4 egyszerű lakberendezési trükk, amitől nagyobbnak tűnhet a konyhád

Kicsinek tűnik a konyhád, és gyakran bosszankodsz helyhiány miatt? Sebaj, némi kreativitással orvosolható a probléma!

Érezted már átláthatatlannak a konyhádat? Ha igen a válasz, akkor valószínűleg nem árt némi újratervezés. Először is kezdjük azzal, hogy mindennek megvan a maga helye, amit – ha idáig nem fedeztünk még fel – nem árt szem előtt tartani, mielőtt teljesen szétbombáznánk a helyiséget. A 80 felett is bombaformában lévő Martha Stewart szerint, amikor az otthonunkról van szó, „tényleg minden négyzetcentimétert ki kell használni”, ezért megmutatta, hogyan is érdemes elkezdeni a konyhai dolgok rendszerezését, és arról is volt már szó, hogyan lehet a kis alapterületű konyhánk praktikus.

Ha kisebb térrel dolgozunk, és a helyiség minden négyzetcentiméterét ki akarjuk használni, a manapság divatos kreatív tárolási megoldásokkal – például falra szerelhető polcokkal, nyitott polcos szekrényekkel – minimálisra csökkenthetjük a konyhánkban uralkodó káoszt – és ha ezzel is megvolnánk, íme, néhány lakberendezési trükk, amivel optikailag is nagyíthatjuk a teret!

Válassz világos színeket!

A hófehér konyha mostanában nagyon divatos, és amellett, hogy szép, még kifejezetten praktikus is. A világos színek ugyanis optikailag jobban tágítják a teret, mint a sötétebb árnyalatok – ha nem lennénk kibékülve a fehérrel, a világoskékkel, világoszölddel, illetve halványsárgával is kísérletezhetünk. Viszont nem árt szem előtt tartani, hogy ugyan nagy keletje van mostanság a teljesen hófehér konyhai bútoroknak, hiszen tágasabb, világosabb és modernebb hatást kelt, a sérülések azonban hamarabb meglátszódnak rajtuk, mint a sötétebb színű berendezéseken – itt írtunk arról nemrég, milyen konyhai trendekkel érdemes csínján bánni.

Fotó: Getty Images

Minták és dekoráció

Vonalakkal – mintától függően, vízszintesen vagy függőlegesen – könnyedén nyújthatjuk a teret. Ezt elérhetjük szekrényekkel, csempézéssel, padlóburkolattal és egyéb dekorációkkal, csecsebecsékkel. Függőleges vonalakkal ellátott szekrényekkel például könnyedén felfelé irányíthatjuk a tekintetet, és a metró csempe is szuper választás lehet, amennyiben optikailag tágítanánk a teret.

Fotó: Getty Images

Tükröződő felületek

Köztudott, hogy a tükrök és más fényvisszaverő anyagok nagyobbnak láttatják egy teret, részben emiatt helyezik el őket fürdőszobákban, nappalikban és folyosókon. Ha zavar, hogy kicsi a konyhád, nincs más dolgod, mint ugyanezen logika mentén gondolkodni a konyhában is. A nagy üvegajtós szekrények, átlátszó üvegasztalok, illetve üveg függőlámpák is szuper választásnak bizonyulnak, amennyiben a bútorcsere is aktuálissá válik – ellenkező esetben egy egyszerű falra akasztható, mutatós tükör is megteszi.

Fotó: Getty Images

Játék a fényekkel

Minél több az árnyék, annál kisebbnek tűnik a tér – ami némi extra világítás segítségével könnyedén orvosolható. Led lámpák például a szekrények, polcok alá is kerülhetnek, hogy kiemeljék és optikailag megnagyobbítsák a konyhaszigetet, illetve konyhai üvegszekrények belsejében elhelyezve is jól mutat.

Fotó: Getty Images

Kiemelt kép: Getty Images