kedvenc virág

Már most tudjuk, mi 2024-es év legnépszerűbb virága

A nagy múltú amerikai virágüzlet két közönségkedvenc fajtát is választott.

Az új évvel nem csupán a kalendárium napjait kezdjük újraszámolni vagy célkitűzéseinkre tiszta lappal tekinteni, de szeretjük a korábbi esztendőtől eltérő szimbolikával is felruházni az előttünk álló évet. Így kerülnek képbe az olyan rendszeresen bejelentett trendek, mint az év aktuális színe, a szezon uralkodó stílusjegyei vagy például 2024 hivatalos virága, melyből ez alkalommal kettőt is hirdetett – pontosabban egy virágot és egy zöldnövényt – a népszerű amerikai virágkereskedő cég. Lássuk, melyik fajtákat látjuk majd viszont legtöbbször a lakástrendekben, az anyagmintákban vagy az ünnepek dekorációiban.

Szerelem és növekedés.

Ezeket az érzeteket szimbolizálja a 2024-es évre választott két növény, a saját jogán is gyönyörű bazsarózsa és a merész filodendron, melyek ugyanakkor ki is egészítik egymást nem csupán küllemben, de jelentéstartalomban is. Míg egyik lágyságával, eleganciájával és romantikájával remekül illik a különleges alkalmakhoz, addig a másik feltűnő levelével a természet erejével inspirálja környezetét.

A bazsarózsa a félszegség, az egészség, a jólét és a boldog élet, a szerelem virága, a filodendronok ezzel szemben a személyes fejlődést, a természet szeretetét szimbolizálják. 

A vállalat már az 1970-es évek óta működik, ez pedig a hetedik alkalom, hogy a korábbi trendhez kapcsolódva ismét megnevezik az év hivatalos fajtáit. Tavaly a választás egyébként az egzotikus orchideára esett, melyből a szakértők úgy tartják, több mint 26 000 fajtát különböztethetünk meg, de üzenetében világszerte legtöbbjük magát a boldogságot szimbolizálja. „2024-re előre tekintve a bazsarózsát és a filodendront választottuk az Év Virágának és Növényének, hogy segítsük ügyfeleinket abban, hogy kifejezzék magukat, örömet szerezzenek és tartalmas kapcsolatokat ápoljanak életük fontos személyeivel” – fogalmazta meg a cég márkaelnöke. De lássuk, mit tudhatunk a jövő évi nyertesekről és hogyan ápolhatjuk, illeszthetjük be őket otthonunkba.

Bazsarózsa

kedvenc virág

Fotó: Canva

A szemet gyönyörködtető bazsarózsa már a nyár folyamán megjelent az esküvői dekorációkban, de a menyasszonyi csokrokban is egyre gyakrabban láthattuk viszont. Látványos, fodros szirmai változatos színekben pompázhatnak a kertben tavasztól koranyárig, attól függően, melyik fajtáját ültetjük. Remek választás, ha nem szeretjük túlgondolni sem a kert elrendezését, sem a dekorációt, mert már önmagában is csodásan mutat minden egyéb körítés nélkül. Amennyiben vágott verzióban vásároljuk, még vázába kerülés előtt csippentsünk le a szárakból és távolítsuk el a vízbe érő leveleket. Kertben a bazsarózsa napos vagy enyhe árnyékos területeken fejlődik a legjobban, emellett kedveli a tápanyagban gazdag talajt és a rendszeres locsolást is meghálálja. 

Filodendron

kedvenc virág

Fotó: Canva

A filodendron, vagy könnyezőpálma igazi klasszikus, ha szobanövényekről van szó. Pályafutását évtizedekkel ezelőtt kezdte, alig volt olyan közintézmény, ahol ne találkoztunk volna könnyen felismerhető, szív alakú leveleivel, de mára a lakásokat is végleg meghódította. Ez utóbbi nem meglepő annak fényében, hogy gondozása hihetetlenül egyszerű, ráadásul függetlenül attól, melyik fajtáját helyezzük ki, üde színével minden helyiséget feldob. Trópusi növény lévén szereti a napfényt, de ha lehet, tegyük inkább félárnyékra, mert a tűző nap – és persze a huzat – sem tesz jót neki. Szobahőmérséklet és nedves, de nem túláztatott talaj a szép filodendron titka, a páratartalom fenntartása érdekében pedig olykor a leveleit is permetezzük meg egy kevés vízzel. 

Te is nehezen boldogulsz a hidegebb évszakokban a szobanövényeiddel? Ha megfogadod néhány jótanácsunk, szinte biztos sikerrel telelteted majd őket idén!

Kiemelt kép: Getty Images, noklapja.hu