ősz hajú nő bőrápoló arcmaszkot tart az arca elé

Uborka szemre, fogkrém pattanásra – Bőrápolási tévhitek, melyeknek mind hittünk

A városi legendák a szépségiparban is gyakran szárnyra kapnak, különösen ami a bőrápolást illeti. De vajon mi igaz valójában és melyik lehet pusztán átverés?

Ha a fiatalság és a szépség megőrzéséről van szó, a legtöbben valamilyen csodaszer létezésében reménykedünk, mely egy csapásra megoldja felmerülő problémáinkat. Ez lehet az egyik legfőbb oka a különféle bőrápolási mítoszok elterjedésének is, melyek között valóban találhatunk hatékony házi praktikákat, ám legtöbbjük megmarad a hangzatos álmegoldások szintjén. Korábban már körbejártuk, milyen professzionális hatóanyagok nem hiányozhatnak bőrápolási rutinunkból, ahogy azt is kifejtettük, hogyan érdemes arcbőrünk egészségét szem előtt tartva összeállítani étrendünket. Ezúttal olyan népszerű bőrápolási mítoszokat gyűjtöttünk össze, melyek a gyakorlatban nem hozzák a várt eredményt, egyszerűen csak félrevezetnek bennünket, vagy akár veszélyesek is lehetnek.

A fogkrém leviszi a gyulladást

Mármint a pattanásokról, ezáltal pedig halványítja a piros, duzzadt foltokat – ez a vélekedés tinédzserkorunk óta kísért bennünket, ám csak részben igaz. A fogkrémek ugyanis tartalmazhatnak az aknék ellen javasolt krémekben szintén megtalálható összetevőket, ugyanakkor számos más olyan vegyületről is olvashatunk címkéiken, melyek viszont egyáltalán nem tesznek jót a bőrünknek. Némelyik például, épp ellenkezőleg, gyulladást vagy szárazságot okozhat, ezért, bár nem veszélyes bőrprobléma esetén a fogkrém után nyúlnunk, kifejezetten pattanásra használni nem annyira tanácsos.

A gyakori sminkhasználat öregít

Fiatalkorunkban sokszor hallhattuk, hogy a túl sok smink nem tesz jót a bőrünknek, mely figyelmeztetés az évek múltával csak még félelmetesebbé fokozódott. Így jutottunk el egészen odáig, hogy a rendszeres sminkhasználat nem hogy nem tesz jót, egyenesen öregít, pedig valójában ez nagyban függ a használt termékek minőségétől és eszközeink higiéniájától. Bizonyos termékek kifejezetten sokat tehetnek bőrünk egészségéért, ha pedig következetesen használjuk a jól bevált készítményeket, egyáltalán nem kell tartanunk a ráncok hangsúlyosabb megjelenésétől. 

Az uborka megszünteti a szem alatti táskákat

fiatal nő egy ágyon hanyatt fekve uborkakarikába harap

Fotó: Canva

Minden csajos összejövetelt feldob a filmekből is ismert uborkatechnika, mely bár szórakoztatóan stílusos wellnesshagyomány lehet, valójában nincs konkrét tudományos alapja. A hűsítő uborkán kívül általánosságban véve bármilyen más hasonlóan magas nedvességtartalmú ételt bevethetnénk annak érdekében, hogy csökkentsük a szem alatti puffadást. A kiáztatott, lehűtött zöld tea filteréből is hatásos és nem utolsó sorban természetes házi szemmaszkot készíthetünk, mely hidratál, csökkenti a gyulladást és a puffadt érzetet.

A zsíros bőrt nem kell hidratálni

Talán ez az egyik leggyakoribb bőrápolási tévhit, mely abból ered, hogy azt gondoljuk, zsírosodásra hajlamos bőrünknek csupán rosszat teszünk a különféle krémek használatával. Bár a zsíros bőr hátterében gyakran a túlzott faggyútermelés áll, ugyanolyan fontos lenne ezt is hidratálni, hiszen a szárazérzetre adott válaszként a bőr csak még több olajat termel. Ha ilyen a bőrtípusunk, használjunk inkább olyan terméket, ami nem tömíti el a pórusokat, ezenfelül kerüljük az ásványi olaj vagy kakaóvaj alapú készítményeket.

A napozás jó tesz a pattanásoknak

Majd leégeti a Nap – a legtöbben ismerjük ezt az elterjedt mondatot, ami abból a vélekedésből ered, hogy a nap fénye képes csökkenteni a bőr gyulladását, beleértve a pattanások okozta vörös irritációt is. A napfény hatására a bőrben termelődő D-vitamin valóban fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, mely kihat a pattanásokban végbemenő gyulladásos folyamatokra is. Ez azonban rövid távú megoldást jelent csupán, miközben a túlzott napozás számos veszélyes egészségi kockázatot rejt – beleértve a bőrrákét.

Csak napsütésben kell fényvédőt viselni

Szakértők szerint a Nap UV-sugarainak 80%-a képes áthatolni a sötét felhőkön, ezért is fontos, hogy minden nap – legyen bármilyen is az időjárás – használjunk fényvédő krémet. Ám ne csupán akkor, ha a szabadban tervezünk hosszabb időt tartózkodni, ugyanígy a képernyők előtt ülve sem hagyhatjuk el a megfelelő védelmet, a kék fény ugyanis az alvás minősége mellett bőrünk állapotára is negatív hatással van. Tudtátok például, hogy már négy órányi sorozatnézéssel több, mint 10%-ot veszítenek rugalmasságukból a kollagéntermelésért felelős sejtek? Ilyen és ehhez hasonló információkat gyűjtöttünk össze az előző link alatt található cikkünkben, melyben arról is szó esik, hogyan védhetjük meg bőrünket a mindennapi képernyőhasználat során.

Kiemelt kép: Getty Images