Ha Diana hercegné élne, igencsak feszült viszonyt ápolna Meghan Markle-lel

Legalábbis Angela Levin királyi életrajzíró szerint.

Meghan Markle és Harry herceg nagy visszhangot keltő Netflix-minisorozata, a Harry & Meghan minden eddiginél részletesebben foglalkozik a bulvársajtó romboló dinamikájával, a sorozatból pedig az is nyilvánvalóvá vált, hogy a sussexi hercegné tapasztalatai több szempontból is tükrözik Diana walesi hercegné tragikus életét.

Diana ugyanis nemcsak arról beszélt nyilvánosan, hogy mekkora nyomás nehezedett rá, de őszintén megnyílt a mentális egészségét illető kérdésekben is – pontosan úgy, ahogyan Meghan is tette az elmúlt években.

Kísérteties hasonlóság – vagy mégsem?

Mielőtt bejelentette volna eljegyzését Harry herceggel, illetve csatlakozott volna a királyi családhoz, Markle hét évadon keresztül szerepelt a Briliáns elmék című amerikai televíziós sorozatban, és saját blogot is vezetett, a The Tig-et. Állítása szerint Harry előtt nagyon keveset tudott a brit királyi családról, és fogalma sem volt arról, mivel is jár majd, ha összeköti az életét a sussexi herceggel. „Hogy amerikaiként mennyit tudtam a királyi családról? Ez nem olyan dolog volt, amiről otthon beszéltünk volna. Egyáltalán nem követtük az életüket” – mondta Markle 2021-ben Oprah Winfrey-nek.

Diana arisztokrata származása tökéletes volt ahhoz, hogy férjhez mehessen II. Erzsébet királynő legidősebb fiához, Károly herceghez (akiről nemrég egy igencsak megosztó könyv is megjelent) 1981. július 29-én. Ugyan jobban ismerte a királyi családot, mint Meghan – sőt, a nővére még randevúzott is Károllyal, mielőtt bemutatták volna őket egymásnak – mégis váratlanul érte, hogy kíváncsi riporterek elől kell menekülnie, és hogy a média agresszív jelenléte ellen a Buckingham-palota sem tett semmit. A sussexi hercegnéhez hasonlóan fogalma sem volt arról, mivel jár egy királyi frigy, milyen támogatást kap, illetve nem kap majd II. Erzsébet királynőtől, illetve jegyesétől, Károlytól.

„19 évesen az ember hajlamos azt hinni, hogy mindenre felkészült, és tudja, mi vár rá. Ugyan féltem, de biztos voltam benne, hogy a leendő férjem támogatását élvezhetem majd”

– mesélte 1995-ben Martin Bashir híres-hírhedt interjújában.

A médiafelhajtást Markle, Harry és Diana is megszenvedte: „A média figyelme volt a legijesztőbb. Amikor a férjemmel eljegyeztük egymást, azt mondták, hogy csendben eltűnnek majd. De nem így lett. Aztán ugyanezt ígérték, amikor összeházasodtunk. De ez sem így történt. A média által ránk, mint párra gyakorolt nyomása hatalmas volt, és nagyon sokan félreértették. Eleve hárman voltunk ebben a házasságban, a média pedig csak súlyosbította a helyzetet” – mondta Diana Bashirnak.

Diana hercegné 1983. március 30-án Ausztráliában (Fotó: Jayne Fincher/Getty Images)

A sussexi pár hasonló nehézségekről mesélt, a velük történteket Harry pedig ahhoz hasonlította, amit az édesanyja is elszenvedett – elmondása szerint nagyon nehéz volt látnia, hogy egy másik nő, akit szeret, szintén keresztülmegy mindezen. A pár később nem véletlenül indított pert a brit sajtó ellen, és szüntette meg az együttműködéseket a bulvárlapokkal.

„Egyszer mint barát, egyszer mint férj, és egyszer mint apa kértem nyugalmat a brit bulvársajtótól”

– mondta Harry Winfreynek, hozzátéve, hogy királyi szerepköreik elhagyásának elsődleges oka a „támogatás és a megértés hiánya” volt – mind a média, mind pedig a királyi család részéről.

