Testvérháború, gyilkosság és szexuális zaklatás – minden idők leghangosabb sztárperei

Az élőben közvetített sztárperek az utóbbi évek új keletű reality-sorozatai, és noha ez csupán járulékos tényező, legalább akkora nézettséget is generálnak. A hírességek életének minden apró részlete a nyilvánosság előtt zajlik, luxusotthonaik és vörös szőnyeges pillanataik mellett pedig már a tárgyalótermekben zajló drámáikba is betekintést nyerhetünk. Lindsay Lohan, Alec Baldwin vagy az egykori amerikai elnök, Donald Trump legfrissebb bírósági ügye – a Stormy Daniels pornószínésznő kapcsán kirobbant incidenst az évtized showműsoraként emlegetik – heteken át uralták a közbeszédet, ahogy az alábbiakban összegyűjtött világhírű jogviták is, melyek közül többről már dokumentumfilmek is készültek.

A hírnév csillogásában sokszor a legapróbb dolgok is óriási jelentőségűnek tűnhetnek, a sztárok körüli történéseket nagyítóval vizsgálja a világ, és ezek bizonyos esetekben – például egy jogi per során – jóval többet jelenthetnek céltalan polgárpukkasztásnál. Amikor a hírességek perbe keverednek, még ha akaratlanul is, de felhívják a figyelmet az adott problémára, és ezzel akár valódi változást is előidézhetnek olyan kiemelkedően fontos ügyekben, mint a szexuális zaklatás vagy az önrendelkezéshez való jog. Míg máskor, a történelmi jelentőségű ítéletek mellett egyszerűen csak arra emlékeztetnek bennünket, mezei halandókat, hogy a világhírnév sem jelenthet oltalmat a törvény kezének szorításától.

Meghan Markle családi ügyei

Fotó: Mike Coppola/Getty Images

Nemrég mi is hírt adtunk róla, hogy a sussexi hercegné ellen felhozott vádakat, miszerint „bizonyíthatóan hamis és rosszindulatú kijelentéseket” tett féltestvéréről, Samantha Markle-ről elutasította a bíróság, tekintettel arra, hogy azok objektíven nem ellenőrizhetők. A botrányt keltő Harry és Meghan dokusorozat, a Tartalék című memoár és az ominózus Oprah Winfrey-interjú előtt azonban más családi ügyek is bíróság elé kerültek a hercegné mozgalmas magánéletéből. Meghan 2019-ben nyújtotta be keresetét az Associated Newspapers Limited brit lapkiadó ellen, melyet a közte és édesapja között váltott levelek engedély nélküli közzététele miatt fogalmazott meg. Hároméves jogi csatározást követően megnyerte a pert a szerzői jogok és a magánélet megsértése vádpontokban bűnösnek talált kiadóval szemben, az eset után pedig nyilvános közleményben emelte fel hangját a bulváripar kegyetlenségével kapcsolatban.

Britney Spears, avagy #FreeBritney

2020-ban a pophercegnő rajongói külön mozgalmat alapítottak Britney szabadságáért, akit még 2008 februárjában Reva Goetz bíró helyezett apja, Jamie Spears gondnoksága alá. A több mint egy évtizeden át tartó jogi harc során Britney több alkalommal is kórházba került, pszichiátriai kivizsgálásra szorult, és közösségi média felületein számtalan, mentális egészségét illetően aggodalmat keltő tartalmat osztott meg követőivel. A #FreeBritney mozgalom világszerte felperzselte a média felületeit, egy évnyi tiltakozáshullám után pedig maga az énekesnő kezdeményezte, szüntessék meg apja kizsigerelő fennhatóságát, mely a bántalmazás szinonimájává vált számára, és elmondása szerint az élete minden területét megkeseríti. Bár 2021 novemberében Britney visszaszerezte autonómiáját, és kiállásában sokan az Egyesült Államok emberjogi reformációját vélik felfedezni, a harc a visszaéléseket bizonyító részletek alapján úgy tűnik, csak most kezdődik igazán.

Johnny Depp kontra Amber Heard

Fotó: Steve Granitz/WireImage/Getty Images

Ha létezik valahol összefoglaló eposza a világhírű perek történetének, a legtöbb fejezetet minden bizonnyal Johnny Depp és Amber Heard hat hetet felölelő perkrónikája tenné ki, mellyel kis híján újraéltük a Holtodiglan című thriller forgatókönyvét. A tárgyalás kezdetben a családon belüli erőszak diskurzusaira irányította a figyelmet, ám aztán sokak számára épp ezek megcsúfolását jelentette, az esküdtszék pedig Deppnek adott igazat, és Heardet 10,35 millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezték végül. A bántalmazással vádolt színészt eleinte kitaszította magából Hollywood, holott Depp minden vádat tagadott, és azt állította, valójában Heard volt az, aki erőszakot követett el vele szemben. A per ezt követően már a rágalmazás, később pedig az anyagi követelések miatt folytatódott, a színészek és a jogi csapatok megnyilvánulásai, az állítólag Depp és ügyvédje közötti bimbózó viszony, valamint az üggyel kapcsolatos spekulációk pedig milliókat ültettek a képernyők elé.

O.J. Simpson: minden idők legtöbbet közvetített ügye

Az O.J. Simpson-ügy vitathatatlanul minden idők legtöbb alkalommal közvetített bírósági esete, a sztár maratoni autós üldözését még a televízió is élőben sugározta az elfogatása napján. Az egykori amerikaifutball-játékos, műsorvezető és színész voltaképpen az ellene folyó gyilkossági per miatt vált világhírűvé még 1995-ben, miután korábbi felesége, Nicole Brown Simpson és barátja, Ronald Goldman meggyilkolása miatt bíróság elé került. Az ítélet napján több mint száz millió ember követte az évszázad tárgyalásának minősített jogi eseményt, amikor az esküdtszék minden vád alól felmentette Simpsont. Később polgári peres eljárásban a gyilkosságokért kártérítés fizetésére ítélték, majd 2008-ban fegyveres rablás, emberrablás, erőszakos bűncselekmények miatt harminchárom év börtönre ítélték. 2017 óta már feltételesen szabadlábon van, két éve pedig jó magaviseletért ezt is feloldotta a bíróság. Az eset szövevényes részleteinek külön Wikipédia-oldalon járhatunk utána – az előzményektől kezdve az O.J. Simpson lakása előtti merényleten át a különféle tévés adaptációkig.

Gwyneth Paltrow és a síbaleset

Fotó: Rick Bowmer-Pool/Getty Images

Az elmúlt hetekben elég volt csak beütni az internetes keresőbe – de jobbára erre sem volt szükség – a színésznő nevét, és már záporoztak is ránk a tárgyalótermi jeleneteket megörökítő fotók, vagy a szóban forgó balesetet taglaló cikkek. A vád szerint az Oscar-díjas színésznő egy síbalesetben agysérülést és bordatörést okozott Terry Sanderson nyugdíjas szemorvosnak még 2016-ban, miután meggondolatlanul közlekedett a kijelölt pályán. A 76 éves férfi több mint száz millió forintnyi kártérítést követelt, mivel elmondása szerint a színésznő nem csupán nekiütközött, de cserben is hagyta, sőt, a szemtanúként elővezetett síoktató sem sietett a segítségére. Gwyneth Paltrow ügyvédje bizonyította az állítások hamisságát – kiderült, hogy valójában a férfi ütközött hátulról Paltrownak – és tulajdonképpen egy véletlen balesetről volt szó. A tíz napon át tartó tárgyalás során végül a utahi esküdtszék a színésznő javára döntött, aki számára egyébként nem ismeretlen a bírósági terep: 2018-ban Goop nevű cége egészségi előnyöket hirdető termékei miatt ült a vádlottak padján.

Harvey Weinstein, a befolyásos zaklató

Mi is írtunk a #MeToo mozgalmat kirobbantó Harvey Weinstein-botrány legfőbb momentumait feldolgozó filmről, melyet Brad Pitt produceri támogatásával készítettek Azt mondta címmel a tavalyi évben. A The New York Times két oknyomozó újságírója, Jodi Kantor és Megan Twohey történelmet írtak a 2017 októberében publikált részletező cikkükkel, mely számos szexuális zaklatással kapcsolatos állítást tartalmazott a hírhedt, befolyásos filmmogul visszaéléseiről. Többek között Ashley Judd és Rose McGowan színésznők tárták fel Harvey Weinstein társaságában átélt traumáikat, nők százainak adva ezzel erőt a vallomástételhez. A cikk nagyban hozzájárult az említett mozgalom térnyeréséhez, és arra késztette a hatóságokat, hogy indítsanak mélyreható vizsgálatot a producer által működtetett abuzív rendszer ellen. Weinsteint 2020 februárjában nemi erőszak és szexuális zaklatás miatt 23 év börtönre ítélték.

Kiemelt képek: Mike Coppola/David Livingston/Steve Granitz Wire/Rick Bowmer-Pool/Issac Brekken-Pool/Kena Betancur/Getty Images, nőklapja.hu