Neked mit jelent az olvasás?

„Azt hiszem, mindannyiunk élete jobb lenne, ha mindig ott lenne egy könyv mindegyikünk hátizsákjában”– mondta egyszer Gabriel Garcia Márquez. Gondolata ma sem lehetne aktuálisabb, tekintve, hogy életünk talán legkritikusabb időszakát éljük manapság – mind egyénileg, mind társadalmilag. A stresszoldásra mindenkinek szüksége van, a könyvek pedig nemcsak hasznosak, de élvezetesek is a megfáradt elme számára. Cikkünkben olyan személyes kedvenceket gyűjtöttük össze, amelyek nekünk is segítettek kiszabadulni a szürke hétköznapok mókuskerekéből.

Az olvasás előnyei túlmutatnak a stresszoldáson

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesületének 2020-as kutatásai szerint a magyar lakosság mindössze 13%-a olvas rendszeresen, egyharmada (34%) alkalomszerűen, míg több mint fele (53%) egyáltalán nem nyúl könyvekhez. Utóbbi csoport tagjai pedig azzal indokolták döntésüket, hogy egyszerűen nem szeretnek olvasni, a második leggyakrabban említett problémának pedig az időhiányt jelölték meg (korábban ITT írtunk arról, hogy utóbbi ellen milyen egyszerű módszerekkel tehetünk). Pedig a könyvek, különösen a szépirodalmi művek olvasása – vagy minden olyan tevékenység, ami meditatív tulajdonságokkal rendelkezik – nemcsak művelnek, de nagyban hozzájárulnak a testi-lelki jó(l)létünkhöz is. A Sussexi Egyetem által végzett felmérés például azt találta, hogy egy mindössze 5-6 percig tartó olvasással hatékonyan lassítható a fokozott szívverés, oldódik az izomfeszültség, és csökkenthető az általános stresszint. Dr. David Lewis, a munkacsoport idegtudósa arról számolt be, hogy az olvasás nemcsak puszta figyelemelterelés a problémáinkról:

„A szavak és gondolatok feldolgozása serkenti a kreativitást, ami lényegében egy pozitívan megváltozott tudatállapotot eredményez”

– nyilatkozta.

Azoknál a vizsgált alanyoknál, akik életük során rendszeresen olvastak, idős korukra megnövekedett szellemi kapacitás, míg azoknál, akik ritkán, vagy egyáltalán nem olvastak, 48 százalékkal gyorsabb ütemű szellemi hanyatlás tapasztalható – így pedig nem is csoda tehát, hogy az olvasás hiánya és az Alzheimer-kór kialakulásának esélye között is találtak összefüggéseket. A testünkhöz hasonlóan tehát az agyunkat is érdemes fitten tartani ahhoz, hogy a lehető legteljesebb kapacitásával működhessen – életünk végéig. A biblioterápia, vagyis az irodalomterápia nem véletlenül vált hazánkban is használatos módszerré. A terapeuták által ajánlott könyvek (amelyek műfajilag és témailag sokfélék is lehetnek), valamint az azokról történő későbbi beszélgetések új megvilágításba helyezik a szorongásos betegségekben küzdők nehézségeit, emellett fejlesztik a kommunikációs- és problémamegoldó készséget, növelik az empátiát, valamint a kreatív gondolkodás képességét – dióhéjban: az olvasással akár javítani is lehet a mentális zavarokban szenvedő betegek állapotán.

Mindezen előnyök mellett kétség sem fér hozzá, hogy az olvasás a leghasznosabb szabadidős tevékenységek egyike – és ha nincs ötleted arra, hogy mivel indítsd a hétvégét, akkor adunk néhány tuti tippet – amelyek nemcsak a szórakozásban, a stresszoldásban és az önismeret fejlesztésében, de egyúttal az érzékenyítésben is segítenek. Kedvenceinket igyekeztünk változatos és műfajilag is sokszínű módon összeállítani – hiszen minden jó könyv tanít és segít valamiben, szóljon bármiről is. 

