napocska formájú naptejfolt egy napozó nő hasán

Ez az egyetlen biztos módszer a lapos has eléréséhez

Hétről hétre látványos eredményt érhetünk el – fogyókúra nélkül!

Felmérések szerint a mai magyar társadalom mintegy 60%-a túlsúlyos vagy elhízott, azaz kijelenthető, hogy a normál testsúlyú emberek kisebbségbe kerültek – ezzel az aránnyal pedig az európai összesítésben dobogós helyet foglalunk el, világszinten pedig az első tíz legelhízottabb ország közé tartozunk. Pedig jól tudjuk, hogy az elhízás rengeteg egészségügyi kockázatnak teszi ki az emberi szervezetet (szív- és érrendszeri betegségektől kezdve a 2-es típusú cukorbetegségen át mozgásszervi- és pszichés problémákig), mégsem óvjuk eléggé magunknak ezektől.

Dr. Sara Kayat nemrég a This Morning című brit magazinműsor nézőivel osztotta meg azt az öt tippet, amelynek megfogadásával szerinte bárki laposabb hasra tehet szert – és még csak diétáznia sem kell hozzá!

Lássuk hát, mit tanácsol az orvos!

Így lesz gyorsan lapos a hasunk

Dr. Kayat szerint, ha a fejünkbe vettük, hogy le szeretnénk adni néhány kilót és centit, mindenekelőtt azzal kell kezdjük a munkát, hogy megmérjük a derékbőségünket. „Ideális esetben a számnak a magasságunk felénél kisebbnek kell lennie, azaz például

ha valaki 160 centi magas, akkor a dereka legyen kevesebb mint 80 centi”

– magyarázta. Ha viszont ennél nagyobb számot látunk a mérőszalagon, akkor meglehet, hogy már átcsúsztunk az egészségtelen zónába, ilyenkor pedig érdemes változtatnunk életmódunkon. De hogy mindezt hogyan is csináljuk? „Végső soron a testmozgás és az étrend a lényeg. Mivel rengeteg diétás tanács kering a közhiedelemben, én öt tippet szoktam ezek közül kiemelni” – mondta az egészségügyi szakértő.

1. Étkezz tudatosan!

„Tanulj meg újra rendesen enni! Vegyél elő tányért, ülj le az asztalhoz, és tanuld meg alaposan megrágni az ételt és értékelni az ízeket, ahelyett, hogy munkába menet, az íróasztalodnál vagy a tévé előtt lapátolnál magadba mindent. A tudatos étkezés segít az egészséges testsúly fenntartásában” – foglalta össze.

2. Egyél többet a megfelelő élelmiszerekből!

„Ne érezd úgy, hogy korlátozod magadat, ha diétázol,

valójában ugyanis épp hogy többet ehetsz.

Többet kell enni a megfelelő élelmiszerekből, alacsonyabb kalóriatartalmú, magasabb tápanyagtartalmú ételekből. Ezek sok növényi alapú diétában megtalálhatók. (…) A fogyókúra korlátozó aspektusa nagyon gyakran elriasztja az embereket” – fejtette ki.

3. Csak okosan nassolj!

Dr. Kayat szerint szabad nassolni, de a megfelelő ételeket kell kiválasztani erre a célra. Feldolgozott, sós, cukros ételek helyett ideális nassolnivaló lehet például valamilyen dióféle, mivel az olajos magvakból sokféle egészséges zsírt, rostot és fehérjét nyer a szervezet, ezáltal a vércukorszint stabil marad – végeredményben pedig elkerülhetővé válik a sóvárgás, és hosszabb ideig jóllakottnak érezhetjük magunkat.

Gyakran felmerül az is a diétás tippek sorában, hogy együnk egy nap többször kevesebbet. Dr. Kayat erről is kifejtette véleményét: „Ez valójában az adott emberen múlik, és azon, hogy ő pontosan miket is eszik. Egyeseknél működik (a sok kicsi étkezés módszere), másoknak viszont másféle struktúrára van szükségük a napjaikban, különben félő, hogy végül túl sok táplálékot vesznek majd magukhoz”. Hozzátette, hogy míg néhányak kifejezetten jól reagálhatnak az időszakos böjtölésre, amennyiben mi szokatlanul éhesnek érezzük magunkat a nagyobb étkezési szünetek alkalmával, nyugodtan keressünk némi harapnivalót – de győződjünk meg róla, hogy az jó minőségű és megfelelő típusú élelmiszer erre a célra.

4. Korlátozd az alkoholfogyasztásodat!

Az alkohol, amellett, hogy nagyon káros hatással is lehet az emberi szervezetre, még rengeteg felesleges kalóriát is tartalmaz. „Olyan sok igazán jó, alacsony alkoholtartalmú és alkoholmentes ital van már forgalomban! Van lehetőségünk lecserélni (az alkoholos italokat étrendünkben)” – hívta fel a figyelmet az egészségesebb opciókra az orvos.

5. Kerüld a gyors fogyást ígérő fogyókúrákat!

„Ne próbálkozzunk gyorsdiétákkal! Tudjuk, hogy ezek nem fenntarthatóak. Rengeteg híresség van, aki ezekre esküszik, de

valójában nem működnek, csupán jojó-hatást érünk el velük,

továbbá befolyásolják az anyagcserét és a szervezet zsírraktározását is. Mindez nem egészséges, nem fenntartható” – zárta tanácsai sorát az orvos.

Kiemelt kép: Getty Images