Így csempésszük be otthonunkba az angol vidéki házak stílusát

Mi az a cottagecore és miért szeretjük?

Aki álmodozott már róla, hogy virágmintás vászonruhában, szalmakalappal a fején egy patchwork takarón kinn a mezőn romantikus regényt olvasson, és legszívesebben olyan házban élne, mint amilyen a Holiday című filmben a Kate Winslet által megformált karakter otthona, annak szívéhez biztosan közel áll az a stílus, amiről most beszélni fogunk. 

A csendes, de szívmelengető vidéki idill – ó, vadvirágcsokrok, fonott kosarak, porceláncsészében gőzölgő tea, kandalló, kézimunka, gyertyafény! – valószínűleg a pandémia alatti bezártság hatására került előtérbe a közösségi oldalakon, és mára számtalan Instagram-poszt, TikTok-videó és blogbejegyzés ismerteti, mik a cottagecore (magyarul talán az angol vidéki házak stílusának fordíthatnánk) stílusjegyei, továbbá, hogy hogyan tudjuk mi is megvalósítani ezt a trendet az öltözködésünkben és az otthonunkban vagy nyaralónkban. 

A cottagecore a hagyományos földművelő életformához, a farmok világához visz közelebb – és a nagyvárosi léttől, rohanástól, stressztől, állandó képernyőbámulástól távolabb –, így a természetes anyagokat, a nosztalgikus tárgyakat és ruhadarabokat helyezi előtérbe. Elvágyódás egy talán sosemvolt régi világba, ahol mindennek megvolt a maga ideje, és minden pillanatban az élet szerény szépségét lehetett ünnepelni.

Fotó: Getty Images

Az öltözködést tekintve passzolnak hozzá a buggyos ujjú blúzok, a hosszú szoknyák, a fodros, csipkés ruhák, a masnik és virágdíszek, férfiaknál a kantáros nadrágok, kockás ingek, mellények, kötött pulóverek és sildes sapkák. (Kicsit hasonlít az ennél azért pár fokkal minimalistább tengerparti nagymama stílushoz, ami tavaly is a fiatalok nagy kedvence volt.)

A lakberendezésben pedig a cottagecore a ma divatos, kortárs design ellentéte, az érzelmekre hat, és nagyanyáink, dédanyáink enteriőrjeit hívja elő. A stílus sajátjai a régi, kézzel készített bútorok és kiegészítők; a természetes fa-, kőfelületek, csempék, textíliák; a horgolt terítők és függönyök; a porcelán készletek és kancsók; kerti szerszámok; a földszínek kiegészülve tompa kékekkel, zöldekkel és virágmintákkal; a rengeteg szobanövény és vágott virág, vadvirág; a rézcsapok, rézedények.  

Fotó: Getty Images

 

Fotó: Getty Images

Filmek inspirációnak:

Anne a zöld oromból (1985);  Távol a világ zajától (2015);  A titkos kert (1993);  Értelem és érzelem (1995);  Arrietty – Elvitte a manó (2010) 

A cottagecore azonban nem csak a külsőségekről szól. Vannak olyan tevékenységek, amikkel bárhol, bármikor előhívhatjuk ezt az életszemléletet. Ilyen például az, ha nekiállunk otthon kovászos kenyeret és csinos süteményeket sütni. Ha olyan kézimunkákba kezdünk, mint a kötés, horgolás, vagy hímzés. Ha gombát gyűjtünk az erdőben. Ha saját fűszernövénykertet – vagy ládát – készítünk. Ha friss csokrokkal díszítjük fel a lakást. Ha levelet, képeslapot, naplót írunk, vagy egyszerűen csak begubózunk egy régi könyvvel, és elfeledkezünk a külvilágról.  

A cottagecore fantázia, amely gondosan megkomponált képekben manifesztálódik az interneten – de ennek a fantáziának könnyen mi magunk is részesei lehetünk.

Fotó: Getty Images

 Kiemelt kép: Cotswolds, Anglia (Fotó: Getty Images)