4 ok, amiért minden nap kellene fényvédőt használnod

Nem lehet eleget beszélni a napvédelem fontosságáról, főleg nyáron, amikor szinte percek alatt le lehet égni a tűző napon. Sokan csak ilyenkor kapnak észbe, hogy valahogy csillapítsák a kellemetlen tüneteket, pedig sokkal egyszerűbb volna eleve megelőzni azokat. De miért is olyan fontos, hogy minden nap védekezzünk a napsugarak ellen?

—————–SZPONZORÁLT TARTALOM——————

Nagymamáink idejében nagyon sokan még egyszerű babaolajat használtak a napozáshoz, hiszen a barna bőr elengedhetetlen tartozéka volt a nyaraknak. Később a Paris Hiltonhoz hasonló hírességeknek köszönhetően még mindig a bronzos ragyogás volt a menő, a világos, leégésre hajlamos bőrűek pedig hiába süttették magukat órákig, maximum rákvörösek lettek csoki helyett, aztán rákenthették egy kisebb falu havi tejföladagját, hogy rendbe jöjjenek. Ez persze utólag nézve már nem akkora baj, hiszen

az elmúlt években egyre többet tudtunk meg arról, hogy mennyire fontos a napsugárzás ellen védekezni, mégpedig nem csak a nyári hónapokban és a strandon, hanem az év minden egyes napján.

Miért is olyan fontos ez? Egyértelmű, hogy senki sem szeretne leégni, hiszen az elég fájdalmas, de a fényvédő rendszeres használata, főleg az arcra nemcsak ez ellen véd, hanem elengedhetetlen szerepet játszik a bőrünk szépségének és egészségének megőrzésében is.

Fotó: Vichy

De akkor miért kend magad?

A napvédők segítenek megelőzni a bőrrákot

Ez talán a legeslegfontosabb érv a használatuk mellett, hiszen az egészségnél nincsen értékesebb kincsünk. A legnagyobb szervünket, azaz a bőrünket védő, barnulásért felelős anyag, a melanin az UVA-sugárzás hatására úgy alakul át, hogy károsító anyagcseretermékek jönnek létre, amelyek rákot okozó folyamatokat indíthatnak el. Ez mindenkire igaz, de főleg azoknak kell ügyelniük magukra, akiken több anyajegy található. Az emberek általában megfoghatatlannak tartják a napkárosodást, mintha azt gondolnák, hogy a bőr más, mint a többi szerv, hiszen az kívül van, így nem fog problémát okozni. Bár az anyajegyeikre most már egyre többen figyelnek, gyakran ellenőrzik otthon, akár le is fotózzák, de ha nem látnak rajtuk változást, azt gondolják, minden rendben van. Pedig az anyajegyek belső szerkezetét nem lehet szabad szemmel látni, még fotón sem felnagyítva, mert erre csak a speciális vizsgáló eszköz, az ún. dermatoszkóp alkalmas, ami csak a szakorvosnál elérhető. Ez azért fontos, mert a bőr felszínén lévő, akár tized milliméternyi elváltozás már a bőr mélyére is be tud jutni és ott áttétet tud okozni.

Tehát simán tűnhet ártalmatlannak egy anyajegy, miközben valójában már egy melanómáról van szó. Persze, nemcsak a napsugárzás miatt alakulhat ki tumor, lehet genetikai háttere is, de tudatos fényvédőhasználattal és tudatos napon tartózkodással – hogy például nem 10 és 16 óra között napozunk – legalább azokat a rizikófaktorokat kivehetjük, amiket mi magunk minimalizálni tudunk.

