Kutatások szerint a születésünk módja befolyásolja az immunrendszerünket

Azt már tudjuk jól, hogy rengeteg dolog befolyásolja az immunrendszerünket, legyen szó életmódról, környezeti hatásokról és persze a genetikáról. Azonban egy új kutatás egy újabb faktort is ide sorol, amire talán még nem is gondoltunk.

Egy skót és egy holland tanulmány szerint az, hogy császármetszéssel vagy hüvelyi szüléssel születünk, megváltoztatja azt, hogy immunrendszerünk hogyan reagál a vakcinákra. Ez alapján a hüvelyi úton született csecsemőknél kétszer annyi védő antitest termelődött a gyermekkori oltások után., mint akik császármetszéssel jöttek a világra. A kutatók szerint a különbséget a jó baktériumtípusok okozták, amelyek születéskor megtelepednek a szervezetünkben. És bár a császármetszéssel született babák is kapnak védelmet, ezt lehetséges, hogy probiotikumokkal vagy extra oltásokkal kell majd jobban feltornázni.

A kutatók szerint fontos az első találkozás

A születésünk pillanatában az anyaméh steril világából egy mikroszkopikus élettől hemzsegő világba lépünk. A mikrobák – beleértve a baktériumokat, gombákat és vírusokat – a testünkben és bőrünkön találnak otthonra, és végül felülmúlják az emberi sejtjeink számát (mindegy, mennyit mosakodunk, az emberi sejtek a szervezet teljes sejtszámának mindössze 43%-át teszik ki, a többi mikroszkopikus „telepes”).

Ezt a rejtett felünket mikrobiomnak nevezzük, és egyik szerepe az immunrendszerünk korai életünkben történő kiképzése.

Ha az édesanyánk szülőcsatornáján keresztül születünk, akkor az első mikrobák, amelyekkel találkozunk, azok, amelyek az ő hüvelyében élnek. A császármetszés során viszont a testünk első kolonizálói az emberek bőrén, a kórházban vagy otthon élő baktériumok lesznek. (Egyébként a tévhitekkel ellentétben lehetséges császármetszés után is a hüvelyi szülés.)
Az Edinburgh-i Egyetem, valamint a hollandiai Spaarne Kórház és az Utrechti Egyetem Orvosi Központjának kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy mindez milyen hatással van a védőoltásokra. Ennek érdekében 120 csecsemő bélmikrobiomját követték nyomon a mekóniumtól (más néven magzatszurok, ami a baba első széklete, egy zöldesfekete színű, ragadós szurokszerű massza, ami a magzat bélrendszerében, még az anyaméhben keletkezik) egészen egyéves korukig. A vizsgálatban résztvevő összes baba egészséges volt, és fejlettségben is elérte a végső vizsgált egyéves kort, az eredményeket nem befolyásolták más betegségek vagy koraszülés, csakis a szülés módja volt a különbség. A Nature Communications című folyóiratban közzétett eredmények szerint a hüvelyi úton született gyermekeknél magasabb volt a Bifidobacterium és az Escherichia coli fajok (a röviden E. colinak is nevezett baktériumnak csak néhány törzse veszélyes) szintje. 

Fotó: Getty Images

Mint írták, ezek a jótékony baktériumok mintegy kétszeres antitestszintet eredményeztek a pneumococcus és meningococcus elleni vakcinákra adott válaszként. Más vakcinákról, köztük az influenza és a tuberkulózis elleni BCG elleni vakcinákról már korábban kimutatták, hogy a mikrobiom befolyásolja őket. „A korai években az immunrendszer és a mikrobák közötti kommunikáció nagyon fontos” – mondta a BBC-nek Debby Bogaert, az Edinburgh-i Egyetem gyermekgyógyászati tanszékének vezetője. Hozzátette, hogy a bélbaktériumok olyan vegyi anyagokat, úgynevezett rövid láncú zsírsavakat bocsátanak ki, amelyek jelzik az immunrendszernek, hogy ideje bekapcsolni. Ezek nélkül kevesebb B-sejt (más néven B-limfociták az adaptív immunrendszer nyiroksejtjei, melyek alapvető szerepet játszanak a humorális immunválaszban) fejlődik, amelyek az antitesteket termelő sejtek.
Figyelemre méltó, hogy az oltás után minden gyermek termelt antitesteket, tehát a császármetszéssel született babák nem védtelenek. A kutatók szerint azonban az eredmények különösen fontosak a genetikai rendellenességekben szenvedők vagy koraszülöttek számára, mivel az ő immunrendszerük nem teljesen fejlett.

Lehet tenni a mikrobiomért?

A császármetszésre gyakran orvosi okból van szükség az anya vagy a baba egészségének védelme érdekében, tehát a mikrobiom érdekében senki ne ragaszkodjon a hüvelyi szüléshez. A közelmúltban viszont megjelent egy új trend, amelynek során a császármetszésen született babákat az anya hüvelynedveivel kenik be, egy nemrégiben készült tanulmány pedig arról számolt be, hogy székletátültetést is végeztek, amivel az anya bélbaktériumait juttatja be a gyermek szervezetébe, mindkettő célja a hiányzó mikrobák pótlása. Bogaert professzor szerint azonban ennek nincs sok értelme. „Elméletileg ideális lenne a hiányzó mikrobákat visszaadni a császármetszéssel született gyermeknek, de a gyakorlatban ez elég bonyolult, és meg kell győződni arról, hogy nem veszélyes.” A szakember úgy véli, hogy a császármetszéssel született csecsemők számára a jótékony baktériumok pontos koktéljának, azaz probiotikumoknak a beadása jóval biztonságosabb út lenne. Alternatív megoldásként pedig extra adag vakcinát is be lehetne adni ezeknek a kicsiknek.

Kiemelt kép: Getty Images