Hogy ne fogyjon el a lendület január második hetére...

Bár szinte még mindig próbáljuk feldolgozni, hová tűnt a 2020-as év, közben 2021-től is elbúcsúztuk. Na, majd 2022 lesz a mi évünk, gondoljuk, és fejben – vagy papíron, netán applikációban – el is kezdtünk írni egy listát arról, hogy mi mindent fogunk idén másképp csinálni. Január első napjaiban remekül tartjuk magunkat: a közelébe se megyünk az édességeknek, annál gyakrabban izzadunk a futópadon vagy egy online jógaórán, a közösségi oldalak vég nélküli görgetése helyett pedig inkább könyvet olvasunk vagy egy frissen letöltött mobilalkalmazással nyelvet tanulunk napi fél órában. Aztán az első munkahét a vártnál jobban leszívja az energiatartalékainkat, kint meg a mínuszok röpködnek, kinek van kedve ilyenkor edzeni? Egy forró csoki úgy átmelegítene, és nem is szegnénk meg vele a diétánkat, elvégre folyadék, vagy nem? És mi lenne, ha tartanánk egy kis szünetet a nyelvtanulásban? Csak a hétvégére…

Betartani az újévi fogadalmakat nem olyan egyszerű, ahogy az január 1-jén tűnik, és ezért leginkább az agyunkat hibáztathatjuk, amely mindig megszokott mintákat követ.

Ahhoz, hogy újrahuzalozzuk, ismételgetnünk kell az új tevékenységeket, hogy azok is szokásokká váljanak. Ehhez persze nem kevés kitartás kell, de az alábbi praktikák bevetésével könnyebb dolgunk lesz.

Fogalmazzunk meg egy nyomós indokot!

A jó újévi fogadalom ismérve, hogy valamilyen pozitív változást idéz elő. Ahhoz azonban, hogy ez a pozitív változás bekövetkezhessen, meg kell fogalmazunk, hogy miért olyan fontos számunkra, hogy elérjük a vágyott célt. A hangsúly azon van, hogy „számunkra”, ugyanis ha másoknak akarunk megfelelni, a motivációnk nem lesz elég erős, és egyáltalán: csak a saját magunk által felállított elvárások szerint kellene élnünk.

Fotó: Getty Images

Dolgozzunk ki akciótervet!

Ha pontosan tudjuk, hogy mit akarunk – és hogy miért akarjuk –, akkor nincs más hátra, mint cselekedni. Mielőtt azonban belevágnánk a dologba, sokat segíthet, ha részletes tervet készítünk: milyen buktatók lehetnek, hogyan küszöbölhetjük ki azokat… Ha például az a célunk, hogy többet eddzünk, és kevesebbet lógjunk a közösségi oldalakon, akkor rögtön a munkaidőnk leteltével öltözzünk át edzőruhába – ahelyett, hogy a laptopunk összecsukása után öt perc instagramozással örvendeztetnénk meg magunkat. Az edzéshez szükséges kellékek mindig legyenek egy helyen, hogy még véletlenül se lehessen az a kifogásunk, hogy nem találjuk a sportzoknink párját, ez isteni jel, hogy ma nem szabad sportolnunk.

Nézzük más perspektívából a fogadalmunkat!

A nézőpontunkon is sok múlik, hogy sikerül-e megtartanunk egy újévi fogadalmat.

Ahelyett, hogy egy bizonyos időtartamra szólna a fogadalom teljesítése, gondolkozzunk életre szóló változásban – elvégre a jó szokásokat érdemes örökre beépíteni az életünkbe.

A nézőpontváltás abban is megnyilvánulhat, hogy a pozitív oldalát igyekezzük nézni a változásnak, amelybe belevágtunk: ne azon sopánkodjunk, hogy mennyi mindenről kell lemondanunk, mert kitűztük magunk elé, hogy összegyűjtük egy autó árát, gondoljunk inkább arra, milyen szuper hétvégi kiruccanásokat teszünk majd az új kocsinkkal.

Kiemelt kép: Getty Images