szunyókáló nő

Ezt árulja el bőrünkről, ha reggel meglátszik rajta a párna nyoma

Mind járunk így néha... De vajon miért?

Csipkerózsika egy tündér átka miatt aludt át 100 évet – néhányunknak azonban ennél sokkal kevesebb is elég ahhoz, hogy dagadt szemekkel, sajgó háttal, illetve puffadt és párna által összenyomorgatott arccal ébredjünk. Persze vannak, akiknek már maga az alvás is nehézkesen megy, nem hogy még azon aggódjanak, hogyan néznek ki ébredés után (bizonyára úgy, mint bármelyik hollywoodi film női főszereplője)…

De a tárgyhoz visszatérve: mi van akkor, ha reggel belenézünk a tükörbe, és azt látjuk, hogy keresztbe-kasul tele van az arcunk gyűrődési nyomokkal? (Azon kívül, hogy bizonyára nagyon megrémülünk a tükörképünk láttán.) Öregszünk? Túl mélyen aludtunk? Gonosz manók szántották fel a bőrünket az éjszaka leple alatt?

Hogyan nyomhatja meg ennyire a párna az arcomat?

Egyrészt valóban köze lehet annak a dologhoz, ha alvás közben túl sokáig egyenlőtlen mértékű nyomás nehezedett arcunk bizonyos területeire – azaz összegyűrődött a bőrünk és úgy maradt.

Ennyi?! Tehát teljesen kiszolgáltatottak vagyunk az arcgyűrődést illetően?

Nem egészen.

tátott szájjal, hason fekve, ágyban alvó, barna hajú nő

Így szunyókálva például garantált, hogy párnanyomokkal az arcunkon ébredünk. (Fotó forrása: Getty Images)

Szintén befolyásolhatja ugyanis reggeli ábrázatunkat az, hogy mennyire durva anyagú ágyneműt húztunk a párnára (a selyem és a szatén például kevésbé nyomja meg a bőrt), valamint az is, hogy milyen alvási pozícióban hajtjuk álomra fejünket. Értelemszerű, hogy amennyiben például a hasunkon vagy az oldalunkon fekve alszunk el, nagyobb valószínűséggel nyomja majd a párna az arcbőrünket. Ebbe azonban minden bizonnyal még senki sem halt bele. Adja tehát magát a kérdés, hogy 

azon kívül, hogy kicsit furcsa külsőt kölcsönöz nekünk, okozhat komoly károkat arcunk ilyen módon történő rendszeres összenyomása?

Röviden: nem. Kicsit hosszabban: ha komoly károkat nem is okoz, a bőr öregedését azért felgyorsíthatja.

Öregíthet, ha így alszunk

Szóval megint a rettegett öregedésnél tartunk. Tudvalevő, hogy ahogy öregszünk, bőrünk veszít kollagéntartalmából és rugalmasságából, így hajlamosabbá válhat mindenféle ráncok (köztük a párna okozta ráncok) kialakulására.

Mindehhez aztán az is hozzájön, hogy bár a párna okozta nyomatok csupán rövid ideig díszítik ábrázatunkat, ha rendszeresen ugyanabban a pozícióban pihenünk, és így arcbőrünket is ugyanott terheljük, az adott terület vérkeringése rosszabbá válhat.

Ezen kívül az, ahogyan szervezetünk reagál a már kialakult párnanyomokra, szintén sok mindent elárulhat bőrünk általános állapotáról. Ha például azt találjuk, hogy a ráncok kifejezetten lassan tűnnek el, az a bőr csökkent rugalmasságát, nem megfelelő regenerálódását is jelezheti. Ilyenkor jó ötlet lehet hidratálókrémmel vagy kifejezetten ilyen panaszokra kifejlesztett szérumokkal megsegíteni a bőrt.

Amennyiben pedig képesek vagyunk rá, érdemes lehet átszoktatnunk magunkat a háton alvásra – ez ugyanis tényleg segíti a bőr fiatalságának megőrzését. Persze akkor se legyünk szigorúak magunkkal, ha ez esetleg nem sikerül: elég lehet az is, ha kifejezetten puha és sima, anyagában nem mintás párnahuzatot használunk (és azt illatanyagmentes mosószerrel tisztítjuk az esetleges bőrirritáció elkerülése érdekében).

Sokat tehetünk még bőrünk általános egészségéért azzal, ha precízek és következetesek maradunk nappali és éjszakai bőrápolási rutinunkban, használunk fényvédőt, illetve olyan termékeket, melyek elősegítik a bőr kollagéntermelését, továbbá rendszeresen hidratálunk, és a nap folyamán elegendő mennyiségű folyadékot viszünk szervezetünkbe.

Tudtad, hogy van még 7 dolog, ami szintén felgyorsíthatja az öregedést?

Kiemelt kép: Pexels