alacsony mennyezet

6 tipp, amitől az alacsony mennyezet magasabbnak tűnik

Már egészen apró változtatásokkal is látványos eredményt érhetünk el.

Amikor belépünk egy helyiségbe, azonnal feltűnik, ha a belmagasság alacsonyabb az átlagosnál, hiszen kissé szűknek, zártnak tűnik a szoba, ami a hangulatunkra is kihatással lehet. Természetesen nem kell azonnal költséges felújításba vágnunk, elegendő mindössze néhány kreatív trükk, melyekkel akár már egy délután alatt magasabbnak tűnhet az alacsony mennyezet.

Az alacsony mennyezet ellenére is lehet ugyanolyan bájos egy szoba, sőt, a megfelelő lakberendezési praktikákkal komolyabb ráfordítás nélkül növelhetjük optikailag a teret. Ehhez mindössze festékre, néhány bútorcserére vagy áthelyezésre van szükség, és máris új formájában ragyoghat otthonunk.

Hogy ne kövessük el ezt a kilenc jellemző baklövést, ezúttal is szakértők tanácsait követjük, akik elárulják, konyhánk után milyen egyszerű megoldásokkal varázsolhatjuk tágasabbá kényelmes szobáinkat is. 

Egyszínű plafon és falak

A kevesebb néha több, szokták mondani, és ez igaz belsőtereinkre is, főleg ha alacsony belmagassággal küzdünk. Ahhoz, hogy a nagyobb tér illúzióját keltsük, először meg kell szüntetnünk a törésvonalakat, melyek akkor keletkeznek, ha a mennyezetet és a falakat eltérő színűre festjük. Ilyen esetben bár a legelőnyösebb a teljesen fehér, letisztult megjelenés, pasztellárnyalatokat egyaránt választhatunk, amennyiben nincs látványos eltérés a két felület között. A különböző tónusokkal kihangsúlyozzuk az alacsony mennyezetet, egyforma, monokróm színekkel pedig épp ellenkezőleg, a tágasság érzetét kelthetjük. 

A világosabb tágasabb

Ugyanez igaz általában a festékek használatára. Nem csupán a különböző felületeket érdemes egyazon színnel festeni, de ha már rászántuk magunkat, válasszunk inkább lágyabb, visszafogottabb árnyalatokat. Bár a túl steril környezet sem jó, a sötétebb festékkel kisebbnek tűnik a helyiség, ezért ha tehetjük, ragaszkodjunk a világosabb, fehérbe hajló festékekhez, mint ahogy azt korábban említettük, kifejezetten a mennyezeten. Inspirációként ajánljuk cikkünket, melyben további tippeket is megosztunk arról, hogyan varázsolhatjuk világosabbá és tágasabbá otthonunkat

alacsony mennyezet

Fotó: Canva

Akassz mindent magasabbra

A lakberendezők szerint ha a falakról lógó műalkotásokat és fényképeket magasabbra helyezzük, azzal vezetjük a helyiségbe lépők tekintetét és elhitetjük velük, hogy a szoba jóval magasabb, mint a valóságban. Ugyanez vonatkozik a függönyrudak elhelyezésére, melyek hasonló módszerrel nyújtanak a falakon, vagyis érzéki csalódással érik el, hogy a szoba elegánsabb megjelenést tükrözzön. 

Adj hozzá csíkokat

Akkor mégis kellenek a minták? A válasz: igen! Csak a megfelelő irányban kell alkalmazni őket, pontosabban a vonalakat és csíkokat, a függőleges minták ugyanis – ahogy azt ruhatárunkból már megtanulhattuk – optikailag nyújtanak az adott szoba falain. Bátran vessünk be csíkos függönyöket vagy egy-egy részletben tapétákat, dekorcsíkokat, hogy magasabb szintre emelhessük a helyiség hangulatát – és persze képzeletben az alacsony falakat. 

Ne legyen túl sok bútor

A modern, könnyebb bútorok a legmegfelelőbbek, ezért alacsony mennyezet esetén próbáljuk meg ilyen stílusúra cserélni a nagy, nehézkes, sötét bútorokat, mert kisebbnek, zsúfoltabbnak tűnik tőlük a szoba. A karfa nélküli székek, a vékonyabb lábú asztalok, melyeket tisztán tartunk és nem pakolunk rájuk felesleges dolgokat, mind-mind felfelé irányítják a tekintetet és szellősebbnek, magasabbak mutatják az adott teret.

Le a csillárokkal!

A lelógó csillárok és a ventilátorok miatt általában a mennyezet alacsonyabbnak tűnik, mint amilyenek valójában. A beépített, süllyesztett lámpákkal orvosolhatjuk ezt, amennyiben lecseréljük rájuk a lelógó, feltűnő lámpatesteket. Így sokkal magasabbnak, kevésbé tolakodónak fogják érzékelni a mennyezetet a helyiségben tartózkodók és még a szobát is feldobják a stílusos, modern világítótestek. 

Kiemelt kép: Getty Images