Émile Ajar (Romain Gary): Előttem az élet

Kiadó: Magvető Kft., (antikváriumban érhető el)

Egy szerethető és humoros, de megindító történet Momóról, az arab kisfiúról, és Rosa mamáról, az Auschwitzot is megjárt egykori prostituált zsidó asszonyról. Momo a társadalom perifériájára szorult feketék, arabok és zsidók mozgalmas, de nélkülözésekkel teli életét éli. Szüleit nem ismeri, és Rosa mama neveli, aki a hasonló sorsú gyerekek ellátásából tartja fenn magát. Momo hamar önállósághoz szokik e furcsa környezetben, s úgy segít magán, ahogy tud: lop, csal, kétes alakokkal és prostituáltakkal barátkozik – de Rosa mamához mindvégig gyengéd szeretet fűzi. Hogy e kitaszított, társadalmon kívüli réteg összetartása milyen erős, az Rosa mama életének utolsó hónapjaiban derül ki: mindenki összefog, hogy a beteg öregasszony életének utolsó napjait szebbé tegyék. Az igazi áldozatot azonban a kicsi Momo hozza… A regény harmadik filmadaptációja 2020-ban jelent meg Sophia Loren főszereplésével. 

Peter A. Levine: A tigris felébresztése

Kiadó: Ursus Libris (Online ár: 4465 Ft)

Részlet a bevezetőből:
„A trauma az élet velejárója, ám nem kell életfogytig tartó büntetésnek lennie. Nemcsak, hogy feldolgozható, hanem megfelelő útmutatás és segítség mellett átalakító erejű is lehet. A trauma magában hordozza annak lehetőségét, hogy az egyik legjelentősebb erővé váljon a pszichológiai, társadalmi, valamint spirituális felébredéshez és fejlődéshez vezető úton. Az, hogy hogyan kezeljük a traumát (egyéni, közösségi és társadalmi szinten), nagymértékben befolyásolja az életünk minőségét. Végső soron kihat arra, hogy az emberiség miként fog fennmaradni, vagy hogy fennmarad-e egyáltalán.”

Orvos-Tóth Noémi: Szabad akarat

„Mire felnövünk, sorsunk forgatókönyvéből már jelentős fejezetek megváltoztathatatlannak tűnnek. Sejtjeinkben hordozzuk felmenőink traumáinak nyomait; szüleink, nagyszüleink ránk örökítették a megdönthetetlennek tűnő életigazságokat; zsigereinkbe égtek a bizalom, a bizalmatlanság, a szeretet és a szeretetlenség tapasztalatai.

Kiadó: Jelenkor Kiadó (Online ár: 4274 Ft)

Már számos saját krízist vagy mélyen ható egyéni traumát is megéltünk, és kialakultak a válaszaink, ismétlődő megoldó-kulcsaink is ezekre a helyzetekre. Vajon a felmenőinktől kapott lelki sebek, kötődési zavarok, érzelmi és viselkedési mintázatok életünk végéig meghatározzák a sorsunk alakulását? Meddig tart a transzgenerációs örökség hatása, és hol kezdődik a szabad akarat? Mikor és hogyan léphetnek működésbe saját sorsformáló erőink? Ebben a kötetben életünk legbefolyásolóbb erejű témáinak vizsgálatára hívom az olvasót. Sorra vesszük azokat a tényezőket, amik a párkapcsolataink alakulására hatnak, meghatározzák a pénzhez, sikerhez fűződő viszonyunkat, befolyásolják a testi-lelki egészségünket, és előrevetítik, hogyan reagálunk a nehézségekre. A kérdés mindig az, hogy szabad akarattal mekkora változást érhetünk el, és hogyan teremthetünk magunknak olyan életet, amely a leginkább megfelel az elképzeléseinknek.” Orvos-Tóth Noémi

Halász Rita: Mély levegő

Kiadó: Jelenkor (Online ár: 3134 Ft)

Vannak mondatok, amelyeknek soha nem volna szabad elhangzaniuk. Vannak dolgok, amelyeknek soha nem volna szabad megtörténniük. Vera fuldokol a házasságában, és egy durva veszekedés után elköltözik a férjétől két kisgyerekével. Döntenie kell: megpróbálja rendbe hozni a házasságát, vagy újrakezdi az életét, és megtanul ismét szabadon lélegezni. Halász Rita kíméletlen pontossággal tárja fel egy harmincas pár kapcsolatának alakulását és válságát, majd a súlyos szembesülésekkel terhes kivezető út állomásait. Nem kendőz el semmit, és nem szolgáltat igazságot senkinek. Az első személyű elbeszélés mondatai feszesek, felkavaróan őszinték és élesen ironikusak. A traumatikus élményeket mesékkel, a valóságost irreálissal, álomszerűvel, súlyos témáit humorral, a feketét fehérrel keveri. Vegyünk egy Mély levegőt, felszabadít.

