Nők Lapja Életmódváltó program beszámoló

„A diéta nem csak a kilók elleni harc eszköze, hanem a testi és lelki harmóniám záloga is”

Itt tartanak most: íme, életmódváltóink júliusi beszámolója! Az életmódváltás negyedik hónapja a legnehezebb, általában ilyenkor lassul vagy stagnál a fogyás, kisebb a lendület, ráadásul kánikula idején a mozgás is megerőltetőbb. Akiben azonban megvan az elszántság, és tud az eddig elért eredményekbe kapaszkodni, ilyenkor sem adja föl!

Sümeginé Hamvas Enikő 

A nyár már elkezdődött, de még dolgozom, augusztusban leszek szabadságon. A programok így hétvégére maradnak, de ez nem baj. Voltam a barátnőm kertjében levendulaszüreten, zumba táborban, és július 15-én teljesítettük a Balaton-átevezést kétszemélyes kajakkal. Végig, nyolc kilométeren át bírtam a lapátolást pihenés nélkül, ami nagy szó! Ez biztosan a Gyerünk, anyukám! kar-váll-törzs gyakorlatai miatt sikerült! A nyári étkezés a sok gyümölccsel megy, amikor csak lehet, dinnyét eszem, a lecsót is imádom. A jegeskávéról nehezen mondok le, de a fagyis, tejszínhabos verzió helyett most megismertem az eszpresszó-tonik variációt, ami cukormentes tonikkal, jéggel kiváló! A munka nagyon nehezen megy, sajnos sok kolléga felmondott nálunk, őket búcsúztattuk, ez eléggé megviselt. Ezt nem tudom kikapcsolni a fejemben, félek, hogy nyaralás közben is ezen fogok gondolkodni, pedig tudom, hogy megoldani egyedül nem lehet. Ezt leszámítva várom a pihenést, együtt lesz a család, és a fiatalok mindig jó kedvre derítenek.  

Sümeginé Hamvas Enikő

Vérten Gizella 

Vérten Gizella

Jelenleg az április 1-jei, első találkozóhoz képest -9 kilónál tartok, a február 1-jei „lemondok a kenyérről” fogadalomhoz képest -11 kilogrammnál. Annyira megszokottá vált a másfajta táplálkozás, hogy szinte nem is kell már erőlködnöm. Időnként van elhajlás, fagyi-jégkrém-főtt kukorica – de ezek számomra a nyár biztos pontjai! A lángos is idetartozna, de arról le tudok, mondani, viszont a dinnyéből annyit eszem, amennyit csak tudok. Nincsenek emésztési kellemetlenségeim, sőt, pozitív változást tapasztalok. Nincs puffadás, és nincs ebéd utáni kajakómám sem, amit egyáltalán nem hiányolok! A mozgás ebben az őrületes kánikulában picit ritkult, illetve úgy érzem, hamarabb elfáradok nap végére, vagy kicsit többször adok magamnak szabadnapot. Nagy örömöt szerez, hogy a régi ruháim újra jók rám! Sőt, igazából azok jók, mert az újabbak már leesnek rólam. Mint a múltkor a futónadrágom az erdőben, nagyon vicces volt, szó szerint lecsúszott rólam, és hajgumival tudtam csak megoldani. Egyébként furcsa érzés újra 62 kilósnak lenni, gyakrabban nézek a tükörbe is, pedig nem vagyok hiú egyáltalán. Csak sokszor még hihetetlen, és ez nem is a végcél! Van még tovább is….  

Polgárné Pintér Edit 

Nemrég jöttünk meg a nyaralásból, Erdélyben voltunk barátokkal, nagyon sokat kirándultunk, túráztunk, a napi 7-8 km gyaloglás megvolt. Kicsit aggódtam a diétám miatt, de éhezés nélkül vészeltem át a hetet. Reggeliztünk, napközben egy kis gyümölcs, estefelé pedig étteremben vacsoráztunk, igyekeztem mindig grillezett húsokat, és salátát választani. Büszke voltam magamra, mert ellenálltam az erdélyi kürtöskalácsnak, pedig nagyon szeretem! Egyébként ez a nagy meleg segíti a diétát, mert inkább csak inni kívánok, és a sok finom, friss gyümölcs néha kivált egy főétkezést. Jelenleg -8 kg-nál tartok, és a pár évvel ezelőtti nyári ruháimat hordom (még szerencse, hogy nem raktam ki őket). Nagyon élvezem, hogy már nem vagyok „kötözött sonka”, és nem csinál dupla hasat a rövidnadrág dereka. Az elmúlt hónapokban tudatosult bennem, hogy mennyire fontos a jó táplálkozás, mennyire hatással van a közérzetünkre, mindennapjainkra. Az eszemmel tudtam ezt, mégsem csináltam! Nagyon örülök, hogy az egészséges étrend most már a mindennapjaim része, és nemcsak az enyém, hanem a családomé is, férjem megelőzött, mert ő már -12 kilónál jár! 

