Irodalmi útmutató az élethez – ezt a könyvet képtelenség letenni

Mi lehetne szívmelengetőbb egy könyvmoly számára az írott történeteknél? Hát persze, hogy egy klasszikus olvasmányokról szóló szerzemény. Az indiai származású szerző könyve segítségével mi is a bőrünkön érezhetjük – ha ez idáig nem vont a bűvkörébe – az olvasás bámulatos varázserejét, mely A könyvlista minden szavát és történetét átitatja.  

Elkötelezett befűfalóként jól ismerjük a másik szemében felragyogó fényt, amikor megosztjuk egymással az olvasás adta semmihez sem fogható élményt. Bebújni idegen emberek bőrébe, tapasztalni, megérteni, kapcsolódni, sebeket gyógyítani, akadályokat áthidalni, hátrahagyva a külvilágot új otthonra lelni. A könyvek mindezt tudják és még ennél is többet, különösen ha a megfelelő kötetek egy gondosan összeállított listában sűrűsödnek sorsfordító irodalmi irányjelzővé.

Szívmelengető óda az olvasáshoz

Sara Nisha Adams A könyvlista című kötete a könyvmolylélekben kavargó érzések esszenciája. Olyan regénybe oltott bibliofil sorvezető, mely már az első kézbevétel közben előkészíti központi helyét minden olvasó ember könyvespolcán. A hol szívmelengető, hol megindító emberi sorsok, az azokat elkerülhetetlenül összefonó írott szó és a klasszikus történetek hétköznapokat átszövő ereje sugárzik a szavakból. A mindezek teremtette magával ragadó hangulat és az olvasás misztériumának megragadása adják a kötet lebilincselő báját.

A könyvlista amellett, hogy szeretetteljes óda az olvasáshoz, részben igaz történeten alapuló elbeszélés. A Londonban élő szerzőt – kinek debütáló kötete a Goodreads Choice Awards Best Fiction jelölését is bezsebelte – nagyapja története inspirálta, aki a könyveken és az olvasáson keresztül találta meg az utat könyvmoly unokájához. 

Sara Nisha Adams – Sara Nisha Adams, Libertine Kiadó, 4 799 Ft

Noha arról nincs információnk, hogy a való életben mely könyvek jelentették a generációk közti lépcsőfokokat, de a fiktív szereplőket kísérve többek között olyan világirodalmi mérföldköveket érintünk, mint a Kisasszonyok, a Büszkeség és balítélet vagy a Ne bántsátok a feketerigót!. „Ha ​esetleg szükséged lenne rá” – így kezdődik az a titokzatos könyvlista, amely sokkal több mint olvasnivalók gyűjteménye. Elveszett, magányos, tanácstalan lelkek megmentője és összekötője az a nyolc történet, amely szerepel rajta. Ki ne érezte volna már, hogy megértésre, szeretetre, elfogadásra vágyik, vagy éppen arra, hogy kiszakadhasson a valóságból? Így van ezzel a nemrég megözvegyült Mukesh, aki kétségbeesetten igyekszik felvenni élete fonalát szeretett felesége halála után, és kapcsolatot teremteni könyvmoly kisunokájával; és így érzi Aleisha, a céltudatos, ám szorongással teli fiatal lány is, aki nem élheti kortársai megszokott életét. Aleisha egy nap a könyvtárban egy titokzatos könyvlistára bukkan. Ki írhatta? S milyen célból? Vajon mi köti össze a listán szereplő könyveket? Kíváncsiságból belefog az egyik kötetbe, az oldalakat falva pedig rájön, hogy a történet segít enyhíteni a fájdalmán. Amikor a könyvtárba tétován betoppanó Mukeshnek is a kezébe adja a könyvet, a varázslat mintha megsokszorozódna. Sorra olvassák a történeteket, a könyvlista pedig megváltoztatja az életüket. És nem csak az övéket…

Egy könyv könyvekről, nem csak könyvmolyoknak

Miközben a szereplőkkel közösen fejezetről fejezetre vesszük elő gondolatban a már említett klasszikusokat, az olvasás által enyhített, s hála annak többé már nem magányosan folytatott küzdelmeiknek is tanúi lehetünk. A könyvmoly lét gyakran mesébe illő, idilli világa és a való élet árnyaltsága itt valóban egyensúlyban van, mindegyikből épp annyit kapunk, amennyi elegendő ahhoz, hogy egy szívünknek kedves, mégis megható és átélhető történettel gazdagodjunk, akár könyvrajongók vagyunk, akár nem.

Az egyértelmű üzenet mellett ráadásul remek a regény szerkezete. Végig fenntartja a figyelmet a listát körül lengő rejtély, a kibontott sorsok alakulása, a meghatározó pillanatokra is átültethető irodalmi szituációk, az elsőre váratlannak tűnő, mégis végzetszerű találkozások, melyek az írott történetek révén épp akkor keresztezik egymást, amikor szükség van rájuk.

Viszontagság, életigenlés és humor

Együtt olvassuk az élet kusza sorait a gyászt feldolgozni próbáló idős férjjel, a depressziós édesanya mellett szárnyait bontogató tinédzserrel, ahogy az oldalak előrehaladtával felbukkanó, könyvlistára találó emberek történeteibe is bekapcsolódunk egy-egy részlet erejéig. Akármilyen életszakaszban – válás, szakítás, költözés, egyedüllét, betegség, eltávolodás vagy épp jóleső nosztalgia – csöppenünk az egyes szereplők személyes világába, minden apró felvillanó sorsfejezetet átírnak a titokzatos lista cikornyás betűi.

És mielőtt ezek után úgy tűnne, A könyvlista valamiféle mélylélektani dráma, itt fontos megemlíteni, hogy a szavak mögött felsorakozó komoly témákon szüntelenül átviláglik a lélekemelő emberség, a kedves, érzékeny humor és az életigenlés, melyek megszólítják azokat, akik nem csupán az irodalmat veszik magukhoz nyitott szívvel és értő figyelemmel.

Összességében

A könyvlista egyfajta megkerülhetetlen biblia azok számára, akik otthonosan mozognak a könyvek világában és feledhetetlen kezdet azok számára, akik csak most fontolgatják, hogy rálépnek erre az izgalmas, varázslatos kalandokat tartogató útra. Mindenesetre bármelyik csoportba is tartozzunk, az irodalmi útmutató már adott ehhez a sorsfordító sétához, és talán épp ez a könyv lesz az első a mi személyes listánkon, mely kézen fog és elvezet a következő állomásig.

Kiemelt kép: Canva