Victoria Eugenia Henao: Mrs. Escobar – Életem Pablóval

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó (Online ár: 3790 Ft)

A  könyvben a modern kori történelem leghírhedtebb drogbárójának, Pablo Escobarnak a története annak az asszonynak a tollából, aki a legközelebb állt hozzá. Egy fiatal nő élete, akinek naponta magánrepülővel hozták a friss virágot Bogotából, aki a világ egyik legértékesebb műkincsgyűjteményét mondhatta magáénak, akinek európai sztárséf főzött a konyhájában, és szolgák hada leste a szavát, aki a világ egyik leggazdagabb asszonya volt, aki túlélt egy bombamerényletet, és aki hosszú évekig a saját, a férje és gyermekei életéért rettegett… Maria Victoria Henao tizenhárom évesen ismerte meg a nála több mint tíz évvel idősebb Pablo Escobart, minden idők talán leggazdagabb, leghatalmasabb, és legellentmondásosabb drogbáróját. Tizenöt volt, amikor elszökött vele, és a felesége lett. Közismert hűtlenkedése, és kegyetlensége dacára a következő tizenhat esztendőben, egészen a férfi haláláig mellette maradt. Arra próbálta ösztönözni a férjét, hogy kössön békét az ellenségeivel, és adja fel magát. Pablo halála után elképesztő bátorsággal küzdve a túlélésért, sikerült megváltania a saját és a gyermekei életét és szabadságát, a Cali kartell vezetőivel megegyezést kötve. Pablo halálának huszonötödik évfordulóján, az Escobar univerzum legizgalmasabb karaktere, Victoria, aki mindent látott, és mindent tudott, készen állt megosztani tanulságos történetét.

Guillaume Musso: Az írók titkos élete

Kiadó: Park Könyvkiadó (Online ár: 3752 Ft)

Felejthetetlen olvasmány, szenzációs irodalmi kirakó, amely akkor válik igazán ördögivé, amikor az író az utolsó darabot is a helyére illeszti. 1999-ben, három kultuszregénnyé vált művel a háta mögött a híres író, Nathan Fawles végleg leszámol az írással, és visszavonul a Földközi-tenger partvidékének közelében fekvő, csodálatos és vad Beaumont-szigetre. Fawles az ezután elkövetkező húsz évben egyetlen interjút sem adott. Regényei azonban változatlanul rabul ejtik az olvasókat. Mathilde Monney, egy fiatal svájci újságírónő a szigetre utazik, hogy megfejtse a titkot. Ugyanaznap egy női holttestet sodor partra a víz, és a hatóságok megtiltják a ki- és beutazást a szigetre. Veszélyes párharc kezdődik Mathilde és Nathan között, ahol néma igazság és makacs hazugság áll szemben egymással, a szerelmet és a félelmet pedig csak egy hajszál választja el egymástól…

Karinthy Frigyes: Tanár úr kérem

Kiadó: Móra Ferenc Ifjúsági Könyvkiadó Zrt. (Online ár: 1899 Ft)

A tízéves gyermek Karinthy bölcs szemlélődéssel, érett humorral veszi tudomásul a felnőttek, a tanárok, sőt a többiek hibáit, erényeit is. Szívvel-lélekkel él az iskolában, az osztályban, s bár mulat mindenen, mégis nagyon komolyan, halálosan komolyan veszi az egészet. Ez derül ki a naplójából, amely igazolja a Tanár úr kéremnek, ennek az örök érvényű írásnak érzelmi keletkezését. Az osztály a legfőbb jó, soha annyit nem lehet nevetni, soha annyira nem lehet félni, mint ahogy azt az ember az osztályban tette. Az ember egy életen át nosztalgiával gondol vissza a hajdani örömökre, szorongásokra. S hogy mennyire hiteles élmény Karinthyé, bizonyítja az, hogy az emberek változnak, az iskolák, a diákok cserélődnek, de ez az élmény a ma gyereke, felnőttje számára ugyanolyan friss erővel hat, éppolyan aktuális, mintha mostanában történt volna meg.

Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány

Kiadó: Helikon (antikváriumban érhető el)

A tengerésztiszti egyenruháját ócska, koszos rongyokra cserélő kapitány, Piszkos Fred nevét nálunk már az általános iskolások is ismerik. Mint ahogy azt is tudják, hogy „neki van a világon a legtöbb esze” (Fülig Jimmy szíves szóbeli közlése), ezért aztán cseppet sem meglepő, hogy ebben a – gyakori idézettsége miatt – mára kvázi klasszikussá vált regényben ő mozgatja a szálakat a háttérből, s leginkább neki, no meg Fülig Jimmy tanácsainak köszönhető, hogy a szingapúri alvilágot inkognitóban felfedezni kívánó St. Antonio főherceg túléli ezt a veszélyes kirándulást. Igaz, közben megverik, eladják, halálra ítélik és megnősítik (ebben a sorrendben), de végül sikerül viszonylag ép bőrrel szabadulnia, és elindulhat hazafelé, hogy megtudja, mennyire állt/ült helyt a Boldogság Szigetek trónján botcsinálta dublőre, Fülig Jimmy, a szabadfogású hejesírás világbajnoka.