Diana és Meghan úgy érezték, szinte nincs hangjuk a királyi családban, amit egy idő után meg is osztottak a nyilvánossággal. Mindketten depresszióban szenvedtek, elviselhetetlennek írták le a rájuk nehezedő nyomást, kimerítőnek a királyi kötelességeket, és ridegnek a családtagokat, akiktől egyáltalán nem számíthattak érzelmi támogatásra. „Ugyanaz az együttérzés, empátia és melegség van benne” – hasonlította Markle-t édesanyjához a herceg.

Harry és Meghan 2018. október 17-én Dubbóban, Ausztráliában (Fotó: Cameron Spencer/Getty Images)

A pár Diana lánykori nevét is felvenné

„Ami igazán érdekes a Sussexek újjáalakulásában, az az, hogy Meghan úgy döntött, az igazi életcélja az, hogy Diana legyen. Ez mindig is a szenvedélye volt” – mondta Tom Bower királyi író a GB Newsnak, reagálva arra, hogy a házaspár elhagyná a Mountbatten-Windsor vezetéknevet, és Spencerre, Diana leánykori nevére cserélné azt.

A házaspár névváltoztatásra irányuló ötlete azután jött, hogy a Spotify-jal kötött húszmillió dolláros podcast-szerződést közös megegyezést követően megszüntették. Produkciós cégüknek, az Archewell Audionak számos programot kellett volna elindítania, de 2020 végén mindössze egyetlen adást készítettek a streamingszolgáltató platformjára. A szerződésbontás után a házaspár pedig úgy döntött, hogy új brandet építenek – amihez új név is dukál. Jeremy Zimmer, a United Talent Agency vezérigazgatója szerint

„Meghan Markle nem volt valami nagy audiotehetség, vagy bármilyen másfajta tehetség. Tudod, attól, hogy híres vagy, még nem leszel valamiben kiváló”

– mondta Zimmer kendőzetlenül a cannes-i reklámfesztiválon. Dühös véleményét Bill Simmons, a Spotify népszerű ügyvezetője sem rejtette véka alá: „Kib*szott szélhámosok. Ez az a podcast, amit velük kellett volna indítanunk. De le kellene részegednem, hogy képes legyek elmesélni, milyen Zoom-hívásban volt részem Harryvel, amikor megpróbáltam ötleteket adni nekik a műsorhoz. Ez az egyik legjobb sztorim… Szélhámosok” – fakadt ki Simmons pár nappal ezelőtt podcastjában (bár azt nem részletezte, hogy mi is történt pontosan).

Diana nem támogatná?

A házaspár névváltoztatásával kapcsolatban Angela Levin királyi életrajzíró is megszólalt, aki szerint hasonlóság és átfedés ide vagy oda, Meghant kár lenne egy lapon emlegetni Dianával, és a névváltoztatás kísérletét is „ostobaságnak” gondolja. „Amikor valami kellemetlen címlapra kerül róluk, mindig kitalálnak valami mást, hogy eltereljék a témát” – felelte Levin a GB News kérdésére. Levin szerint a

„sussexi hercegnének még Diana sem lenne elég jó, ha élne”,

és nagy valószínűséggel egyáltalán nem kedvelnék egymást, hiszen feszült viszony ide vagy oda, Markle-lel ellentétben a walesi hercegné mindig is támogatta a monarchiát, és a fiait is kötelességtudatra nevelte.

Magyarán megint mindenki „jobban tud mindent” az érintettek életéről és döntéseiről, és nagyon úgy fest, hogy a házaspár körüli médiafelhajtás Harry Tartalék című önéletrajzi könyve után sem csillapodik. És hogy ebben lehet némi hasonlóság Meghan és Diana között, az vitathatatlan – a többit pedig döntse el mindenki maga. 

Kiemelt kép: Meghan Markle Észak-Írországban 2018. március 23-án (Charles McQuillan/Getty Images)