Csomó ismeretlen marad még így is az egyenletben, de ha figyelünk, csökkenthetjük a rák esélyét. Nemcsak a melanómáét: számtalan egyéb bőrtumor lehetséges még, például a basalioma vagy a spinalioma, amik még gyakrabban jelentkeznek és egyértelmű összefüggésben vannak a napsugárzással. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy évente járjunk el olyan bőrgyógyászhoz, aki dermatoszkópos anyajegyszűrést is végez, hiszen ezzel korai stádiumban kiszűrhetők az olyan elváltozások, amit mi magunk nem vennénk észre. Egy korán kiszűrt melanóma nagyon könnyen gyógyítható, ha viszont várunk vele, növekedik, egyre mélyebbre megy, kifekélyesedhet, sőt akár el is tűnhet idő közben, miután már áttétet adott, és akkor már baj van. Ha volt a családban rosszindulatú bőrdaganat, félévente kell szűrésre járni a biztonság érdekében. A megelőzés és a gondos odafigyelés pedig életet menthet, erre Hugh Jackman is többször felhívta már a figyelmet. A színész 2013-ban beszélt először arról, hogy bőrrákot állapítottak meg nála, de szerencsére az egyik legjobban kezelhető fajtáját, a basaliomát. Azóta viszont már hatszor kellett a visszatérő daganat miatt kés alá feküdnie, éppen ezért amikor csak teheti, A legnagyobb showman sztárja elmondja, hogy mennyire fontos a rendszeres szűrés. 

Segít a korai öregedés elkerülésében

Az öregedési folyamat bűnöseit két kategóriába sorolhatjuk: belső öregedés (amelyet a genetika befolyásol) és külső öregedés (amelyet a napsugárzás, a környezetszennyezés, a vegyi anyagok és más környezeti tényezők okozhatnak). Az UV-sugárzás a bőrben a kollagén és az elasztin idő előtti lebomlását okozza, ami finom gyűrődéseket és ráncokat eredményez, és a melanocitáknak nevezett pigmenttermelő sejteket is károsítja, ami a melanin túltermelését eredményezi, ami hiperpigmentációt okoz. Mivel a nap ultraibolya sugárzása felelős az öregedés látható jeleinek mintegy 90 százalékáért, ezért a napvédő krémek rendszeres használata lehetővé teszi, hogy évekkel tovább élvezhessük a sima, fiatalosnak tűnő bőrt.

Mi az az SPF?

Az SPF (Sun Protection Factor, vagyis napvédő faktor, német megfelelője LFS) azt jelzi, hányszor hosszabb ideig maradhatsz napon, mielőtt napégést szenvednél vagy elindulna a károsodási folyamat. Ha valakinél mondjuk 10 perc napon töltött idő alatt jelentkezik eritéma, vagyis kivörösödés, egy 20-as faktorszámú (SPF-ű) krém ezt a 10 perces időtartamot húszszorosára nyújtja, tehát az az ember 200 perc alatt fog a fényvédő mellett ugyanúgy megégni.

A napsugárzás elleni védelem a bőrápolás és minden egyéb anti-aging törekvésünk alfája és omegája – tehát mindegy, milyen drága és hatékony krémeket kensz magadra, ha a nap ellen nem véded a bőröd, hiába minden. Kutatások szerint a napkárosodott, irritálódott bőr kollagéntartalma akar 59%-kal is csökkenhet. UV-sugárzás hatására aktiválódnak a kollagénbontó enzimek, az MMP-k (a mátrix metalloproteinázok), ami pedig a kollagén kötegek szervezetlenségét, szilánkosodását és szétszóródását okozza – ezek pedig mind rendkívül jellemző tünetei a fénykárosodott emberi bőrnek. Márpedig a kollagén nagyon fontos a bőr feszességének megőrzésében, hiszen ez biztosítja annak elaszticitását. A legjobb, ha a napi arc- és testápolási rituáléd részévé teszed a fényvédőt is tartalmazó termékek használatát, és nem csak a strandon kensz magadra egy adagot, ami az első csobbanásnál le is ázik. A legjobb, ha olyan terméket választasz ehhez, aminek a textúrája elég könnyű viselet ahhoz, hogy akár sminkelni is tudj rá, viszont az UV-védelem mellett extra tápláló anyagokat is tartalmaz, mint amilyen a kifejezetten napi használatra kifejlesztett Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+ fényvédő krém, mert a többi hatóanyag mellett a benne található peptidek – amik az aminosavak rövid láncolatai– segítenek a bőröregedés jeleinek tompításában.

