Példaértékű hozzáállás, hihetetlen nagyvonalúság. A Nők Lapja 2020/50. számának exkluzív interjúja.

Túlélte Auschwitzot, táncolt Mengelének, a kommunizmus elől Amerikába menekült, ahol saját elméje koncentrációs táborába zárta magát, míg végül egy könyv kapcsán megértette, hogy ami vele történt, akár erőforrás is lehet számára – csak el kell döntenie. Ma pszichológusként ebből a tapasztalatból gyógyít. 

– Hogyan szólíthatom?
– Hívjon csak Editkének.

– Kedves Editke, elolvastam a könyvét. Megváltoztatta a világlátásomat. De miért várt kilencvenéves koráig, hogy megírja?
– Sokan sok éven keresztül mondták, hogy könyvet kellene írnom, amire én mindig azt feleltem, nincs semmi mondanivalóm. Aztán végül Philip Zimbardo – aki A döntés című könyvemhez az előszót is írta – hívta fel a figyelmemet, hogy a haláltáborok túlélői, akik ma világszerte ismertek, mind férfiak, és hogy szükség lenne egy női hangra.

– Sokáig még csak beszélni sem beszélt senkinek Auschwitzról. Miért?
– Nem akartam, hogy sajnáljanak. Amikor Amerikába jöttem 1949-ben, egy szót sem beszéltem angolul, és nem akartam, hogy a gyerekeimnek is ugyanúgy kelljen szenvedniük, mint nekem, úgyhogy azt a szerencsétlen döntést hoztam, hogy belső migrációba vonulok. Nemhogy Auschwitzról nem beszéltem, azt is kerültem, hogy egyáltalán beszélnem kelljen bárkivel. Ez egészen addig tartott, amíg el nem olvastam Viktor Frankl Az ember az értelemre irányuló kérdéssel szemben című művét. Olvasás közben az az érzésem támadt, hogy minden egyes oldalához tíz másikat tudnék írni. Annyira felizgatott a dolog, hogy írtam egy cikket Viktor Frankl és én címmel, amit valaki elküldött neki Bécsbe. Ő pedig visszaírt, hogy szeretne találkozni velem San Diegóban, ahol az egyetemen tanított. Így lett a mentorom, tanárom, barátom, munkatársam.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Ízelítő a cikk tartalmából
Vajon minek köszönhető, hogy testvérével túlélték a holokausztot?
Hogyan vált képessé megbocsátani auschwitzi kínzóinak és családja gyilkosainak?
Hnnan lehet olyan biztos abban, hogy tényleg jónak születtünk?
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .