4 tipp ahhoz, hogy képesek legyünk feltöltődni

Sokfélék vagyunk, tehát mindannyiunknak más tevékenységek adnak energiát. Egy dologban azonban nem különbözünk: ahhoz, hogy kiegyensúlyozott életet éljünk, és adni is tudjunk másoknak, mi magunknak is töltődnünk kell. De mégis hogyan?

Edith Eva Egertől (vele készített exkluzív interjúnkat itt olvashatjátok) hangzott el ez a mondat egy előadásán: „az önszeretet nem önzőség”. Elsőre milyen természetesnek ható gondolat, ám valójában sokszor felejtünk el adni önmagunknak. Lehet, hogy azért, mert úgy érezzük, nem érdemeljük meg? Vagy önzőség lenne az énidő? Esetleg másnak jobban kell az energia tőlünk, mint saját magunknak? Éreztél már olyat, hogy Te úgyis kibírod, majd töltekezel akkor, amikor több idő lesz rá? Pedig nem venne el sok időt a napból, mégis legtöbbször az öngondoskodás, önmagunk feltöltése a teendő listánkon az utolsó pontok között szerepel. Hogyan tudjuk mindezt orvosolni? Ezzel a négy dologgal egész biztosan!

1. A szavak ereje

Már az is nagyon sokat adhat, ha nem bántjuk magunkat önostorozó gondolatokkal. A social média egyik negatív hatása, hogy minden tökéletesnek tűnik, de ugye te is tudod, hogy semmi sem az? A hiba egy lehetőség a fejlődésre. Teljesen rendben van, hogy ma nem úgy nézünk ki, mintha egy magazin címlapjáról léptünk volna elő, és az is, ha valami nem úgy sikerül, ahogy szerettük volna. Nem gond, majd legközelebb jobb lesz!

2. Töltekezés pár percben

Ahhoz, hogy feltöltődhessünk, meg kell találnunk azokat a dolgokat, amelyek örömet okoznak számunkra. A listaírás segíthet ebben! Mi az, ami téged boldoggá tesz? Nem kell nagy dolgokra gondolni. Egy bögre kávé? Egy kocka csoki? Az olvasás? Egy forró fürdő? Vagy ha veszel egy csokor virágot otthonra! Minden áldott nap iktass be ezekből legalább hármat! (Ihletődhetsz a világ különböző országaiból is – nemrég összeszedtük, más kultúrák milyen módszerekkel törekszenek a boldogságra.)

3. Csinálj valami olyat, ami felszabadít

Tereld a figyelmed az aggódó gondolatokról a jelenre! Színezz vagy fess! Hallgass zenét és táncolj rá! Kapcsold ki az agyad és élvezd, ahogy felszabadítod önmagad és az elmédet is a gondolatok terhe alól!

4. Szeánsz, ha nagyon lemerültünk

Amikor pedig teljesen lemerülünk, igenis adjunk magunknak több időt. Keressünk olyan embert körülöttünk, aki támogat, és segít mindennek a megvalósításában – vigyáz a gyerekekre vagy helyettesít a munkában egy fél napot. Legyünk egyedül, vagy ha éppen inkább az tölt, társaságban, üljünk be egy kávézóba, sétáljunk a természetben, vagy menjünk el egy fürdőbe pihenni. Engedjünk meg magunknak egy kis pihenést, egy kis énidőt, keressünk olyan programokat, amelyek feltöltenek, hogy aztán újult erővel vághassunk bele a mindennapokba. Úgy érzed, képtelen vagy időt találni magadra? Ezekkel a tippjeinkkel biztosan menni fog!

A cikk szerzője: Dóczy Júlia life- és mindfulness coach

Kiemelt kép: Getty Images