Mutasd a könyveid, megmondom, ki vagy! Ezt árulják el rólunk olvasmányaink

Arra, hogy milyen emberek vagyunk valójában, számtalan jellegzetességünk utal. Környezetünk nemcsak abból következtethet jellemünkre, amit mondunk, ahogy viselkedünk, ahogyan öltözünk vagy épp eszünk, de abból is, hogy milyen könyveket szeretünk olvasni.

Sőt. Önmagában nagyon árulkodó az is, hogy egyáltalán olvasunk. Ha felnőttként is heti, de legalábbis havi szinten elfogyasztunk egy könyvet, egy egészen apró, magára méltón büszke kisebbség tagjai közt tudhatjuk magunkat. A 2020-as évek elején érdekes kutatási adatokat közölt a témában az egyik legismertebb társadalomkutató, a Tárki. Kutatásuk szerint 2005 és 2020 között megfeleződött a rendszeresen olvasók száma, és csökkent az is, hogy a rendszeresen olvasók évi hány könyvet olvasnak.

Míg 2005-ben a felnőtt magyar lakosság 25 százaléka olvasott rendszeresen (legalább hetente), míg 2020-ban már csak 13 százalékuk forgatott könyvet. A szóban forgó kutatásból kiderül az is, hogy az országos átlagnál nagyobb arányban olvasnak rendszeresen a nők, a fiatal felnőttek (18-39 évesek) és a 60 évnél idősebbek, valamint a legalább középfokú végzettséggel rendelkezők, a budapestiek, a munkanélküliek, a tanulók, illetve a szülési vagy gyermekgondozási szabadságon lévők. A rendszeresen olvasók évente átlagosan 37 könyvet fogyasztanak el, de nagyok a különbségek, és eltérő az is, melyik zsánerből fogy a legtöbb: a kedvenc a szórakoztató és a szépirodalom. 

Könyv és lélek

Bizonyára te is megfigyelted már, hogy az egymást kedvelő emberek sokszor hasonlóak abban is, hogy szeretnek vagy nem szeretnek olvasni, és ha az olvasós klubba tartoznak, sokszor közösek a kedvenc olvasmányélményeik is. Én például nem tudom, hogy barátkoznék valakivel, aki szerint A Mester és Margarita unalmas, a Zabhegyező zavaros, vagy akit nem ráz meg az Az öreg halász és a tenger. Kedvenc könyveink ugyanis éppen azért lesznek azzá, mert valami olyannal rezonálnak, ami mélyen hozzánk kapcsolódik. A könyvek ezért kiváló önismereti eszközök is lehetnek: erre alapul az irodalomterápia is, amely a nehéz élethelyzetekben olyan irodalmi művek segítségével kínál feloldást, amelyek témájukban, megközelítésükben kapcsolódnak személyes traumáinkhoz. A könyvek akkor is sokat elmondanak, rólunk, ha nem a szívünknek legkedvesebb konkrét műveket vizsgáljuk, hanem azt, hogy melyik az a zsáner, amit a legszívesebben olvasunk. 

Lássuk, mit mond el rólad az, hogy melyik irodalmi műfaj alkotásait szereted a legjobban!

Klasszikus irodalom

Ha a nagy klasszikusokat szereted újra és újra elolvasni, igazán művelt ember vagy, aki büszke is arra, hogy sok témában kifejezetten tájékozott. Szűkebb baráti társaságod van, mert sokkal jobban szeretsz 1-2 embert alaposan megismerni, tudni róluk minden apró részletet, mint sok-sok olyan emberrel körül venni magad, akikkel csak felületesen ismeritek egymást. Kedvedre valók az élet apró örömei, és ha valaki, te aztán igazán szereted az egyszerűséget, és az időtlen stílust. 

Életrajz, igaz történetek

Hiszel benne, hogy az életben a legtöbbet mások sorsából lehet tanulni, ezért mindig elvarázsolnak az igaz történetek, amelyek sokszor a kitalációnál is sokkal csavarosabb fordulatokkal állnak elő. Nyitott, szeretetteljes ember vagy, és te is szívesen mesélsz magadról másoknak. Jellemző rád az is, hogy megdöbbentő részletességgel emlékszel vissza azokra az életeseményekre és történetekre, amik mások számára nem is tűnnek jelentősnek, amikor viszont felidézed őket, lelkesen hallgatnak. 

