Szívzűrös kalandok, nyár, mediterrán romantika: Spanyol szerelmi átverés – könyvajánló

Van egyfajta íratlan könyvmolyszabály, miszerint a könnyed romantikus olvasmányok fülledt nyári atmoszférát kívánnak. Talán ez a bibliofil babona emelte a sikerlisták élére Elena Armas Spanyol szerelmi átverés című könyvét is, melynek híre a Tiktok csatornák után az irodalmi szenzációkra érzékeny olvasók köreiben is végigsöpört.

Egy autentikus északi kisváros, hangos-zajos rokonság, perzselő mediterrán romantika az ősellenségből álpartnerré avanzsált kollégával, és persze az elmaradhatatlan romkom happy end. Elena Armas klasszikus strandregénye éppen olyan, mintha napfénybe harapnánk. Szellemes, magával ragadó és ízig-vérig spanyol.

Nyári olvasmányra szomjazóknak

Napsütés, szieszta, némi tapas a macskaköves utcácska sarki bárjában, miközben sós tengeri levegő cirógat. Természetesen csupán képzeletben, hiszen valójában a kerti széken hintázva kalandozom Spanyolországban, amely jellegzetes szépségével élénken elevenedik meg a leíró sorokban.

Elena Armas – Spanyol szerelmi átverés, 21. Század kiadó, 4490 Ft

A délibábos forróságban Elena Armas gondosan kevert lektűrkoktélja helyettesíti a hűsítő sangriát. Az írónő a receptúrával biztosra ment, hozzávaló gyanánt a felhőtlen kikapcsolódást nyújtó romantikus történetek toposzait mérte ki patikamérlegen. Esküvői kamurandevú, ellenségből szerelem, munkahelyi románc, lassan építkező szenvedély, kacagtató és érzelmes pillanatok egzotikus tájakkal fűszerezve. Mi más csillapítaná jobban a könnyed nyári olvasmányok iránti szomjúságot?
A történet szerint Catalina Martín szingli, de nem akar egyedül menni a nővére esküvőjére. Korábban elejtett egy megjegyzést, hogy van egy amerikai pasija, és mostanra mindenki készpénznek veszi a dolgot a családban és az ismeretségi körben. A volt pasija – és annak jelenlegi menyasszonya – például alig várják, hogy megismerkedjenek Catalina jövendőbelijével. Négy hete van, hogy találjon valakit, aki hajlandó átrepülni vele Európába, és végig úgy tesz, mintha együtt lennének. Színre lép Aaron Blackford – Catalina magas, jóképű, tenyérbemászó stílusú kollégája –, aki meglepő módon felajánlja, hogy beugrik a szerepbe. Catalina legszívesebben közölné, hogy nem kér belőle. Életében nem látott még ilyen idegesítő, bicskanyitogató, kiállhatatlan alakot. De kiszolgáltatott helyzetben van, az esküvő közeleg, és mégiscsak Aaron a legmegfelelőbb megoldás. Catalina lassanként rájön, a férfi talán nem is olyan szörnyű, mint amilyennek a munkahelyén elkönyvelte.

Spanyol szerelmi átverés, a tökéletes komfortolvasmány

Ahogy a fülszöveg is tükrözi, ez a kötet mintapéldája azon komfortolvasmányoknak, amelyek a nyaralás során a fajsúlyos szerzemények helyett kerülnek elő a bőrönd rekeszeiből. A romantikus-utazós tematika már önmagában is magával ragadja az óvatlan könyvmolyszíveket, de Armas – noha elsőkönyves szerzőről van szó – a mindannyiunkban élő idilli Spanyolország esszenciáját csavarja ebbe az elbűvölő történetbe.
Catalinával együtt a munkahelyi vegetációt hátrahagyva fejest ugrunk a pezsgő hangulatú, hamisítatlan mediterrán miliőbe, ahonnan aztán nincs megállás. Nyakunkon az alibipasit követelő lakodalom, a temperamentumos, minden lében kanál rokonok és hála a nem is annyira ellenszenves kollégának, a józan ész is épp akkor hagy cserben, amikor – ahogy az természetesen lenni szokott – minden a feje tetejére áll.

Az események oldalról oldalra pörögnek, a remekül megkomponált karakterdinamika és a szívmelengető jelenetek pedig nem engedik, hogy kikacsintsunk kalandozásunkból.

Nem mintha ez a veszély oly nagyon fenyegetne a virtuális könyvmoly közösség által is első számú bookboyfriend-nek (azaz könyves pasinak – a szerk.) kikiáltott férfi főszereplő jelenlétében. Az eltérő személyiségjegyekből adódó, bohókás szívhuzavona közepette a mélyben megbúvó sötét titkokba is alámerülünk, hogy aztán az egészet leöblítsük egy lelkünket átmelegítő, gyümölcsös-zamatos lírai nedűvel.

Tiktok után mozivászon

Nem véletlenül került említésre a Tiktok a bevezetőben, ugyanis a 25 nyelven megjelent kötet a népszerű videómegosztó közösségi oldalon vált megkerülhetetlen jelenséggé, melyhez minden bizonnyal hozzájárult a több mint 100 millió megtekintéssel bíró #thespanishlovedeception hashtag is. A telefonképernyőket is meghódító, élénken filmszerű képi világ végül megtette hatását. A Gyűlölök és szeretek valamint a Tudsz titkot tartani? adaptációkat jegyző Peter Hutchings produkciós irodája már le is csapott a történet filmesítési jogaira.
Elena Armas Spanyol szerelmi átverés című könyvének folytatása szintén készülőben van. A The American Roommate Experiment című kötetet szintén a 21. Század Kiadó hozza el a hazai olvasóknak.

Összességében:
Armas szerzeménye roppant szórakoztató klasszikus nyári olvasmány, amely lebilincselő érzelmi kalandra invitálja a könnyed romantikára nyitott könyvmolyokat. Tökéletes választás, ha elmerülnénk egy nem hétköznapi szerelmi bonyodalom mulattató pillanataiban, vagy csak szeretnénk egy szívmelengető komfortolvasmánnyal messzire repülni a kerti hintaszék otthonos kényelméből.

Kiemelt kép: Unsplash