15 apró új szokás, amiktől 2023 garantáltan a te éved lesz!

Nem kell drasztikus változásokra gondolni, már apróságok is csodára képesek!

Gyakran teszünk újévkor fogadalmat, hogy majd jövőre egy csomó mindent másként csinálunk, és teljesen megváltoztatjuk magunkat és az életünket is, és majd így bizonyára sokkal boldogabb és sikeresebbek, na meg vékonyabbak is leszünk egycsapásra. Aztán ahogy eljön a január, és csordogálni kezdenek a napok, rájövünk, hogy mégsem olyan egyszerű vagy kényelmes drasztikusan megváltoztatni az életünket, így pedig a nagyszabású terveink rendbe porba hullanak néhány hét alatt: statisztikák szerint ugyanis az emberek mindössze 8%-a tartja be az újévi fogadalmait, a nagy többségnek nem sikerül (bár ebben a cikkünkben adunk tippeket arra, hogyan is tarthatnánk be). Akkor persze felmerülhet a kérdés, hogy mégis mi értelme van az egésznek? (Szerzőnk, Lami Juli korábban arra kereste a választ, hogy milyen is a jó újévi fogadalom.) Szóval mi lenne, ha idén csak annyit fogadnánk meg, hogy nem fogadunk meg semmi drasztikusat, hanem inkább kicsi, de annál élvezetesebb új szokásokkal próbáljuk meg jobbá tenni az évünket?

1. Kell egy ölelés

Az emberi érintésekre legalább annyira szükségünk van, mint az alvásra vagy az étkezésre. Nagyszerűen csökkenti a stresszt, oxitocint szabadít fel, ami fájdalomcsillapító hatású, és fokozza a boldogsághormon termelődését is. Egy új kutatás szerint pedig – a nők esetében legalábbis – jobban bírja a nyomást az, akit gyakran ölelnek.

2. Egyedül nem megy

A fizikai érintés fontos, de a személyes találkozó is (amit a pandémia miatti korlátozások is bizonyítottak már). Ha olyan emberekkel veszed körül magad, akiket kedvelsz, az oldja a stresszt, és segít megnyugodni, ezért (is) kellene rendszeresen találkoznod a legkedvesebb barátaiddal. Egy 75 éven keresztül végzett Harvard kutatás eredményeként megállapították, hogy ami az embereket valóban boldoggá teszi, azok a szoros kapcsolatok, a jó barátok és a stabil párkapcsolat. 

Fotó: Getty Images

3. Kelj fel, napsugár!

Állítsd az ébresztőórádat fél órával korábbra, hogy legyen időd reggelente is foglalkozni egy kicsit önmagaddal. Ezt az időt töltheted egy rövid meditációval, egy finom reggeli elkészítésével vagy akár a kedvenc podcasted meghallgatásával. Így jókedvűen kezdheted a napot, valamint kipihentnek és energiával telinek érezheted magad. 

4. Csak büszkén!

Fontos, hogy tiszteld a saját testedet és annak korlátait, és tartsd folyton szem előtt, hogy eddig mennyi mindent elértél az életben. Ezért írj esténként egy 2 perces egy listát azokról az aznapi cselekedeteidről, melyekre büszke vagy. Már a kis elért célok (például, ha elmentél egy régóta esedékes orvosi vizsgálatra vagy kitakarítottad a kádat) is gondoskodnak az elégedettségérzésről, és erősítik az önbizalmadat.

5. Nevetni jó

Felnőttként sokkal-sokkal kevesebbet nevetünk, mint gyerekkorunkban, virágzik a panaszkultúra, pedig okot mindig lehet találni egy kis kacagásra. Nevetés közben automatikusan ellazulsz, és így a kihívásokkal is könnyebben sikerülhet megbirkóznod.

6. Otthoni wellness 

Sokszor magunkra nincsen semmi időnk… de valóban így lenne? Igenis, foglalkozz magaddal minden nap, csak ki tudsz szorítani 10 percet rá (ha nem többet…) Manikűr, pedikűr, szemöldökszedés, szempakolás vagy hidratálómaszk – minden nap egy másik kis kezeléssel kényeztesd magad otthon. Ezután szebbnek, kipihentebbnek és tetőtől-talpig ápoltnak érezheted magad, amitől az önbizalmad is nőni fog.

7. Bicajjal jobb

Buszozás vagy autózás helyett pattanj biciklire, és tekerj inkább a munkahelyedre! Ez nemcsak a környezetnek szuper, hanem neked is: a kerékpározás közben végzett mozgás támogatja a boldogsághormonok termelődését, és stresszoldó hatású. Ráadásul a hatás akár hosszútávon is megmaradhat: kutatások is bebizonyították, hogy rendszeres testedzés (főleg a friss levegőn) egészségesebbé, boldogabbá és kiegyensúlyozottabbá tesz.

