Szobanövények, amelyek tisztán tartják a levegőt az otthonunkban

Sokszor eszünkbe sem jut, hogy az otthonunk levegője akár árthat is az egészségünknek, pedig valójában több rizikófaktor is található a környezetünkben. Szerencsére vannak olyan szobanövények, amelyek megszűrik a levegőben található káros anyagokat, és segítik az oxigénszint maximalizálását, amitől jobb lesz a közérzetünk.

Sárkányfa

A vörös szélű, tüskés növény az egyik leghatékonyabb segítség, ha a levegőben lévő szennyező anyagok eltávolításáról van szó. Képes a festékekből, tapétákból vagy esetleg a kandalló füstjéből származó formaldehidet kiszűrni, sőt, a színezékekben és szintetikus szálakban lévő benzol ellen is hatásos. Egyre érdemes figyelni, a virág akár 2,5 méter magasra is megnő, így elsősorban nagy belmagasság mellett ajánlott tartani.

Anyósnyelv

A szobai szanszeviéria vagy hétköznapi nevén az anyósnyelv oxigént bocsát ki éjjel, ezért az egyik legkedveltebb levegőtisztító növényként tartják számon. A sárkányfához hasonlóan megbirkózik a formaldehid-származékokkal, de a xilollal, a triklóretilénnel, illetve a toluollal szemben is hatásos, melyek nagy mennyiségben mérgezőek a szervezet számára.

Szobai gerbera

A már említett triklóretilént a vegytisztításban használják, így például a ruhatisztítóból hazahozott szöveteken vagy a kitisztíttatott szőnyegen megtalálhatóak a maradványai. Szerencsére a mérgező anyagnak esélye sincs a gerberával szemben, ugyanis a színes virág nemcsak szép, de képes megszűrni a levegőt is.

Botpálma

A vegyszerekben található ammónia hosszú távon légzőszervi problémákhoz vezethet, de a botpálma egyike azon kevés szobanövényeknek, amelyek képesek kiszűrni az anyagot a levegőből. A virág egyébként gyenge fényviszonyok között és párás környezetben is jól érzi magát, így praktikus éke lehet a fürdőszobánknak.

Krizantém

A temetővirágnak csúfolt krizantém az egyik legsokoldalúbb növényünk: virágát már az ősi kultúrákban is használtak gyógyításra, és csak kevesen tudják, hogy az egészségügyi kockázatot jelentő károsanyag-származékokat is elpusztítja – persze ehhez napfényes helyre kell állítani a lakásban, hogy megfelelően cseperedjen.

Zöldike

A zöldike ideális választás a garázsokba, egyrészt, mert jól viseli a hűvös környezetet és a napfény hiányát, másrészt ellenáll a szén-monoxidnak, sőt, a kipufogó által kibocsátott gázokkal is leszámol.

Közönséges borostyán

A tartós kozmetikai termékekben található formaldehid kiszűrése mellett a borostyán csökkenti a levegőben terjengő ürülékrészecskék mennyiségét is, ezáltal ideális mosdóhelyiségek és illemhelyek dekorálására.

Lepkeorchidea

Az anyósnyelvhez hasonlóan a lepkeorchidea is „éjszakai lény”, ilyenkor sokkal több oxigént termel, mint napközben, ráadásul ugyanúgy leküzdi a toluolt is a levegőben.

Rákvirág

A trópusi növény gyenge fényben és magas páratartalomban gyarapszik igazán, de ennél is fontosabb, hogy a benzolt és a formaldehidet is képes megszűrni. Az egyetlen, amire figyeljünk: ha a levelek vége barna színűre színeződik, a levegő túl száraz neki, ilyenkor érdemes vízzel hintetni a felületét.

Kislevelű fikusz

Formaldehid, xilol vagy toluol? A kislevelű fikusznak egyre megy. A növény képes eltávolítani a levegőből minden káros anyagot, de cserébe nagy odafigyelést és sok fényt kíván, ezért elsősorban alapos gondozóknak ajánlott.

Szöveg: D.A.

Fotó: Thinkstock

(telegraph.co.uk)