tea

Nem csupán ivásra jó – meglepő, mennyi mindenre hasznosítható a tea

Ne csak a hűvös őszi délutánok alkalmával tegyünk fel főni egy kanna teát, hanem akkor is, ha új löketet szeretnénk adni bőrápolási rutinunknak vagy már az őszi nagytakarítást tervezzük.

Bár a a nyár még velünk van, szeptember beköszöntével hivatalosan is megkezdődött a teaszezon. Mi is túl vagyunk már az első kancsó gőzölgő filteresen, épp annak kortyolgatása közben merült fel bennem a kérdés, mi legyen a lejárt szavatosságú teákkal a szekrényben. Merthogy bizony a tea is megromolhat – a zacskós változatok 3-4 hónapig őrzik meg friss ízüket –, pont úgy, ahogy azok a kamrában lapuló termékek, melyekről nem is gondolnánk, hogy egy bizonyos idő után nem fogyaszthatóak.

De nemcsak a lejárati dátum vészes közelsége, hanem a tea sokrétű hatása miatt is érdemes a csészén túl gondolkodni, és bevetni a teafüvet az alábbi meglepő módszerekben.

Tea mint tisztítóoldat zsír és por ellen

A tea 2000 éves történelme során már számos szerepben bizonyított otthonunkban, de azt csak kevesen tudják, hogy hála a benne lévő antioxidánsoknak, a katechineknek és polifenoloknak, a zsíros szennyeződések és a por eltávolításakor is segítségül hívhatjuk. Természetes tisztítóoldatba keverve hozzájárul a padló, a tükrök és a különböző felületek csillogásához, de a makacs vízkőlerakódások és a kellemetlen szagok ellen is hatásos. 

Illatosítóként is megállja a helyét

Szódabikarbóna helyett remek alternatíva a kellemetlen szagok semlegesítésében, mivel a tealevél nedvszívó hatása miatt egyúttal a szagokat is megköti. Használhatjuk hűtőben, macskaalomba szórva vagy akár házi készítésű potpourriba keverve, egy a lényeg, minden esetben szárított zöld tealeveleket használjunk. Egy tálkával a szobába helyezve máris élvezhetjük a friss növényi illatokat. 

tea

Fotó: Getty Images

A tea a bőrápolási rutinból sem hiányozhat

Az aromaterápiás fürdővel még koránt sincs vége a fürdőszobai teahasználatnak, sőt, általa bőrápolásunkat is új szintre emelhetjük. Az áztatott, lehűtött zöldtea zsákjából hatásos és nem utolsó sorban természetes házi szemmaszkot készíthetünk, mely hidratál, csökkenti a gyulladást és a puffadt érzetet. Használat előtt tegyük a zsákokat a hűtőbe, hogy az eredmény még látványosabb legyen!

Teával a rágcsálók ellen

Bár ez főként a borsmenta teára érvényes, mivel annak erőteljes, jellegzetes szagát a rágcsálók ki nem állhatják, a teával a kártevők ellen is felvértezhetjük magunkat. Az egerek, patkányok és egyéb rágcsálófélék távol tartására az a legtermészetesebb módszer, ha a beáztatott borsmenta teát elhelyezzük a házban ott, ahol a nem kívánatos vendégek bejuthatnak a kertbe vagy az otthonunkba. 

Új szerepben a konyhában

A közelgő halloween alkalmából újra előkerül ez a hátborzongatóan zöld finomság, mely a japán teadesszertek nyomán készül, és garantáltan megédesíti a teázás élményét. Ha kortyolgatni szeretjük, az ételekben sem okozhatnak csalódást a szárított tealevelek, melyeket

húslevesekhez és párolt ételekhez szintén felhasználhatunk, ha szeretnénk megtapasztalni az úgynevezett ötödik, vagyis umami íz varázsát. 

A teában megtalálható tanninok kiváló puhító vegyületek, grillezés előtt jót tesz egy kis fekete teás pácolás a húsoknak, míg a matcha tea a desszerteknek, a házi fagylaltnak vagy a süteményeknek kölcsönöz különleges ízeket és színeket. 

Alapanyag kézműves projektekhez

A tea festékanyagként való használata izgalmas kreatív lehetőségeket tartogat, különösen a textil – és papírtechnikák hoznak megkapó eredményeket, de vásznakon is különleges mintákat alkothatunk teafestéssel. A szárított tealeveleket házi készítésű szappanokhoz – a levelekkel bőrradírozó hatást érhetünk el – egyaránt bekészíthetjük, ahogy gyertyaöntéshez vagy komplett textíliák színezéséhez szintén remek alapanyag. 

Öntözd teával a növényeket!

Kiegészítő tápanyagokat és ásványi anyagokat „kortyoltathatunk” növényeinkkel, ha egy kis teát adagolunk öntözővizükhöz. Arra figyeljünk, hogy főleg savanyú talajt kedvelő növényeket, azáleákat, kaméliákat vagy hortenziákat locsoljunk vele, és ha lehet, ne áztassuk túl sokáig, továbbá mindig mikroműanyag-mentes teafilterekkel dolgozzunk – pont úgy, mintha a saját csészénkbe töltenénk.

Növények locsolás nélkül?

Ha pedig már a locsolásnál tartunk… Ha te is azok közé tartozol, akik valahogy akaratlanul is elhanyagolják a növényeiket, mégis szeretnék társaságukat élvezni, akkor neked is jól jöhetnek azok, amelyek föld nélkül, akár egy pohár vízben is remekül megélnek, növekednek.

És hogy melyek ezek a növények? Azt ebben a cikkben részleteztük.

Kiemelt kép: Getty Images/nőklapja.hu