A feltöltődéshez nem kell feltétlenül gyógyfürdőbe, könyvtárba vagy edzőterembe menned, otthon is gyakorolhatod az öngondoskodást. 

Egy ideje sokkal több időt fordítok magamra, másképpen az énidőre, még ha az csak pár perc is naponta. Fontos, hogy néha befelé figyeljek, a saját érzéseimre, vágyaimra, szükségleteimre, újraindítsam az agyam. Eleinte ezt a „luxust” otthon engedtem meg magamnak, de már remekül megy sorban állás közben, a trolin vagy a rolleren suhanva. Az is fontos, hogy amikor eszem, akkor nem pörgetem a hírfolyamot, nem telefonálok (régebben ebben az időben is dolgoztam, intézkedtem), figyelek az étel ízére, a rágásra, az örömre, amit az evés okoz. Most megosztom a saját, jól bevált tippjeimet, illetve néhány új, korábban számomra is ismeretlen ötletet is becsempésztem, amelyeket lassan én is bevezetek a mindennapokba.

Reggeli hála

Olvastam egy cikket egy nőről, akit Mami Aspennek hívnak, állandóan stresszelt és kezdett belefulladni a rengeteg munkába. Aspen úgy érezte, tennie kell valamit mentális, illetve fizikai egészségéért, és ő a reggelekben látta a megoldás kulcsát. „Az egész napom arról szól, hogy hajtom magam, de amikor megszólal az ébresztő, pont az ellenkezőjét teszem – mondja. – Még az ágyban felveszem a gyerekpózt, és minden mást kizárok azokban a percekben.” A gyerekpóz a következőt jelenti: ülj az alsó lábszáraidra, hajolj előre, úgy hogy a törzsed a combjaidon pihenhessen, a homlokod tedd a matracra, a kezeidet tenyérrel lefelé nyújtsd előre. Figyelj a légzésre, add át magad az energiaáramlásnak.

„Miközben átélem ezt a jógapózt, hálát adok azért, amim van, és erőt kérek ahhoz, hogy átvészeljem a napomat. Az egész reggeli rutin kevesebb, mint két percet vesz igénybe, de akkor csak arra koncentrálok. ”

Aspen magára szánt percei többet érnek, mint elsőre gondolnád. Hálát adni a jó dolokért nagyon is érdemes:  emelkedik az energiaszint, a javul az önértékelés és ezek a jó érzések még az immunrendszerre is kedvező hatással vannak.

Ez a póz ellazítja a gerincoszlopot, nyújtja a csípőt, a bokát és remek stresszoldó (Fotó: Getty Images)

Online böngészés

Sokáig nem értettem, miért szeretem nézegetni az online áruházak kínálatát, ha pontosan tudom: semmit nem szeretnék venni. A válasz hamarosan megérkezett egy kutatás által, ami bebizonyította, hogy ez is egyfajta énidőnek számít.

„A vásárlás, vagy csak a válogatás is felszabadítja az agyi kémiai dopamint, amely az öröm és az elégedettség érzésével jár”

– vallja Dr. Barbara Greenberg pszichológus. „Ha nem adunk lehetőséget magunknak a töltődésre, könnyebben kimerülhetünk, ami testileg és lelkileg is megbetegíthet.” Az énidővel nem csak magadnak teszel jót, de a környezetednek is, ugyanis a jókedv bizonyítottan fertőző.

Pár perc szusszanás

„Az agyad tele van ötletekkel, gondolatokkal és érzelmekkel, amit néha meg kell tisztítani, és ennek időt is kell adni” – mondja Dr. Leah Klungness pszichológus. Ezt jómagam is szoktam gyakorolni – van úgy, hogy csak nézek ki a fejemből. Ilyenkor megkérem a gyerekeimet (a hároméves nem igazán akarja meghallani, de apuka segítségével néha sikerül is), hogy adjanak egy kis időt a függőfolyosón bambulva, a fotelben a bögre kávémmal, esetleg elbújva a lakás egy zugába hagyjanak kicsit olvasni. Ez lehet, hogy csak 15 perc, de nagyon sokat segít abban, hogy bírjam a tempót és örömmel tudjam magam belevetni egy újabb bábszínházas játékba.