Vinkóné Kovács Mária 

Vinkóné Kovács Mária

Az utóbbi hetekben az egyre melegebb napok ellenére minden nap elvégeztem az adott napra tervezett tornámat. Sajnos nálam a fogyás csak lassan, dekagrammonként halad, de úgy tűnik, valamennyit én is fogytam, hiszen ami tavaly még nehezen ment – például a cipzárak behúzása a ruháimon – azt ma már könnyen meg tudom tenni. No, persze ez még egy külső szemlélő számára nem észrevehető, bár mindig hangsúlyoztam, hogy nálam az a fő cél, hogy a mozgás és az egészséges táplálkozás segítségével jól érezzem magam a bőrömben. A vérnyomásom karbantartására tíz éve gyógyszert szedek, de azt nem hittem, hogy az életmódváltás a vérnyomásomra is kedvező hatással lesz. Eleinte azt gondoltam, hogy a vérnyomásmérőmmel van gond, de kiderült, hogy a vérnyomás csökkenése az életmódváltásnak köszönhető!    

 

Dr. Magyarné Szilva Monika 

Dr. Magyarné Szilva Monika

A diéta továbbra is jól megy, nagyon sok új receptet, főzési technikát, alapanyagot próbálunk ki. Használom a Gyerünk, anyukám! receptjeit, a Facebook-csoportunk ötleteit és az új könyvemet is (Hugh Fearnley-Whittingstall: Jobbat enni, jobban élni, Alexandra Kiadó). Nagyon ritkán vagyok éhes és az édességeket sem kívánom. Azt tűztem ki célul (nagyon helytelenül), hogy ha elérem a 64 kg-ot, ehetek egy Mozart golyót. Ez meg is történt, de nem élveztem különösebben. Nem gondoltam, hogy így el lehet szokni ezektől a „finomságoktól”. 
Már több mint 10 kg-ot fogytam, a nassolást sikerült teljesen megszüntetnem. A mozgás terén annyi a változás, hogy a gyaloglást gyakran biciklizésre cseréljük, de csak késő délután a nagy meleg miatt. A Gyerünk, anyukám! programban most jógát csinálok, amit nagyon szeretek, a meditáció és relaxáció nagyon jó hatással van rám.  Az előző 8 hetes programot (alakformáló) sikeresen zártam. Jó ötlet, hogy fotókat kell feltölteni elölről, oldalról és egyet motivációs ruhában. Nagyon látványos a változás és a motivációs farmerem is rám jött. (Ezelőtt még azt sem tudtam, hogy mi az a motivációs ruha.) 

Szabó Dorottya 

Szabó Dorottya

Nyáron kicsit nehezebb időt szakítanom a mozgásra, mert általában délutáni alvásidőben szoktam tornázni, de most, hogy a nagyobbik fiam is itthon van, vele foglalkozom ilyenkor. Viszont második hete majdnem minden nap úszással kezdünk reggelente, a fiam úszni tanul és ilyenkor én is kihasználom az időt. A torna, amire járok, nyáron szünetel, de szorgosan csinálom a Gyerünk, anyukám!-at, nagyon tetszik az új program, amibe besoroltak. 
Az étkezésre is odafigyelek, egy komoly nehézség akad: a családban ilyenkor van majdnem mindenki születésnapja, így torta, torta, torta van folyamatosan. Vácon nyílt egy új cukrászda, és nagyon finom cukormentes süteményeket készítenek, figyelek, hogy ilyet rendeljek, és abból is csak kis kóstolót eszem. Az nagyon jó, hogy rengeteget grillezünk, ilyenkor a hús mellé sok-sok zöldséget is sütünk, és salátát készítünk. A fogyásban picit megtorpantam, vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy lelassult a súlyvesztésem, de nem adom fel. Mindig arra gondolok, hogy az a lényeg, hogy ebbe az irányba haladjon a folyamat. Az biztos, hogy sokkal feszesebbnek érzem magam mindenhol. 

Horváth Andrea 

Korábbi epeproblémákra hajazó tüneteim alapos kivizsgálása után az orvosok felállították az egyértelmű diagnózist: pajzsmirigy-alulműködés, annak is az autoimmun gyulladása, destrukciója. Amikor a szakorvos tárgyilagosan és keményen tudtomra adta: „Önnek Hashimotoja van! Az immunrendszere Ön ellen fordult! Élete végéig gyógyszereket fog szedni!” – úgy éreztem,  kicsúszik a lábam alól a talaj; az életem megpecsételődött. A kezdeti önsajnálat és letargia után igyekeztem megérteni a testem reakcióit, kerestem a választ a miértekre. Egyre többet olvastam a betegség lelki (krónikus stressz) hátteréről, és megértettem, hogy a tünetek között levő lelassult anyagcsere, a fáradékonyság, a kilók felkúszása mind-mind e piciny kis szerv elégtelen működésének a következményei, melyek ki tudja, mióta vannak jelen az életemben, és keserítik meg a mindennapjaimat. A szakorvos talán egyetlen hozzám intézett pozitív megnyilvánulásába kapaszkodtam: „Az életmódváltás, amelyet április óta folytat, szükségszerű és elengedhetetlen a betegség kordában tartása, ezáltal a saját életminőségének fenntartása érdekében.” Ezek után a diéta már nemcsak a kilók elleni küzdelem eszköze, hanem a testi, lelki harmóniám záloga is. A Hashimotóval küzdő betegek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem tudnak fogyni a lelassult anyagcsere miatt. Nekem viszont 2023. április hónaptól sikerült 6 kilogrammtól megszabadulnom, és ennek mérhetetlenül örülök. Azon túl, hogy jól érezzem magam a bőrömben, bizonyítani (is) szeretnék a kezelőorvosomnak is, aki hitetlenkedve hallgatta az elért eredményemet.  