Fotó: Getty Images

Fantasy

Olyan ember vagy, aki szeret ismeretlen területekre merészkedni, akár olvasmányélményekről van szó, akár új dolgok, hobbik kipróbálásáról. Ha pedig valami megtetszik, annyira be tud szippantani, hogy a dolog szakértőjévé válsz: fogadjunk, hogy évekre elmerültél például a Harry Potter-univerzumban, és addig nem volt nyugtod, amíg nem képezted magad a téma legnagyobb szakértőjévé. Kiemelten fontosak számodra a barátok, akiket soha semmilyen körülmények között nem árulsz el.

Történelmi irodalom

A legapróbb részletekre is figyelmed van, olyasmit is észreveszel, ami másnak fel sem tűnik, munkádban ezért perfekcionistának tartanak. Emellett remek hallgatóság vagy, szívesen követed (akár le is jegyzed) családod történeteit a régi időkről, mert nagyon fontos a számodra, hogy ezekből a történetekből tanulhass. Szeretsz inspirációt meríteni mások életéből és döntéseiből, és az így szerzett tapasztalatokat hatékonyan építed be a mindennapjaidba.

Horror

Kalandvágyó és rettenthetetlen természet vagy, aki nem ijed meg egykönnyen. Könnyen lehet, hogy az adrenalint annyira szereted, hogy szinte függsz is tőle: keresed az olyan helyzeteket, amikben csúcsra járathatod, extrém sportolsz vagy sportot űzöl abból, hogy mindent az utolsó pillanatban végzel el. Bár sokan azt hiszik, zord természet vagy, valójában inkább vajszívűnek mondanak azok, akik igazán közelről ismernek, és olyasvalakinek, akire minden körülmények között lehet számítani. 

Thriller, krimi

Elképesztően jó érzéked van a titokhoz, rejtélyhez, és te vagy az, aki előtt semmilyen összefüggés nem marad rejtve. Kíméletlenül elemzed az emberek közötti viszonyokat, és minden helyzetben mérlegre teszed a másik ember motivációit, ezért nagyon jó az ítélőképességed a mások számára nehezen átlátható helyzetekben is. Kifejezetten szereted a misztériumot, és nagyon érdekesnek tartod a titokzatos embereket.  Ha szereted a krimiket, akkor Chris Carter nevét biztosan ismered: vele készített interjúnkat itt olvashatod.

Romantikus irodalom

Szenvedélyes, romantikus lélek vagy, aki megkérdőjelezhetetlenül hisz abban, hogy a történeteknek jó vége van, ezért sokan naivnak is gondolnak. Ha naiv nem is vagy, az biztosan jellemez, hogy ősbizalommal fordulsz az emberek felé, akiknek nem a bizalmadat kell elnyerniük, hanem ha nem méltók rá, elveszíthetik. De mindenki tiszta lappal indul nálad, hiszen javíthatatlan álmodozó vagy. 

Science ficiton

Érdekelnek az újdonságok, akár tudományról, akár technológiáról van szó, te vagy az, aki a legtöbbször a baráti társaságból először tesz szert a legújabb digitális eszközökre. Mindig tele vagy ötletekkel, amiket szívesen meg is valósítasz, és másokat is erre inspirálsz. Úgy véled, minden elképzelhető, ezért nyughatatlan kíváncsisággal nézel a jövőbe. 

Ha szereted a könnyed, önismereti témákat, figyelmedbe ajánljuk ezt a korábbi cikkünket, amiből azt tudhatod meg, hogy hat születési számod a karakteredre. 

100 legjobb könyv bookazine 2023

Megjelent a Nők Lapja legújabb kiadványa, a Nők Lapja A 100 legjobb könyv 2023 bookazine. Kattints ide, hogy 20% kedvezménnyel megrendelhesd online!

Kiemelt kép: Canva