Van egy testrész, aminek a formálása a lakosság túlnyomó részét foglalkoztatja. Nem hiába, hiszen meghatározza a külső megjelenést. Hogy megkönnyítsük a célhoz vezető utat, Magyarország minden bizonnyal leghitelesebb személyeit kérdeztük a témában.

Nyáron robbant ki a hír sportolói körökben, hogy először kvalifikált a híres Mr. Olympiára egymás után háromszor egy magyar hölgy, Molnár Zsófia. Egyértelmű lett, hogy kétségkívül az ország legtökéletesebben megformált női test tulajdonosáról van szó, kíváncsi lettem, vajon mi a titka. Majd felkerestem Zsófit azzal a kéréssel, hogy ugyan meséljen nekem a testformálás művészetéről, arról, hogyan lehet ilyen eredménnyel átalakítani az izomzatot, minimalizálni a zsírt és végső soron elnyerni az álom alakot. Mit tanácsol nekünk, hétköznapi nőknek?

Sarkalatos kérdés a has formálása, elsősorban mindannyian ezen a területen szeretnének látványos változást elérni a nők, és sokan vannak, akik becsülettel végeznek hasizom gyakorlatokat otthon, de a szép, lapos has alapvetően a konyhában készül, ez egy örökérvényű igazság” – kezdi a beszélgetést Zsófi, amikor arról kérdezem, hogy mégis mi az egyik elsődleges szempont.

Majd rögtön a beszélgetés elején elhangzik egy titok: a lapos has befolyásolja az összképet!

Amennyiben sikerül lefaragni a makacs úszógumikat, a megjelenés teljes egészében megváltozik, a test, mondhatni, jobb külső benyomást kelt.

Ez egyfelől jó hír, hiszen elég a hassal kezdeni valamit, hogy máris jobb érzés legyen tükör elé állni vagy fotózkodni. De túl sokan, túl sokféleképpen futottunk már neki a has kérdésnek ahhoz, hogy mára némi szkepticizmussal nézzük a hasformálással kapcsolatos tanácsokat. Zsófi ezen a ponton újabb titokról rántja le a leplet. „Akkor érhetünk el lapos hasat, ha normalizáljuk az emésztésünket, és ezt csak étkezéssel, illetve vitaminokkal tudjuk megtenni. Vagyis, együnk rendszeresen saját készítésű ételeket, mert csak annak az összetevőiben lehetünk biztosak. Hagyjuk el a gyorséttermi fogásokat és a nasikat. Az étkezés szabályozása heteken belül egészséges emésztést eredményez. Ez már elég ahhoz, hogy megszűnjön a puffadás és a rossz közérzet, ami tovább lendít a cél érdekében.”

A szerethető edzőcipő

Molnár Zsófia (Fotó: Jonathan Moriau)

Vagyis a kiegyensúlyozott táplálkozás az első lépés, a második ennek a fenntartása, ezek után jöhet a mozgás. A testépítő a has látható és eredményes formálása érdekében rendszeres testmozgást javasol, ez lehet futás, kocogás, sétálás, biciklizés, súlyzós edzés, a lényeg, hogy megtaláljuk a szerethető oldalát. „Nem kérdés, hogy nehéz feladat beiktatni a mindennapokba a rendszeres testmozgást, én ezt tökéletesen megértem, hiszen egyetem és munka mellett versenyszezonban mindennap, felkészülésen kívüli szezonban pedig majdnem mindennap edzek” – magyarázza Zsófi és én rögtön kérdezem, hogy nem unta meg eddig; honnan van ennyi lelkesedése, mire boldogan csak ennyit felel: „megtaláltam a sportom”.

„A tartós fogyás kulcsa, hogy megtaláljuk azt a mozgásformát, amiben örömünket leljük, és már nem is lesz olyan nehéz rávenni magunkat a rendszeres mozgásra, aminek a »mellékterméke« a lapos has is.” Így, amennyiben a rendszertelen táplálkozás és életmód ördögi körbe hajszol, úgy a szabályozott étkezés „angyali körhöz” vezet, amit valahogy így kell elképzelni:

kiegyensúlyozott táplálkozás, jobb emésztés, jobb közérzet, nagyobb aktivitás, több mozgás, formásabb test, egészségesebb önértékelés, jobb eredmények.

Ezt a receptet érdemes megjegyezni a lapos has érdekében, ki tudja, talán tényleg elég egy dominót megpöckölni életünk játékmezőjén ahhoz, hogy ledöntsük az önmagunkkal szembeni elégedetlenséget?

Férfiak és a kockás has

A lapos has nem csupán a nőket foglalkoztató kérdés, a férfiak számára is épp úgy a mindennapi témák közé tartozik: hogyan lehet lefaragni a sokszor csak sörhasként emlegetett zsírpárnákat? Mi több, mi kell a kockák előcsalogatásához? A kérdésre Kökény Béla profi testépítő válaszol, aki négy éve második magyarként kvalifikált a Mr. Olympiára, ma a Kökény Team vezetője, testépítő csapatában többen is dolgoznak a legtehetségesebb sportolók közül. „Anatómiailag semmiben sem különbözik a női has a férfi hasfaltól” – mondja Béla, és rögtön megerősíti profi kolléganője állítását, amely szerint a test leglátványosabb pontja a középrész, ezáltal a has befolyásolja a külső összképet.

Ennek formálása a férfiak esetében is az étkezésnél kezdődik, azzal a különbséggel, hogy a férfiaknak jobban kell figyelni a zsírfogyasztásra.

„Minimális zsír, alacsony szénhidrát, magas fehérje. Ez a férfiakra vonatkozó egészséges táplálkozás alapja. Tapasztalatból tudom, hogy elég három hónapig betartani a helyes táplálkozást, hogy szembetűnő legyen a változás a hastájékon” – mondja Béla, és azonnal hozzáteszi, ez nem azt jelenti, hogy csupán három hónapig kell kiegyensúlyozottan táplálkozni, hanem tartósan és hosszú távon. Aki pedig ennél is tovább menne, már csak egy lépésre van a kockás hastól. „A kockás izomzat csak akkor látszik, ha már nem takarja vastag zsírréteg. Mivel a táplálkozással csökkenthető ez a zsírréteg, önmagában akár a megfelelő étkezés is elég lehet a cél érdekében, ha ez kiegészül rendszeres sportolással, akkor garantált a siker.” A testépítő bajnok végül minden férfit figyelmeztet, hogy legyenek kitartók, hiszen egy több hónapos munkát néhány csaló étellel könnyen derékba törhet az ember.

Kiemelt kép: Getty Images