mérlegen álló nő

Kiverte a biztosítékot a 70 éves híresség extrém diétája

Figyelem! Ezt a módszert tényleg senkinek sem ajánljuk!

Sharon Osbourne nevét a legtöbben a The Osbournes című, a kétezres évek közepén az MTV-n futó realityből ismerhetik. Bár a sorozat epicentrumában egyértelműen Sharon férje, a Black Sabbath nevű heavy metal együttes egykori frontembere, Ozzy Osbourne állt, a gyakran humoros, meghökkentő vagy épp szívbemarkoló epizódoknak köszönhetően szinte az egész család (az apa, Ozzy, az anyuka, Sharon, fiatalabb lányuk, Kelly és fiuk, Jack szerepeltek benne, legidősebb gyermekük, Aimee viszont saját kívánságára sosem) pillanatok alatt belopta magát a tévénézők szívébe.

Miután a reality 4 évad után véget ért, a család rajongói szinte folyamatosan követelték annak újraindítását (és ez elől maguk a szereplők sem zárkóztak el), a televízióban azonban azóta sem követhettük nyomon a hollywoodi család újabb történeteit. Sokak örültek tehát, amikor nemrég mégis elindult műsoruk, a The Osbournes Podcast – Sharon egyik ebben tett kijelentése azonban azonnal kiverte a biztosítékot a hallgatóknál.

Az idén 71 éves sztár azt találta mondani ugyanis, hogy minden héten három böjtnapot tart, amelyeken egyáltalán nem vesz magához szilárd táplálékot. Sokakat eleve érdekelt, hogy mégis hogyan adott le több mint tíz kilót mindössze négy hónap alatt – mégis meglepődtek a hallgatók, mikor Sharon nemes egyszerűséggel elárulta: amellett, hogy ő is igénybe vette azt a bizonyos hírhedt fogyókúrás injekciót, az is segíti alakja megtartásában, hogy

hetente három napon át egyáltalán nem eszik semmit.

Bevallása szerint még csak meg sem kottyan neki, ha napokat kell kibírnia étel nélkül.

Mindez úgy merült fel, hogy Sharon és társai arról elmélkedtek, milyen gyorsan káoszba fordulna a világ, ha a társadalom hosszabb időre étel nélkül maradna – az idős édesanya azonban ezt csuklóból megcáfolta. „Jaj, hagyjuk már, én minden héten ezt csinálom! Legalább három napon át nem eszem” – vetette oda nemes egyszerűséggel. „Ezt hívják időszakos böjtnek” – tette hozzá a podcast meghívott vendége, Jason Kennedy tévesen. Az időszakos böjt ugyanis egyáltalán nem azt jelenti, hogy valaki napokon át nem eszik, hanem azt, hogy a napi étkezéseit egy bizonyos időkorlát között próbálja tartani. És bár utóbbi sokkal megengedőbbnek (így talán egészségesebbnek) tűnhet, mint Sharon extrém éhezése, valójában mindkét módszer épp ugyanolyan veszélyes lehet. Mi mindenkit óva intünk ezeknek kipróbálásától!

Nem érdemes éheztetni magunkat

Egy korábbi cikkünkben dr. Takács Hajnalka dietetikus vázolta részletesen a böjtölés kockázatait: „A folyamat hátterében az autofágia áll, mely támogatja a sejtmegújulást, és amelyet összefüggésbe hoztak az öregedés lelassításával, a betegségekkel szembeni nagyobb ellenálló képességgel, valamint pozitív érrendszeri hatásokkal is. Ennek

a megvonásos állapotnak az elérése azonban rendkívül kimerítő a szervezetnek

– magyarázta a szakember anno. – Aki éhezik, az többnyire rosszkedvű, enervált, továbbá fáradtság, szédülés, fejfájás, gyomorégés léphet fel nála, kellemetlen lesz a lehelete. Ráadásul a mai kor hedonista emberének rendkívül nagy kihívás jelent hosszú távon kitartani a böjt mellett, és miért is kellene így kínozni magunkat, ha a fenti hatások ugyanúgy elérhetők életmódváltással.”

Ráadásul a tudomány már azt is bebizonyította, hogy

a böjtölés még csak nem is a leghatékonyabb fogyókúrás módszer

 (lássuk be, a legtöbben nem a betegségekkel szembeni ellenállás, hanem a súlycsökkentés miatt teszik le a voksukat a böjt mellett). Egy idén a Journal of the American Heart Association-ben közzétett kutatás jutott arra, hogy az étkezések gyakorisága és a bevitt kalóriák száma van a legnagyobb hatással a súlyunkra – azaz sajnos továbbra sem létezik varázspálcás megoldás a fogyásra. A legtöbb, amit tehetünk, hogy kevesebb, jobb minőségű, tápanyagokban és rostban gazdag ételt fogyasztunk, tesszük mindezt napjában 5-ször, valamint a diétát rendszeres testmozgással ötvözzük – és várunk türelemmel. Sok sikert!

Kiemelt kép: Getty Images