Gerald Durrel: Családom és egyéb állatfajták

Kiadó: Európa Könyvkiadó Kft. (Online ár: 3799 Ft)

A nem is kissé excentrikus Durrell család – a pattanások sújtotta, csélcsap Margo, a fegyvermániás Leslie, az írópalánta Lawrence, az állatbolond Gerry, valamint sokat tűrt édesanyjuk, Louisa – már nem bírja tovább elviselni a nedves, borongós angol klímát. Ezért azt teszik, amit bármely más család tenne: eladják házukat, és Roger, a kutya társaságában a napsütötte Korfu szigetére költöznek. Ám hamarosan rádöbbennek, hogy életükön és otthonukon egy egész állatsereglettel, többek közt skorpiókkal, gekkókkal, békákkal, denevérekkel is meg kell osztozniuk, nem is szólva a különc helybéliekről és a még különcebb vendégekről… A Családom és egyéb állatfajták fantasztikus humorral és a természet iránti ellenállhatatlan rajongással mutatja be a világ egyik leghíresebb zoológus-írójának varázslatos gyermekkorát. A könyv világszerte milliók kedvence lett, családok és iskolai osztályok közös olvasmányélménye, melynek révén a fotelben ülve vagy a kanapén hasalva is átélhetjük egy csodás nyaralás élményét. A könyvből és két folytatásából nagy sikerű filmsorozat is készült.

Jonas Jonasson: A százéves ember,
aki kimászott az ablakon és eltűnt

Kiadó: Athenaeum Kiadó Kft. (Online ár: 4084 Ft)

Jó hírünk van a magyar olvasók számára: Rejtő Jenő a messzi északon, Svédországban reinkarnálódott! Jonas Jonassonnak hívják. Ez a Jonasson pedig nekiállt, és megírta a modern, 21. századi Svejket. Fülig Jimmy szelleme összetalálkozott az egykori cseh bakával, s ennek a találkozásnak frenetikus történetfolyam lett az eredménye. Egy svéd kisvárosban, az idősek otthonában születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni – el lehet képzelni ennél érdektelenebb kezdést? Pedig ez a ravasz Jonasson bizony így kezdi kalandregényét, hogy aztán átcsapjon egy teljesen kiszámíthatatlan és végtelenül vicces ámokfutásba, amelynek minden egyes fordulata elismerő csettintésre készteti az olvasót, és minden bekezdésben ott van legalább egy, de inkább több ütős poén is. Nem hiába vásárolták meg a könyvet egy év alatt majd nyolcszázezren a kilencmilliós Svédországban, és jelentették meg több mint harminc nyelven szerte a világon. Ráadásul a regényből egy szintén szenzációs film is készült Felix Herngren rendezésében, amit szintén érdemes megnézni – no de most első sorban az olvasásról beszélünk, szóval tessen csak mindenki elsőként a könyvvel kezdeni.

Hiro Arikawa: Az utazó macska krónikája

Kiadó: Művelt Nép Könyvkiadó (Online ár: 4265 Ft)

Néha messzire kell utaznod, hogy megtaláld azt, ami ott van előtted: Nana úton van, de nem biztos benne, hová tart. A lényeg az, hogy imádott gazdája, Szatoru mellett terpeszkedhet az ezüstszínű furgon anyósülésén. Szatoru nagyon szeretne találkozni három régi, ifjúkori barátjával, Nana azonban nem tudja, miért, a férfi pedig nem akarja elmondani. A ritka szelídséggel és humorral elmesélt történet, amely Japán változó évszakaiban játszódik, az élet váratlan fordulatainak csodáját és örömét mutatja be. Arra tanít, hogy tudjuk, mikor adjunk, és mikor kapjunk. Több mint egymillió olvasót indított már meg világszerte a kedvesség és igazság üzenete.

Már kapható az új Nők Lapja A 100 legjobb könyv című bookazine!
Ha szereted a könyveket, szeretsz olvasni vagy könyvet szeretnél ajándékozni, kiadványunk segít a választásban. A könyves listák mellett tartalmas olvasnivalót – interjúkat, novellákat – is kínálunk.
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg online 20% kedvezménnyel és ingyenes házhoz szállítással: https://www.mc.hu/aktualis-ajanlatok/100konyv

 

Kiemelt kép: Getty Images