Dr. Klungness, aki családpszichológusként praktizál, azt mondja: a gyerekek szépen megtanulhatják a szülőkre vonatkozó időszabályokat tiszteletben tartani. 

Azt javasolja, hogy mindig mondjuk el nekik, pontosan mennyi időt kérünk tőlük. Például: Megiszom a teámat vagy elolvasom ezt az oldalt, és megyek veled játszani. „Ha tudja a gyerek a konkrét kezdetet és véget, nem fog szorongani, és megtanítja az egészséges határok betartására úgy, hogy azokat megértse és tiszteletben is tartsa.”

Tudatos légzés

Sokszor éreztem régebben, hogy sorban állni a legnagyobb időpocsékolás, amíg rá nem jöttem, hogy tökéletes tér és idő a helyes légzés gyakorlására (ez persze nem vonatkozik arra, amikor a gyerek üvölt a bevásárlókocsiban, hogy ezt kér, meg azt kér). Tehát, ha egyedül állsz a sorban, idegeskedés helyett hozd be az énidőt a tudatos légzéssel a rekeszizmon keresztül. „Lehet, hogy nincs időd 20 perces meditációra, de mély lélegzetet vehetsz az irodai székben a munkahelyeden vagy a buszmegállóban is. A mély légzés megnyugtat, energiát ad, és segít helyrebillenteni a lelkiállapotot” – állítja Avalaura Gaither Beharry life coach.  

Az is ki tud kapcsolni, ha csak figyeled az embereket (Fotó: Getty Images)

Béke a habokban

Létezik olyan anya a világon, aki úgy használja a fürdőszobát, hogy nem nyitogatnak be percenként? Vagy a pizsama kelt lábra, vagy nincs meg a matek könyv, de az is lehet, hogy a kutya szomjas és mivel ott a tálja, be kell engedni. Akit természetesen én engedek majd ki is, mert nem bírja a bezártságot és  nyüszít. „A fürdőszoba lehet a te szentélyed” – súgja meg a pszichológus. Képzeld el úgy, mint egy kis szigetet, ami világ egy kívül eső részére esik, és a te birtokodban van. Csak győződj meg arról, hogy elfoglaltad a gyerekeket egy olyan tevékenységgel, amit 10-20 percig egyedül tudnak csinálni.

„Zárd be az ajtót, olvass könyvet, újságot vagy hallgass zenét, és élvezd a habokat” – mondja a szakértő.

Erre nekem csak akkor van esélyem, ha apuka is itthon van, ezért a szombat vagy vasárnapok reggelét kezdem az otthoni wellnessben, de előtte mind a két kutyát megitatom.

Akár meditálhatsz is a vízben, ha túl fáradt vagy az olvasáshoz (Fotó: Getty Images)

Titkos rejtekhely

Egy anya mesélte, hogy amikor a fia kisebb volt, az udvaron álló fára építettek neki egy házikót. Ahogy cseperedett a fiúcska, egyre kevésbé igényelte a házikót, de anyuka rájött, ő annál inkább! Az lett a rejtekhelye.

Hozzátette, hogy a kis függönyön keresztül sokszor figyeli az udvaron játszó gyereket, de elég távolságban van ahhoz, hogy megélje az édes magányt.

Mit tehetsz faház híján? A veranda, erkély, szuterén, garázs, padlás ugyanilyen rejtekhely lehet, és akár ott fel is hívhatod a legjobb barátnődet, egy stresszoldó beszélgetésre. Nem, nem időpontot kérni az orvoshoz, vagy felhívni az ezer éve látott rokont, akihez semmi kedved. Kizárólag olyan személy jöhet szóba, aki megért, szeret, meghallgat, és te ugyanígy vagy vele. Mert az énidőre igenis szükséged van, és az is fontos, soha ne legyen lelkiismeret-furdalásod azért, mert egyedül (is) szeretnél töltekezni – egy így van jól.

Kiemelt kép: Getty Images