8. Ha megdobnak citrommal…

…akkor készíts belőle egy szépítő italt! Végy példát Miranda Kerr szupermodellről, és készítsd el egy kis vízből, citromból és gyömbérből álló innivalót, ami szerinte nem csak az immunrendszered erősíti, hanem neki a terhességi rosszulétek leküzdésében is segített.

9. Szép álmokat!

A túl kevés alvás egészségtelen és még hizlal is, ezért váljon szokásoddá, hogy legalább 7-8 órát alszol, mégpedig jól. Ehhez szellőztesd ki egy órával a lefekvés előtt a hálószobádat, és olyankor már ne csekkold az Instagramot és társait, mert a telefon kijelzőjének a fénye negatívan befolyásolja az alvás minőségét. Inkább nézd meg előre ezeket a világ minden tájáról származó tippeket, hogy könnyedén álomba szenderülhess.

10. Kell egy kis napfény!

Ahelyett, hogy az irodában pihengetnél az ebédszünetben, menj sétálni egyet, és tankolj az elkövetkezendő borús hónapokban annyi boldogságos D-vitamint, amennyit csak tudsz. Így megőrizheted a jókedvedet, tele leszel energiával és a gonosz téli depressziót is távol tarthatod magadtól! (De persze ha süt a nap, a napvédelemről és a fényvédő használatáról most sem szabad elfelejtkezni, ennek használata nem fogja gátolni a „napfényvitamin” beszerzését.)

Fotó: Getty Images

11. Mindennapi mantra

Egy egyszerű gyakorlat képes segíteni abban, hogy magabiztosan és büszkén kezdhesd a napjaidat: állj szembe a tükörrel, húzd ki magad és lélegezz mélyeket. A kezeid feltartása nélkül, a fejeddel nyújtózkodj a plafon irányába, miközben lapockáidat told hátrafelé, és nyomd ki a mellkasod. Eközben gondolj arra: a mai napom a magabiztosság jegyében fog telni! És már be is programoztad a tested az optimizmusra. 

12. FOMO helyett JOMO

Ahelyett, hogy azon aggodnál, hogy lemaradsz valamiről (FOMO, azaz Fear of missing out), add át inkább magad a szép pillanatoknak az életben anélkül, hogy közben folyton az órádra vagy a telefonodra tekintgetnél. Rögtön jobban élvezed majd ezeket a dolgokat – még akkor is, ha az csak egy lazulós, kanapén gubbasztós Netflix estéről van is szó. A Joy of Missing Out (JOMO) nevű trend ugyanis nemcsak a köztünk élő, önjelölt nagyiknak való (ezekről a mozaikszavakról már írtunk ebben és ebben a cikkünkben is). Mindenkinek érdemes néha kicsit visszavennie a tempóból, hogy fel tudja tölteni a belső elemeit, és hogy utána megerősödve tudja folytatni a napját.

13. A szeretet csírája

Nem kell egy egész kertet ápolgatnod, egy nem túl igényes szobanövény is megteszi: aki növényekkel foglalkozik, annak rendkívüli mértékben csökken a stressz-szintje. Ezenkívül a cserepes kis barátok gondoskodnak a lakás tiszta levegőjéről, és még a szemet is gyönyörködtetik. 

14. Tartsd meg magad!

Nem kell ahhoz egy teljes edzést végigcsinálnod, hogy rövid idő alatt csinosabb testre tehess szert (kipróbálhatod mondjuk ezeket az egyszerű gyakorlatokat is). Egyetlenegy gyakorlat elég: a plank egy igazi testformáló titkosfegyver, ami gyakorlatilag a test összes izmát megdolgoztatja. Nemcsak hatásos, hanem „mellesleg” még fitté is tesz. Ha minden este csak 1 percig plankelsz, akkor már egy hét után érezni fogod, hogy akár még tovább is képes lennél megtartani magad ebben a pozícióban. 

15. Rázd meg jól!

Indíts el egy lejátszási listát olyan dalokkal, melyek azonnal mosolyt csalnak az arcodra, és melyek hallatán egyből elkezded rázni a popsidat, mint az I Don’t Care Icona Poptól. Mindig, ha valami bosszant vagy idegesít, egyszerűen csak játszd le a boldoggá tévő slágereidet – és minden gondod egy szempillantás alatt tovaszáll. Ráadásul az éneklés is stresszcsökkentő hatású, így bátran ereszd ki a hangod vezetés vagy zuhanyzás közben!

Kiemelt kép: Getty Images