lehet becsempészni az otthonunkba?

A vintage stílus utazás egy elképzelt régi világba, ahol lelassul az idő és a tökéletlenség szépséggé nemesül.

Magyarországon vintage-nek hívjuk, de külföldön inkább shabby chic-ként, azaz „kopottas sikk” – ként emlegetik. Eme stílusirányzat kedvelői vonzódnak a romantikus hangulatokhoz és a régi tárgyakhoz, melyeken látszik az idő munkája. Legfőbb jellegzetességei a kissé kopott festett bútorok és nyílászárók, a csipkés textilek, a tüllök, a száraz virágok, a lábaskád, a francia hatások, mint a kristálycsillár, a fali panelek, vagy a foncsoros tükrök. A színeket tekintve a krétafehér, a tört fehér, a barna, és a rózsaszín, a kék, a zöld, a szürke tompa, pasztelles árnyalatai.

A stílus eredete

Bár úgy tűnhet, hogy a vintage a régmúlt maradványa, valójában a ’80-as, ’90-es években kezdett elterjedni a világban. Egy londoni lakberendező, Rachel Ashwell indította hódító útjára, aki Angliában kezdte karrierjét tévés stylistként és díszlettervezőként, majd a ’80-as években Amerikába költözött és megnyitotta saját üzletét. Főképp a bolhapiacokról válogatott össze gyönyörű tárgyakat, és annyi vásárlója lett hirtelen, hogy alig tudta ellátni a keresletet. 1996-ban megírta első, Shabby Chic című könyvét is, amit még hét követett a témában.

Az, hogy a stílus napjainkban újra népszerű, egyes szakértők szerint összefüggésbe hozható a koronavírus miatti lezárásokkal és a távmunka elterjedésével. (És ez bizony jól rímel arra is, hogy a fiatalok körében miért hódít a „tengerparti nagymama” stílus.)

Mivel most több időt töltünk otthon, fontosabbá vált, hogy a lakásunk melegséget árasszon, kényelmes és nagyon otthonos legyen, amiben sokat segíthetnek az olyan tárgyak, amikhez nem csak racionálisan, hanem érzelmileg is vonzódunk.

Hogyan valósítsuk meg?

Jó hír, hogy a vintage olyan stílus, amire nem kell vagyonokat költeni. Nézzünk körül a padláson, pincében, járjunk el kincseket keresni a bolhapiacokra és a lomtalanításokra. Az így szerzett szépségeknek aztán elég házi módszerekkel új életet adni, tisztítással, felületkezeléssel, a fogantyúk cseréjével. Gondoljuk át, hogyan lehet újrahasznosítani a régiségeket! Készíthetünk ágytámlát használt tömörfa ajtókból, palettákból, térelválasztót a régi ipari épületek ablakaiból. Az elhasználódott parkettát felcsiszoltatás helyett akár lefesthetjük fehérre is, ha a stílusnál szeretnénk maradni hosszú távon.

Amibe érdemes befektetnünk, azok a gyönyörű virágmintás tapéták, valamint a fali panelek és díszlécek, melyek máris emelik, elegánsabbá teszik a teret. A sikket emelik a kis méretű kristálycsillárok, a neobarokk stílusú karosszékek és az, ha nagyon jó minőségű kárpitokat, textileket választunk. Érdemes előre összeállítani egy 5-6 színt tartalmazó színskálát, és az enteriőr kialakítása során ehhez tartani magunkat, különben a sok különböző helyről és időszakból származó bútor és kiegészítő kaotikus összhatást eredményezhet.

A vintage stílust a kertre is kiterjeszthetjük, jól passzolnak hozzá a kovácsoltvas kerti bútorok, kacskaringós fém fali virágtartók, újrahasznosított tárgyakból készült virágfuttató rácsok, régi kannák, vödrök, kaspók és fonott kosarak.

A vintage alapvetően feminin stílus, de néhány trükkel ezt könnyen lehet tompítani. Ha beengedjük az indusztriális hatásokat, azzal némi maszkulinitást is vihetünk a térbe. Használhatunk itt-ott feketére festett fém részleteket, például bárszékek, lámpák, vagy dekorációs tárgyak esetében.

A cikk szerzője okleveles lakberendező.

Kiemelt kép: Canva