Kevés dolog kellemetlenebb, mint a rossz lehelet. Annak is, akiből árad, és azoknak is, akik pókerarccal kénytelenek eltűrni.

A kellemetlen leheletnek számtalan oka lehet, és bár a rossz fogak is előidézhetik azt, a szájszaghoz egyáltalán nem szükséges ápolatlannak lenni. A háttérben genetikai okok is lehetnek (például mikrobiomunk sajátosságai), de krónikus emésztési problémák, vagy akár egy gyulladt mandula is felelős lehet a jelenségért. Emellett van egy sor olyan étel és ital is, ami szintén ludas lehet a dologban. Azt, hogy a hagymától, fokhagymától oda az üdeség, sokan tudják, de van néhány olyan alattomos leheletrontó, amit anélkül fogyasztunk, hogy tudatában lennénk ennek a hatásnak. 

Citrusfélék és szájszag

A kellemetlen szájszagokat okozó baktériumok szeretik a savas környezetet, így ha sok citrusfélét eszel, azzal bizony éppen nekik ágyazol meg. Ha ráadásul gyomorsavtúltengésed, esetleg refluxod van, a savas ételekkel megint csak nem teszel jót: nemcsak rosszul fogod érezni magad tőlük, de a felbukó sav kellemetlenné teszi a leheletedet is. Ezért amellett, hogy jobban odafigyelsz arra, hogy milyen gyakran eszel savas ételeket, figyelj arra is, hogy savas ételek fogyasztása után kapj be egy (fontos, hogy cukormentes) mentolos cukorkát, hogy semlegesítsd a kellemetlen szagokat.

Sajt és szájszag

A legtöbb tejtermék olyan aminosavakat tartalmaz, amelyek a szájüregi baktériumokkal reakcióba lépve kénvegyületeket termelnek, és kellemetlenül savanyúvá tehetik a leheletet Az eredmény? Záptojásszag, ami egy zsíros-krémes sajt esetében nagyon sokáig ott tud maradni a szájban. A szájvíz ebben az esetben nem sokat segít, míg a fluoridos fogkrémmel való alapos fogmosás segít elzavarni a bűzt okozó baktériumokat. Ha nem tudsz azonnal fogat mosni,

az ivóvíz segíthet kimosni a szádban táborozó baktériumokat

és egyéb kellemetlenkedő részecskéket, de jó barátod a fogselyem is.

Kávé és szájszag

Sokunk számára elképzelhetetlen a reggel kávé nélkül, ráadásul ma már bátrabban is isszuk, mert az utóbbi időben egyre többet olvastunk arról, hogy nemhogy ártana, még egészséges is. Ez a reggeli ital azonban vízhajtó, ezáltal szárító hatással van a szájra is, csökkenti a nyáltermelést, ezáltal letővé teszi, hogy a bűzös baktériumok ne csak elszaporodjanak, de tovább is ott maradjanak a szájnyálkahártyán. A megelőzés legjobb módja, ha hidratált maradsz, mondjuk minden csésze kávé után megiszol egy pohár vizet is. A víz felhígítja a bűzt okozó vegyületeket, lemossa a baktériumokat, miközben a hidratációval is gondoskodik a jó leheletről.  

Rutinellenőrzés. (Fotó: Getty Images)

Diéta és szájszag

Nagyobb mennyiségű fehérje fogyasztása is vezethet rossz lehelethez, mert a szervezet ammóniát termel az aminosavak lebontásakor az emésztési folyamat során. Ennek szaga végül a szádon keresztül távozik, és gyakran mondják, hogy

macskapisi vagy hajfesték szagához hasonló.

Ha fogkefe épp nincs kéznél, próbálj meg cinket tartalmazó, de a diétába is illeszthető ételeket (tökmagot, csicseriborsót) fogyasztani, amelyek segíthetnek semlegesíteni a kellemetlen szagot.

Halkonzervek és szájszag

Amit halszagként írunk le, az a halakban található trimetilamin nevű vegyületből származik, ez a vegyület pedig (hacsak szánkban nem kötődik valamilyen folyadékhoz) hajlamos sokáig időzni a szánkban. Na, most jöhetnek a korábban elátkozott savak! A citrom vagy a narancs savas leve, illetve az ecet segíthet abban, hogy ezek a vegyületek vízzel oldódjanak, ami aztán lehetővé teszi, hogy egy-egy ital elfogyasztásával eltávolítsuk őket a szájból. Ha ilyesmi nincs kéznél, illetve ha a savakkal refluxod miatt van problémád, egy cukormentes rágógumi elrágcsálása segíthet a problémán.

Paradicsomszósz és szájszag

A citrusfélékhez hasonlóan a paradicsom savassága is elősegítheti a baktériumok szaporodását, ezek a bosszantó mikroorganizmusok pedig rossz leheletet eredményezhetnek. Ha legközelebb tésztát eszel paradicsomszósszal, tarts kéznél egy nagy pohár vizet is, amit vacsora közben kortyoltathatsz, hogy a szádat kiöblítsd, és a baktériumokat kordában tartsd.

Torma és szájszag

Néhány más gyökérzöldséghez hasonlóan a torma is tartalmaz egy kémiai vegyületet, az izotiocianátot, amely jóval a zöldség vagy a belőle készült étel elfogyasztása után is ott marad a szájban. Míg az ivóvíz általában súlyosbítja a helyzetet, és kellemetlen érzést is okozhat (fokozva a csípést), a menta fogyasztása hatékony módja lehet ennek a bizonyos vegyületnek a leküzdésére. Miután élvezted a kellemesen csípős, tormás ízt, igyál meg egy mentateát, vagy rágcsálj el egy (cukormentes) mentás rágógumit, hogy kiegyenlítsd a szagviszonyokat. 

Mogyoróvaj és szájszag

A mogyoróvaj jó növényi fehérjeforrás, azonban pasztaszerű állaga miatt a nyál lassabban bontja le a benne levő fehérjéket, és mivel ragadós, a mogyoróvaj

akár órákig is a szádban maradhat két fogmosás között.

A baktériumok a fehérjéken is élősködnek, így a mogyoróvajat az általa nyújtott bőséges mennyiség a rossz lehelet elsődleges okozójává teszi. Ha legközelebb megkívánod, és nincs alkalmad fogat mosni utána, szájvízzel öblögess, amely egyszerre segít eltávolítani a maradékokat, csökkenteni a baktériumokat, és frissíteni a leheletet. Utazóméretben is magaddal tudod vinni, a munkahelyedre is. 

A szájszag megszüntetése

A kellemetlen szájszag, túlzás nélkül meg tudja keseríteni az ember életét, hosszú távon pedig az önbizalom csökkenésével is járhat. Ha nálad is hosszabb ideig fennálló szájszag okoz problémát, érdemes orvossal kivizsgáltatnod a problémát. Ha szervi eltérést nem találtak, először a vízfogyasztásodat emeld meg, mert ez már önmagában segíthet jobbá tenni a leheletet. Emellett fordíts nagy figyelmet a jó szájhigiéniára, kerüld a szájszagot okozó ételeket, és ügyelj rá, hogy mindig legyen nálad vészhelyzet esetén bevethető cukorka, rágógumi vagy más hasonló segédeszköz. 

Kiemelt kép: Getty Images