kicsi otthon

Ettől az 5 lakberendezési hibától kisebbnek tűnhet az otthonod

A nagyratörő tervekkel sokszor épp ellenkező hatást érhetünk el.

Szép lassan valóban lecseng a kellemes őszi idő és egyre többször kényszerülünk a négy fal közé, így azonban még szembetűnőbbé válnak otthonunk kifogásolható részletei. Ezek azonban sok esetben nem merülnek ki olyan aprócseprő problémákban, mint a fal színe vagy a függöny mintája, helyette egyszeriben alacsonynak látjuk a mennyezetet – a belmagasság növelésére már összeszedtünk 6 trükkös módszert –, kisebbnek a konyhát, mely egyébként egy kis kreativitással könnyedén orvosolható, de az is megeshet, hogy hirtelen úgy érezzük, helyhiánnyal küzdünk. Drasztikus felújítási munkálatok helyett vegyük alaposabban szemügyre otthonunk belső tereit és számoljuk fel az alábbi 5 lakberendezés hibát, melytől minden helyiség kisebbnek tűnik.

Összezsugorítja a teret, ha 

Túl sok bútor van a szobában 

A neves belsőépítész, Sarah Stacey szerint a legtöbb esetben a nem megfelelő bútorozás az oka annak, hogy kisebbnek érezzük otthonunkat. Ugyanakkor nem csupán a tárgyak elrendezésével, egy idő után a különféle bútorok számával is meggyűlhet a bajunk, ha hajlamosak vagyunk a túlzsúfolásra.

„Azt tapasztalom, hogy az ügyfelek szorongani kezdenek, amikor szabad teret látnak, és úgy érzik, azt ki kell tölteniük másodlagos ülőfelületekkel vagy egyéb tárgyakkal”

– részletezi meglátásait, miközben azt is megosztja, zsúfolás helyett mit tegyünk inkább ebben a helyzetben. Javaslatai szerint, ha rendelkezésünkre áll további kitöltendő hely, akkor egy plusz kanapé helyett válasszunk funkcionális konzolasztalt vagy valamilyen kisebb alapterületű bútort, ellenben a padlóra ne tegyünk semmit és festményeket se helyezzünk ki a falfelületre, csak azért kitöltsük a teret. 

Anélkül választunk bútort, hogy lemérnénk

nagy bútor

Fotó: Getty Images

Mindannyian kaptuk már magunkat impulzusvásárláson, ha megtetszett egy bútor és még kedvező áron is volt, ám még a legnagyobb szoba is aprónak tűnhet, amennyiben mérés nélkül veszünk meg egy túlméretezett kanapét. A lakberendező szerint vásárlás előtt mindig győződjünk meg a helyiség méreteiről, gondolatban vázoljuk fel, hová fog elférni az adott bútor, így reálisabb képet kaphatunk lehetőségeinkről, és nem okozunk magunknak felesleges bosszúságot. 

Az ágyat a sarokba toljuk

Bár a kísértés nagy, hogy mindent a fal mentén helyezzünk el, ettől a megoldástól csak még nyomasztóbbá válik a szoba, ezért – hacsak nem gyerekszobát tervezünk –, jobb elkerülni az ehhez hasonló próbálkozásokat. Helyette inkább toljuk az ágyat a szoba közepére, amely elrendezés nagyobb, levegősebb teret varázsol a bútor köré, ezzel pedig sokkal otthonosabb és hívogatóbb lesz a végeredmény. 

Kaotikusan dekorálunk

Még időben elejét vehetjük az ünnepi dekoráció elhatalmasodásának, mely szintén kisebbnek mutatja szobáinkat. A szűkösebb lakásokban például, ahol kevesebb a rendelkezésre álló alapterület, jellemzően a falakon kutatunk további szabad felületek után, ám ettől otthonunk csak még zsúfoltabbnak tűnik majd.  A kevesebb néha több, tehát ahelyett, hogy sok aprósággal töltenénk meg a teret, válasszunk kevesebb, de látványosabb darabokat, melyek általában stílusosabbak és ízléses összhangot teremtenek otthonunk berendezéseivel. 

Állólámpát teszünk a kis nappaliba

Az állólámpák rendkívül praktikusak, kivéve ha kicsi a nappalink, mert így túl sok helyet foglalhatnak. Szerencsére ezt a magunk javára is fordíthatjuk, vagyis ha úgy érezzük, épp extra helyre van szükségünk, fontoljuk meg az állólámpa cseréjét egy kisebb asztali verzióra, és máris kellemesebbé tettük környezetünket. A pihentető atmoszférát egészségünk is meghálálja, ugyanis a kutatások szerint bizonyos lakberendezési trükkökkel meghosszabbíthatjuk életünket. Arról, hogyan rendezzük be otthonunkat, amennyiben tovább szeretnénk élni, ebben a cikkben írtunk részletesebben. 

Kiemelt kép: Getty Images