könnyeit törölgető tiarás nő virágcsokorral a kezében vörös függöny előtt

Súlya miatt szakított vele a vőlegénye, 2 évvel később ő lett Miss Nagy-Britannia

Jen Atkin története sokakra inspirálóan hat.

Korábban mi is megírtuk, hogy anno Diana hercegné az ő kis fekete bosszúruhájával örökre megtanította mindenkinek, hogy a jól kinézés a legjobb bosszú. Nos, egy újabb történet bizonyítja, hogy – bár igazi bosszúként kár tekinteni az ilyesmire, – a legnagyobb szerelmi csalódás után bizony újult erőre kaphat az ember.

Az angol Jen Atkin számára is fenekestül felfordult a világ, amikor néhány évvel ezelőtt a vőlegénye azért szakított vele, mert szerinte túl sok kilót szedett fel. Az ominózus szakítás után 2 évvel azonban Atkin boldogabb mint valaha, sőt: 2021-ben Miss Nagy-Britanniává is koronázták. Az ő sikertörténete is abban az elhatározásban gyökeredzett, hogy szívfájdalmát diadalra váltsa – a sors pedig végül sokkal nagyobb jutalomban részesítette bármilyen szépségkirálynői koronánál.

Hat évvel ezelőtt Jen Atkin éppen álmai esküvőjét tervezte, amikor a vőlegénye látszólag a semmiből szakított vele – tette mindezt ráadásul a nő testsúlyára való hivatkozással.

Nem volt azonban teljesen idegen Jen számára, hogy a kinézete miatt bántják: gyerekkorában rengetegszer csúfolták őt a játszótéren kortársai, és

azzal a kegyetlen, vezetéknevére rímelő gúnynévvel illették, hogy „Jen fat-kin” (nagyjából „Jen kövérkém”), sőt, néha még étellel is megdobálták.

Jen az évek során étkezési zavarokkal is küzdött, korábban elárulta például, hogy míg édesanyja nagy szeretettel és odaadással kedveskedett neki házi készítésű finomságokkal, ő titokban rengeteg gyorséttermi ételt, chipset és édességet is fogyasztott. Ennek hatására egyre több és több kilót szedett fel az évek során – arra azonban ő sem számított, hogy sok évnyi együtt járás után a vőlegénye az esküvőjük előtt dönt majd úgy, hogy mégsem tetszik neki így a teste, és szakít vele emiatt.

Pláne, tekintve, hogy tinédzserkorában épp vele, az akkori barátjával együtt látogatták sorra a gyorséttermeket, és együtt keveredtek az egészségtelen étkezés ördögi körforgásába. Atkin végig azt hitte, hogy a férfi feltétel nélkül szereti őt, óriásit csalódott tehát, amikor párja az esküvőszervezés kellős közepén véget vetett kapcsolatuknak.

A váratlan szakítás azonban nemcsak végtelen szomorúsággal töltötte el, hanem arra is kényszerítette a nőt, hogy átértékelje az önmagáról alkotott képét, és szembesüljön a fájdalmas igazsággal. Sorsdöntő pillanat volt számára, amikor először észrevette, hogy már nem fér bele a 20-as méretű ruháiba. Ekkor állt hosszú idő után először a mérlegre, és döbbent rá, hogy milyen mértéket öltött a súlygyarapodása – és ekkora határozta el, hogy változtat az életén, és elindul a jobb öngondoskodás útján.

Beiratkozott egy helyi edzőterembe, és két év alatt 22-es méretről 10-es méretre váltott, a hihetetlen fejlődésen felbuzdulva pedig sorra adta le jelentkezését különböző szépségversenyekre, amelyeken figyelemre méltó sikereket ért el: előbb Miss Scunthorpe-nak koronázták, majd 2018-ban ő lett Miss England, végül pedig a 75. Miss Nagy-Britannia versenyen is első helyezést ért el. „Még mindig sokkol, hogy győztem. Annyira boldog vagyok, hogy nem is tudom szavakba önteni! Őszintén szólva nem is tudom elhinni” – mondta a győzelme kapcsán a The Mirrornak.

Az újságírók persze feltették a kérdést, ami bizonyára tömegek fejében megfordult a történetet olvasva: mégis mit szólt mindehhez a volt barátja?

Atkin, szépségkirálynőhöz méltó diplomáciai érzékkel azt válaszolta: úgy véli, exe minden bizonnyal büszke rá, de esze ágában sincs újra összejönni a férfival. Az elmúlt évek során ugyanis rátalált az igaz szerelem, és mindössze öt hónappal azelőtt, hogy Miss Nagy-Britanniának koronázták, ki is mondta a boldogító igent – egy másik férfinak. Utólag úgy értékelte, hogy boldogsága és sikeres házassága valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy megnyerte a szépségversenyt.

Kiemelt kép: Illusztráció – Getty Images