Horváth Andrea

Dr. Gál Andrea 

Dr. Gál Andrea

Mozgás és étkezés terén is sikerül életvitelszerűen alkalmazni a korábban elkezdetteket. Gyakorlatilag mostanra teljesen átalakult az táplálkozásom, és ez már nem extra, hanem ez az alapértelmezett. Tiszta, minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek, sok zöldség és gyümölcs, ami így szezonban könnyen elérhető. Torna terén sikerül komolyabb edzéseket is végigtolni, így a Gyerünk, anyukám!-ban is szintet léptem, az állóképességem, edzettségem rengeteget javult. A nyári hőségben annyi változás van, hogy vagy kora reggel vagy este edzek. Nyaralásra is edzőszőnyeggel megyek, a barátnőkkel közösen tornázunk, jógázunk, addig a férjek vigyáznak a gyerekekre. Szóval jöhet eső, fagy, kánikula, én mozgok heti 4-5 alkalommal, szuper dolgokat eszem, és imádom ezt az egészet. Elértem a bűvös 10 kg-os fogyást, amit már sokan észrevesznek, és én is élvezem az előnyeit; könnyebb a gyerekekkel tartani a lépést, nem okoz gondot emelgetni a kicsit, és a ruháim is sokkal kényelmesebbek.  

Erdőháti Melinda 

Engem ez a meleg teljesen lelassít, a járásom is lassabb lesz, a sok irodai üléstől nagyon megdagad a bokám, ami néha még reggelre sem lohad le, éjszaka nem tudok aludni, legszívesebben beköltöznék a hűtőszekrénybe. Az egyetlen pozitívum ebben a nagy melegben, hogy nem nagyon tudok enni, illetve kétszer eszem naponta, korán reggel és este, a nap többi részében pedig öntöm magamba a vizet. Mostanában is inkább saját készítésű ételeket eszem, de azért becsúszott egy-egy vendégség, sütögetés, fröccs a nagy melegben, de szigorúan csak hosszúlépés. Reggelente csak 15 perces tornákat csinálok, mert többre nincs energiám. Tudom, hogy az egy hét Olaszország alatt, amikor majd rengeteget fogok gyalogolni, a kilók is hamarabb lemennek, mert most eléggé ragaszkodnak hozzám a kis kedvesek. Semmit sem fogytam az elmúlt egy hónapban, kicsit el is kámpicsorodtam. Szinte eseménytelenek a napjaim, továbbra is nagyon sokat dolgozom, ami egy egész napra bezár egy irodába, és nagyon meg kell szerveznem, ha bármilyen mozgást be akarok iktatni. A hétvégéim is szinte ugyanolyanok, szombat és néha vasárnap reggel egy jó úszás, aztán piac és főzés a következő hétre. Tényleg semmi semmi izgalmas nem történik velem, hacsak nem az a vidéki háznál a 10 mázsa fa felaprítása és gúlába rendezése, és a kreatív munka: festek újra rendszeresen. 

Antal Bernadett 

Nekem a Balaton… Mindenki tudja, mi a folytatása ennek a sornak, de bevallom a Riviéra és a nyári szabadság hallatán nekem mindig összeszorul a gyomrom. Miért? Leginkább, mert él a fejemben egy kép, hogy milyen is az a kellemesen napbarnított, tökéletes test, amihez egy klassz fehér bikini passzol. Sajnos rájöttem, hogy így negyven felett a fogyás sokkal nehezebb nekem, még nyáron is, amikor gyümölcs- és vízdömping van, így elvileg könnyebb a pluszsúlytól megszabadulni. Bevallom, nekem ez nem megy most valahogy, stagnálok, ami eddig lement, sajnos most vissza is jött. Én a tornát is elhagytam, mert őszinte leszek, egyszerűen nem bírok 30 fok felett bármilyen kardió-tornát végignyomni. Amit viszont tartok, hogy továbbra is sok gyümölcsöt, zöldséget és vizet fogyasztok, ez utóbbit izgalmassá például úgy teszem, hogy ízesített (citromos, uborkás, gyömbéres) változatban iszom, napi több litert. Ennek érzem is jótékony hatását, ami a bőrömön, a munkabírásomon és hangulatomon is látszik, ez abszolút pozitív eredmény, bár akkor lennék maximálisan boldog, ha a testsúlyom ismét negatív irányt venne a következő hónapokban.

Antal Bernadett

Kiemelt kép: Canva