Csökkenti a hiperpigmentáció kockázatát

A hiperpigmentáció a napozás által okozott gyakori bőrbetegség, amikor a bőr színét adó melanin termelésében bekövetkező változások miatt a bőr foltokban sötétebbé válik. 

Naptejet a számítógépezéshez is?

Talán túlzásnak tűnhet elsőre, de egyre többet olvasni arról, hogy a monitorok által kibocsátott kék fény is okozhat hiperpigmentációt, illetve mivel az UVA-sugarak az ablaküvegen is áthatolnak, így otthon sincs biztonságban a bőrünk, ezért a kutatások alapján mindig tegyünk fel fényvédőt beltéren és a számítógépen végzett munkához is. Elsősorban az arcbőrt, az érzékeny szemkörnyéki területet védjük, de aki ott is érzékeny, az a dekoltázsát is kenje be.

Érdekes módon a sötétebb bőrű emberek hajlamosabbak a hiperpigmentációra, hiszen a bőrükben több melanonin található, de a világos bőrűek sincsenek biztonságban attől, náluk is kialakulhat ez a fajta bőrelváltozás, ha nem figyelnek oda. Hiába a direkt napozás kerülése, ha rendszeresen kihagyod a fényvédő használatát, ugyanúgy megjelenhet a nemkívánatos folt a bőrödön. Szerencsére ez egy gondosabb ápolás és a megfelelő termékek használatának köszönhetően ez sokat javítható. A fentebb említett Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+ fényvédő krém többek között 2% niacinamid tartalma révén, ami B3-vitaminként is ismert, és csökkenti a pigmentfoltok láthatóságát, ráadásul 15 féle ásványi anyagot is tartalmaz, támogatja a bőr természetes védekezőképességét. 

Megelőzi a bőr gyulladását és a napérzékenységet

Már rég meghaladott az a gondolat, miszerint bármilyen bőrhibád van, akkor nyugodtan ülj ki vele a napra, biztosan javulni fog, sőt. Az UV-sugárzás károsítja az immunvédő sejtek DNS-ét, ami gyulladáshoz és szabadgyökök kialakulásához vezet a bőrben, ez pedig csökkenti a szervezetünk azon képességét, hogy megvédjen a bőrrák és más betegségek ellen. Mivel az immunrendszer létfontosságú szerepet játszik a test összes szövetének egészségének fenntartásában, így az egészséges bőr lelengedhetetlen az általános egészség szempontjából. A napvédő krémek különösen hasznosak a napfényre érzékeny emberek, például a lupusz és a rosacea esetében, ahol az UV-sugaraknak való kitettség bőrpírhoz és égő érzéshez vezethet, és összességében súlyosbíthatja ezeket a betegségeket.

Fotó: Vichy

Hogyan használd a naptejet?

Fontos tudni, hogy milyen típusú fényvédőt használsz, hiszen létezik fizikai és kémiai, sőt ezeknek a kombinációja is. A kémiai fényvédőkkel ellentétben a fizikai fényvédők ásványi alapú összetevőkből, például cink-oxidból és titán-oxidból készülnek (némelyik vas-oxidot is tartalmaz, amely véd a kék fény ellen), amelyek a bőr tetején ülnek, és inkább eltérítik a káros UV-sugarakat, mintsem felszívódnának. A kizárólag fizikai fényvédő azt jelenti, hogy speciális részecskéket tartalmaz, amik visszaverik a napsugárzást, így az nem képes bejutni a bőrbe, viszont ez egy fehéres réteggel járhat, ezért a szakemberek inkább a gyerekeknek javasolják ezt, de

a Vichy Capital Soleil UV-Age Daily SPF 50+ fényvédő krémnél az UV-szűrők gél mikrocseppekbe kerülnek, amelyek a bőrre felkenve ultravékony, egyenletes és ellenálló fimréteget képeznek, ezáltal láthatatlanul, de mégis hatékonyan véd.

Ne feledd, ha a szabadba merészkedsz, a fényvédő krém használata mellett keress valamilyen árnyékot, vagy viselj széles karimájú kalapot és egyéb, UV-védelmet nyújtó ruházatot is. Hiszen ez az egy bőröd van, megéri vigyázni rá.

 

Kiemelt kép: unsplash.com