Minél nagyobb súlyfelesleggel küzd az ember, sokszor annál nehezebb nekilátni a fogyókúrának. Az út kezdetben ugyanis beláthatatlannak tűnik: mégis mennyi időbe telik, mire lemegy rólam minden?

Sokan épp emiatt a gyors megoldást ígérő módszerekkel próbálkoznak, és megszorító diétákba kezdenek akkor is, ha pontosan tudják, ezek nemcsak, hogy nem fenntarthatók, de hosszú távon további hízáshoz és a testösszetétel nem kívánt megváltozásához vezetnek. Pedig ha azt is tudnák, hogy mértékletesen is sokkal-sokkal kevesebb időbe telik a súlyfelesleg leadása, mint amennyi annak felszedése volt, lehet, hogy nagyobb kedvvel állnának neki.

Na de akkor mennyi is az annyi?

A 20 kiló leadásához – már amennyiben mértékletesek vagyunk – körülbelül 4-5 hónap szükséges. Ez persze nagyban függ az aktuális súlyunktól, a diéta típusától, attól, hogy edzünk-e a fogyókúra mellett, és ha igen, akkor mit, de beleszámít a nem és az életkor, sőt egyesek szerint akár csillagjegyünk is!  Ha nagy nekibuzdulásodban olyan diétába ütköztél, ami egy hónap alatt ígér neked ennyi fogyást, érdemes gyanakodnod, mert ilyen csodamódszer nem létezik, és legfeljebb extrém magas (értsd jóval száz kiló felett) testsúly mellett olvadhatnak ilyen gyorsan a kilók. Ha pedig rövid idő alatt túl sokat fogysz, az növelheti az izomvesztés, a krónikus fáradtság, a magas vérnyomás kockázatát, és azzal a veszéllyel is jár, hogy folyton farkaséhes leszel. Reálisabb célkitűzés lehet, ha azt mondod, hogy egy hónap alatt mondjuk 4-5 kilót adsz le (ez is egy egészen tempós fogyás), pláne, hogy ezzel is pár hónap alatt elérheted  céljaid. 

Fontos viszont, hogy nők és férfiak jellemzően nem azonos ütemben fogynak. A nőknek eleve magasabb a testzsírszázalékuk, és még egészséges testalkat esetén is jóval több zsírt raktároznak, mint a férfiak, ez a záloga ugyanis a megfelelő hormonális működésüknek. A nőknél az ösztrogén magasabb koncentrációja szintén zsírraktározásra ösztönözheti a szervezetet. Mivel az ösztrogén szintje az ovuláció előtti első 3-5 napban tetőzik: a menstruáció is befolyásolhatja, hogy mennyi időbe telik 20 kiló leadása. A férfiak ezzel szemben többnyire gyorsabban fogynak, mint a nők, elsősorban nagyobb testméretük, és jellemzően jelentősebb izomtömegük miatt. A nagyobb izomtömeg ugyanis hajlamos több kalóriát elégetni, még nyugalomban is. (Többek között ezért is lehet érdemes nőknek is súlyzós edzésbe fogniuk.)

A fentebb említett 4-5 hónapos keret ugyanakkor a fentiek figyelembevételével együtt is jó viszonyítási alap lehet mindkét nem számára. 

Nem kell mindent megvonni magunktól, elég az egészségtelen ételeket mellőzni. (Fotó: Getty Images)

Mennyi az egészséges?

20 kilót leadni 4-5 hónap alatt nemcsak, hogy megvalósítható és fenntartható célkitűzés, de az egészséges fogyás mértéke is heti 1-2 kiló. Ezt a célt kalóriadeficites étkezéssel és rendszeres testmozgással viszonylag könnyen elérheted. Ne törekedj többre, mert ha ennél a biztonságos mennyiségnél többet, nagyobb ütemben veszítesz, az megterhelheti a fizikai és mentális egészségedet, ezért jobb, ha fenntartod a folyamatos fogyást. Jó tudni azt is, hogy a fogyókúra elején előfordulhat ennél jóval gyorsabb súlyvesztés is, de ez javarészt víz, így a későbbiekben óhatatlanul lelassul a tempó, de ha lassabban is, folyamatos lesz a fogyás. 

Azok viszont, akik extrém fogyókúrás módszerekre pazarolják az időt, általában néhány hónap alatt visszaszedik a zsírt: ez azért van, mert ezek az extrém diéták lelassítják az anyagcseréjüket, ami azt jelenti, hogy elkezdenek a korábban megszokottnál kevesebb kalóriát égetni, vagyis gyakorlatilag maguk alatt vágják a fát. 

Muszáj fogyni? 

Ha húsz kilót szeretnél leadni (és nincs testképzavarod), valószínűleg valóban jó lenne néhány kilóval csökkenteni a súlyod, hogy közelebb kerülj az ideális testalkathoz. Ha azért szeretnél fogyni, hogy egészségesebb legyél, esetleg több aktivitásban vehess részt, csak rajta: lassú és türelmes módszerekkel egészségesebb lehetsz.

Ha viszont most is aktív vagy, jól érzed magad a bőrödben és nem okoznak kihívást a fizikai aktivitással járó mindennapos feladatok, sőt van kedved akár munka után is moccanni, nem feltétlenül kell fogynod csak azért, mert a mérleg szerint többet nyomsz a kelleténél. Őrizd inkább jó táplálkozással, elég alvással és kellő mennyiségű sporttal ezt az ideális állapotot. 

Kiemelt kép: Getty Images