„Egyszer császár – mindig császár?” Széles körben elterjedt tévhit, hogy császármetszés után a következő baba is csak császárral hozható világra. Ez szerencsére nem így van, és világszerte egyre több nő próbálja meg természetes úton megszülni a második, többedik gyermekét.

Ma Magyarországon a császármetszések aránya 40 százalék körül van. A WHO szerint ennek a számnak 10–15 százalék körül kellene lennie, és császármetszést kizárólag akkor kellene végezni, amikor veszélyben van a baba vagy a mama egészsége, élete. Igaz ez akkor is, amikor olyan anya többedik babájáról van szó, aki első gyermekét császármetszés útján hozta világra. Erre már itthon is elterjedt kifejezés a VBAC (vaginal birth after caesarean), de van, aki magyarosan csusznak nevezi (császármetszés utáni szülés).

A heg mint kockázati tényező

– Ahhoz, hogy el lehessen dönteni, orvosilag van-e esély a VBAC-ra, tudnunk kell, mi volt az első szülésnél a császármetszés indoka az anya, a baba vagy mindkettejük részéről – mondja dr. Bánhidy Ferenc egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. – Olyan-e ez az ok, ami a következő terhességnél is adott lesz, vagy nem feltétlenül? Ha például egy korábbi balesetben az anya medencéje sérülést szenvedett, és azon aztán nem fér ki egy baba, akkor ez nyilvánvalóan a többedik alkalommal is akadálya lehet a természetes úton való szülésnek. Vegyünk egy magzati vészhelyzetet: ha romlik az oxigénellátottság és csökken a szívműködés, akkor császármetszésre lehet szükség, de egy következő babánál egyáltalán nem biztos, hogy ugyanez a helyzet fordul majd elő. Az anyát és a babát érintő ok lehet a toxémia, amelynek az esélye a következő terhességnél is fennáll, de nem borítékolható előre.

Az első császármetszés indoka tehát nem feltétlenül vetíti előre egy második műtét elkerülhetetlenségét, az első beavatkozás következményéről azonban nem feledkezhetünk meg: a heg ugyanis kockázati tényezőt jelent.

– A méh hihetetlenül nagy feladatot visz véghez, amikor az összehúzódások során kitágul, valamint amikor kipréseli magából az újszülöttet – mondja Bánhidy Ferenc. – Fennáll a veszélye annak, hogy eközben a heg kinyílik, ami veszélyeztetheti az anya és a baba állapotát.

Habár mindez ijesztően hangzik, a Magyar Pre- és Perinatális Pszichológiai és Orvostudományi Társaság (MPPPOT) tájékoztatója szerint a hegszétválás esélye mindössze fél százalék, és az esetek többségében még ez sem vezet azonnali egészségkárosodáshoz, általában időben felismerhető és kezelhető. A hegszétválást leszámítva pedig a VBAC kockázatai nem nagyobbak, mint a sima szülésé. A VBAC megkísérlése sokszor biztonságosabb, mint egy újabb, tervezett császármetszés.

Minden eset egyedi

Jó tudni, mely tényezők növelhetik vagy csökkenthetik a VBAC esélyét. Kedvező, ha az előző szülés óta legalább egy év eltelik a következőig, hogy a méh regenerálódni tudjon. Korábban nagy jelentőséget tulajdonítottak a hegvastagságnak, amit a terhesség utolsó heteiben mértek. Mára azonban bebizonyosodott, hogy elsősorban nem a heg vastagsága, hanem a rugalmassága számít.

Alapvető feltétel az anya jó általános egészségi állapota. Nagyobb eséllyel sikerül természetes úton szülni, ha a szülés magától indul be. Jó, ha van vajúdás, az elhúzódó vajúdás ugyanakkor megnövelheti a hegszétválás kockázatát. Fontos a magzat jó állapota, legyen rendben a szívműködése, legyen tiszta a magzatvíz: ellenkező esetben döntést kell hozni a baba mielőbbi világra segítéséről fogóval, vákuummal vagy császármetszéssel. Hogyan halad a koponya a szülőcsatornában, milyen fájdalmai vannak az anyának, milyen a lelkiállapota? Ezernyi tényezőt kell még ilyenkor figyelembe venni.

– Minden eset egyedi mérlegelést igényel, de ha szakmailag lehetséges, akkor segíteni kell az anyát abban, hogy úgy szüljön, ahogyan szeretne – hangsúlyozza Bánhidy Ferenc. – A szülés módja az anya, a kísérő és a tapasztalt orvos közös döntése kell hogy legyen. Ám azt is érdemes elfogadni, hogy ezt a döntést menet közben esetleg meg kell változtatni.

Az mindenesetre biztató, hogy az MPPPOT szerint a császármetszés utáni természetes szülést megpróbáló anyák több mint kétharmada, többedik esetben pedig legalább kilencven százaléka hüvelyi úton szüli meg a babáját.

A lelki út

Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés segítőt, a Perinatus Alapítvány munkatársát arról kérdezem, mit tehet az anya a VBAC sikeréért.

– Az első szüléssel kapcsolatos finom tapasztalati mező intenzíven aktiválódik a következő várandósságnál, hiszen ilyenkor egyfajta testi-lelki felpuhulás zajlik, a tudatos-tudattalan közti határ átjárhatóbbá válik. A legfontosabb, amit tehet egy anya, hogy ha nehéz szülésélményt hordoz – ami nem csak császármetszést jelenthet –, akkor azt feldolgozza, akár ezen a területen jártas szakember segítségével. A feldolgozás elsősorban nem azt jelenti, hogy az eszünkkel megértettük-e, mi és miért történt. Ez egy belső út, amelynek során visszamegyünk a korábbi történethez, és érzelmileg újrarendezzük azt. Rengeteg érzés szabadul fel ilyenkor, és fontos felismerések születhetnek, amelyek mentén el lehet engedni a korábbi nehéz élményt.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .