4 dolog, amit a hivatalosan is szabad Britney Spears már megtehet

A Los Angeles-i bíróság múlt héten pénteken megszüntette az énekesnő több mint 13 éve tartó gondnokságát.

Britney Spears még 2008 februárjában került átmeneti pszichiátriai megfigyelés alá – a 2007-es idegösszeomlását követően, amelynek kiváltója a nyilvánosságtól érkező nyomás és gúnyolódás okozott. Ezt követően apja, Jamie Spears és egy ügyvéd ideiglenes gondnoki tisztséget kapott az énekesnő vagyona, üzleti ügyei és birtokai felett, amelyet még ugyanebben az évben ideiglenesről állandóra módosítottak. Britney helyzete hosszú éveken keresztül változatlan volt, egészen a közelmúltig, amikor is úgy döntött, harcolni fog a szabadságáért. Jamie Spears gondnoki tevékenységét a bíróság többször ellenőrizte, mégsem talált benne semmi kivetni valót – pedig

Britney Spears nem egyszer abuzívnak minősítette gondnokát, és nyilvánosan kijelentette, hogy nem akarja, hogy továbbra is az apja irányítsa és kontrollálja az életét.  

Augusztus 12-én az énekesnő – és népes rajongótábora, amely elindította a FreeBritney-mozgalmat – álma valóra vált, Jamie Spears nagy nehezen, ügyvédi nyomásra, végül beleegyezett abba, hogy lemond lánya gondnokságáról. Britney örömében tapsolt a hír hallatán, derült ki az Instagramra feltöltött ünneplő videókból. Most, hogy a 39 éves sztár nem áll már gondnokság alatt, nézzük, mi az, amit szabadon megtehet.

Vezethet

Britney vallomásából, amelyben arra kérte Jamie Spearst, hogy lépjen vissza a gondnoki szerepéből, az is kiderült, hogy apja elvette tőle a jogosítványát. 2007 óta nem volt meg az a szabadsága, hogy csak fogja magát, és elugorjon kocsival bárhova. Az énekesnő júliusban kapta vissza a jogsiját, és több mint egy évtized után újra vezethetett.

Rendelkezhet a pénzügyei felett

Az elmúlt 13 évben Jamie Spearst illették a lánya pénzügyei feletti felügyeleti jogok, vagyis hozzávetőleg 60 millió dollár felett rendelkezhetett. Annak ellenére, hogy a férfi 2019-ben lemondott „a gondnokság alatt álló személy őrzéséről”, a vagyonkezelésről nem. A helyzet ezen a téren idén szeptemberben változott, amikor elrendelték, hogy le kell mondania erről is. John Zabel könyvelő ideiglenesen Britney vagyonának kezelője lett arra az időre, amíg a bíróság végleges döntést nem hozott. Mivel ez múlt pénteken megtörtént, az énekesnő végre tényleg önállóan rendelkezhet a pénzügyei felett. Ennek kapcsán a 36 millió Instagram-követővel rendelkező sztár a közösségi oldalon tudatta a rajongóival, hogy „a fellegekben jár”.

Britney Spears és párja, Sam Asghari. Fotó: Axelle/Bauer-Griffin/FilmMagic

Megházasodhat

Britney már jó ideje szerette volna komolyabbra fordítani kapcsolatát szerelmével, Sam Asgharival, de amíg gondnokság alatt állt, ez nem történhetett meg. Az énekesnő szeptember 13-án posztolt egy Instagram-videót, amelyben beszámolt a lánykérésről, múlt héten pedig már az esküvői ruhájáról is elárult részleteket – például azt, hogy Donatella Versacét bízta meg a tervezéssel. Vagyis most már ő maga hozhat döntést magánéleti kérdésekben is, és nemcsak az áll rajta, hogy férjhez megy-e, hanem az is, hogy mikor.

Teherbe eshet

Az egyik bírósági meghallgatáson, amelyben az apja gondnoksági felügyeletének felfüggesztése volt napirenden, Britney elmondta, hogy Jamie Spears nem engedi neki, hogy gyereket vállaljon, és kényszeríti arra, hogy fogamzásgátlót alkalmazzon. Az énekesnő szívszorító nyilatkozatában úgy fogalmazott,

„jelenleg spirál van a méhemben, amely nem engedi, hogy gyerekem legyen, a gondnokom pedig nem engedi, hogy elmenjek az orvoshoz, és kiszedessem”.

Britney most már szerencsére bármikor felkeresheti a nőgyógyászát, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszköz eltávolítását kérje, és ha úgy akarja, teherbe eshet.

Sok minden mást is megtehet most már a hivatalosan is szabad Britney Spears. Például beperelheti a családját azért, mert nem tettek semmit a hosszú éveken át tartó szenvedése ellen, ihat kávét és szedhet hajvitaminokat is (igen, a gondnoksága alatt ezeket sem tehette), de ami talán ennél is fontosabb: újra boldog lehet, hiszen visszakapta a saját élete feletti irányítást, és azt tehet, ami csak jólesik neki.  

Kiemelt kép: Getty Images; Forrás: Grazia UK, Harpers Bazaar, NBC News