rágózás

Tényleg fogyaszt? Tények és tévhitek a rágózásról

Nem rossz megoldás, de azért van néhány sarkalatos pont, amit érdemes betartani.

Elsőként az ősi maja kultúra ismerte el a rágózás fontosságát, amikor a sapodilla nevű fából készített chicle nevű gumit rágták, hogy ezzel csökkentsék az éhségérzetet. Míg az azték nők körében a fogtisztító hatása miatt vált igen népszerűvé a rágózás. Majd az évszázadok alatt különböző vállalkozó szellemű emberek tettek kísérletet a rágógumi forradalmasítására. Mindenkit megelőzve John B. Curtis amerikai feltaláló, aki létrehozta az első kereskedelmi forgalomba hozott rágógumit, 1848-ban. A 19. századi rágó nem volt más, mint egy darab lucfenyő gyanta, ezt rágták kicsik és nagyok egyaránt.

Ezután sorra jöttek az újabb ötletek. 1860-ban Thomas Adams kezdett tömeggyártásba, ekkor még mindig a fenyőgyantából készült rágóról beszélünk. Az igazi áttörés az évszázad végére tehető, amikor 1893-ban megjelentek a világ első rágógumi márkái, a Wrigley’s Juicy Fruit és a Wrigley’s Spearmint.

Innentől kezdve az amerikaiak úgy rágóztak, mintha kötelező lenne,

de Európának még csak elképzelése sem volt arról, hogy mi fán terem a rágó, egészen a II. Világháborúig, mikor is az amerikai katonák az élelmiszercsomagjukba kerülő rágót rendszerint elcserélték helyi ételekre. Magyarországon az 1960-as években vált ismertté a ragózás műfaja. Ma pedig szinte minden női táska alján lapul egy csomag.

Rágó reklám az 1950-as évekből (Fotó: Lukeruk/ Getty Images)

A rágózás áldásos hatása

Ma is a természetes latexanyagnak számító chicleból készülnek a számos ízesítésben és formában kapható rágógumik, amelyeket hivatalosan az édesség kategóriába sorolnak, ezért sokan csípőből visszautasítják, mondván, akkor biztos hízlal. De nézzük a tényeket! 100g rágógumiban 149kcal van, egy normál csomag rágógumi összesen 14g, vagyis 20,86kcal, ami annyit jelent, hogy egyetlen rágóban 2,8kcal van,

míg negyed óra rágógumizás közel 10kcal-t éget el.

A számok is azt igazolják, hogy a rágó nem hízlal. Ugyanakkor önmagában kevés lenne naponta néhány rágó ahhoz, hogy lefaragjuk a plusz kilókat. A maják sem azért rágóztak rendszeresen, mert a feleslegtől akartak megszabadulni, hanem azért, hogy megkönnyítsék az ínséges időket, elvégre a szilárd étel helyett gyakran csak ez maradt, amit rághattak. A rágózás fogyasztó hatása abban áll, hogy csökkenti az étvágyérzetet, aminek oka, hogy a folyamatos rágással becsapjuk az agyunkat, és később alakul ki az éhségérzet. Vagyis évezredek után mit sem változott a rágózás célja.

Helyettesíti a nasit

natalie wood rágó

Natalie Wood is szívesen rágta (Fotó: Getty Images)

Egy táplálkozási folyóiratban publikált adatok szerint azok számára jó alternatíva a rágózás, akik nem tudják megállni a nassolást. Továbbá a rágó édes íze miatt csökkenti a desszert utáni vágyat is. Javasolt étkezések után bevenni egy rágót, hiszen amellett, hogy elveszi az étvágyat az édességtől vagy a repetától, a mentol miatt frissíti a leheletet. A rágó tehát remek társ a fogyókúrában, persze csak akkor, ha betartjuk a szabályokat, minthogy cukormentes rágót választunk, a nassolnivalót helyettesítjük vele, egyszóval arra használjuk, hogy segítse a kitágult gyomor szűkítését.

Nagy mennyiségben (naponta egy-két csomag) édesítőszeres változat hashajtó hatású lehet, ezért nem árt ügyelni arra, hogy mennyit fogyasztunk belőle.

Végül, ami a lenyelt rágó megemésztését illeti, nem kell félni attól sem, hogy ott marad a szervezetben. A rágót is képes megemészteni a szervezet, és csak kicsivel kerül több időbe, mint egy kiadós vörös hús lebontása.

A rágózás illemtana

A rágózás ma egy önkifejezési forma, aki például látványosan, mindenki tudtára adja, hogy éppen rágózik, azt üzeni, hogy „nézd, milyen laza vagyok”. Viszont aki diszkréten rágja ebéd vagy vacsora után, sokkal inkább igényes, hiszen a rágózás nemcsak a kellemetlen szájszagot szüntetni meg, de a fogakra tapadt ételmaradékot is segít eltávolítani. A hírességek sorában is számos olyan személyt ismerünk, akik hol a lazaságot, hol pedig az igényességet sugallják a rágózással.

Britney Spears rágó

Britney Spears nem igazán diszkréten fogyasztja (Fotó: Mark Mainz/Getty Images)

Arnold Schwarzenegger és Britney Spears például nem szégyell nagy buborékot fújni a rágóval (utóbb szárnak egy elhasznált rágógumiját 14 ezer dollárért árverezték el, ez közel 5 millió forint), míg Audrey Hepburn és Elvis Presley tudták, hogyan kell diszkréten, észrevétlenül rágni.

Érdekelnek más fogyókúrás praktikák? Akkor, neked ajánljuk a lapos has titkáról szóló cikket. 

Kiemelt kép: Getty Images