Mégis mi köze van az avokádónak a szexhez? Jóval több, mint gondolnád

Azt már tudjuk, hogy a csoki és az osztriga közismert afrodiziákum, na de mi a helyzet az avokádóval?

Nyakunkon a Valentin-nap, és ha te is azt tervezgeted, milyen finomságokkal leped meg a párodat ezen a napon, nem árt, ha a hozzávalókat is szemügyre veszed. Bár vitatott, hogy az afrodiziákumnak minősített élelmiszerek (csoki, osztriga, spárga, csilipaprika, görögdinnye, zeller, rukkola, gránátalma, banán – csak hogy néhányat említsünk a sokból) valóban képesek-e fokozni a hálószobai hangulatot, az az egy viszont biztos, hogy jót tesznek a közérzetünknek – kiváltképp az avokádó.

Először is, ha az avokádó egészségre gyakorolt tulajdonságait vesszük szemügyre, nem meglepő, hogy bizonyos szempontból valóban segíthet a vágyfokozásban. A zöld gyümölcs bővelkedik vitaminokban, a benne lévő B6-vitamin például a premenstruációs szindróma tüneteit (fáradtság, puffadás és ingerlékenység) is csökkenti, ami segíthet abban, hogy kényelmesebben érezzük magunkat a bőrünkben. Emellett az avokádó egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, amelyek bizonyítottan csökkentik a magas koleszterinszintet – az egészséges szív pedig boldog és kiegyensúlyozott szexuális élethez vezet. (A benne található omega-3 zsírsav pedig csak tovább növeli az avokádó szívvédő képességét).
Az avokádó tehát nagyszerű energiafokozó tulajdonságokkal rendelkezik – ami a szexuális életünkre is kihathat – a tudománynak még sincs kellő bizonyítéka arra, hogy valóban működne. A rágcsálókon végzett kísérletek kedvező eredményeket értek el, az embereken végzett vizsgálatok azonban kevéssé bizonyultak meggyőzőnek ahhoz, hogy kijelenthessük: az afrodiziákumok biztos megoldást jelentek a hálószobában. Megan Stubbs szexológus a CNBC-nek például elmondta:

„Ez az egész nagyon szubjektív. A szexet potenciálisan segítő ételek placebohatást is kiválthatnak az emberekből, a szuggesztió ereje pedig erős mozgatórugója lehet a szexuális vágynak.”

Ennek ellenére az afrodiziákumok a történelem során mindig is jelen voltak, az aztékok az avokádót például a külseje miatt nyilvánították libidónövelő finomsággá – a gyümölcs fáját ahuacatlnak, azaz herefának nevezték. Aki látta már a termését növekedni, az nem is lepődik meg annyira a hasonlaton, hiszen a gyümölcsök olyan alacsonyan, és gyakran párban lógnak a fán, akárcsak a… Tudjuk. Bár a szokatlan külseje miatt aligátorkörte néven is ismert gyümölcs abszurd okokból szerezte hírnevét, az avokádó vágyfokozó hatásának gondolata az idők folyamán számos kultúrában fennmaradt. A „szexgyümölcs” hírneve az 1920-as években például annyira elterjedt, hogy egy egyesült államokbeli avokádót népszerűsítő reklámkampány tagadni kezdte a gyümölcs vágyfokozó tulajdonságait azzal a céllal, hogy az emberek ne féljenek kipróbálni ezt az igazán kockázatosnak tűnő finomságot, ami a pletykák szerint bűnbe taszítja az emberiséget. A fordított pszichológia látványosan bevált, az avokádó pedig hőn áhított árucikké vált. És ha hinnénk az összeesküvés-elméletekben, tuti, hogy mindent az avokádóra fognánk…

Napi egy alma avokádó…

De mindenki szerencséjére az aligátorkörték ártatlanok; nem áll szándékukban bűnbe vinni, majd leigázni az emberiséget – sőt, épp ellenkezőleg. A Kaliforniai Avokádó Bizottság által végzett tanulmányban a megkérdezett pszichológusok, táplálkozási szakértők és tudósok 63%-a vallotta azt, hogy az avokádó fogyasztása hosszú távon valóban jót tesz a szexuális egészségnek – és a válaszadók 60%-a állította, hogy olyan konkrét esetekről is tud, amikor valakiknek ténylegesen javult a szerelmi élete a finom gyümölcs fogyasztása után.

A modern tudomány eddigi tapasztalatai alapján tehát arra lehet következtetni, hogy az aztékok bizony nem a levegőbe beszéltek.

Az avokádó különösen jótékony hatással van a férfiak egészségére is, hiszen egy adag avokádó az urak napi cinkbevitelének körülbelül 6%-át biztosítja – a merevedési zavarok és a cinkhiány pedig szoros összefüggésben állnak egymással. Ennek oka valószínűleg a cink és a tesztoszteronszint közötti kapcsolat, ahogyan azt már több tanulmány is megállapította. (Ne feledjük, hogy a tesztoszteron nemcsak a férfiak, hanem a nők számára is alapvető fontosságú szexuális hormon.) Ezenkívül a cink összefügg a véráramlással, ami egy másik kulcsfontosságú tényező a merevedési zavarok megelőzésében. Akár placebo, akár nem, az avokádó tehát nagyon magas koncentrációban tartalmaz olyan tápanyagokat, amelyek kulcsfontosságúak a szexuális egészség szempontjából, beleértve az E-vitamint (amit néha szex-vitaminnak is neveznek, mivel elősegíti a nemi hormonok termelődését), a béta-karotint és a magnéziumot. Egy avokádó emellett 2,4 gramm fehérjét tartalmaz, és jóval több káliumot, mint egy banán, ami éppen elég indoknak bizonyulhat ahhoz, hogy kipróbáljuk – akár hiszünk az aztékoknak, akár nem.

Ha úgy döntöttél ezután, hogy szívesen kísérleteznél vágykeltő finomságokkal, akkor itt egy isteni avokádós reggeli receptjét találod, az avokádókrémes tésztasaláta könnyű ebédnek is tökéletes, a kecskesajtos saláta mámorító előétel, a kacsamell vágykeltő fűszerekkel pedig a vacsorátokat dobhatja fel. És még sok minden mást is… 

Kiemelt kép: Getty Images