Hogyan olvassunk több könyvet? 5 okos tipp, ami segít az elmélyülésben

A szabadidőnkben kiváló alkalom nyílik arra, hogy az elolvasandó könyvek listájáról kihúzzunk néhány címet. De mi van akkor, ha a sietős hétköznapokon vagy a hétvégi otthoni teendők miatt egyszerűen nem tudunk időt szakítani a kedvenc hobbinkra? Öt hasznos tanács erre az esetre.

A közelmúltban az olvasási szokásokról készítettek tanulmányt az Egyesült Királyságban. A kutatás során a megkérdezett britek közel háromnegyede azt állította, hogy bár szeretnének többet olvasni, sajnos erre nincs elég idejük. És ezzel nincsenek egyedül. Pedig ha mindenki megfogadná a következő tanácsokat, nem így lenne.

Tűzzünk ki olvasási időpontot!

Elsőre lehet, hogy túl egyszerűnek hangzik, de az ilyen „időzónák” kijelölése segíthet abban, hogy rendszeresebbé tegyük az olvasást. Ha például este úgy érezzük, képtelenek vagyunk nyitva tartani a szemünket, tegyük át az olvasás időpontját reggelre, és inkább keljünk fel fél órával hamarabb! Használjuk ki okosan a munkahelyi ebédidőt, és vigyük magunkkal a kedvenc aktuális olvasmányunkat a szünetre!

Használjuk okosan a technológiát!

Ne felejtsük el kihasználni a technológiai vívmányok nyújtotta előnyöket! Invesztáljunk be például egy e-könyv-olvasóba, de ha elég nagyméretű a mobiltelefonunk képernyője, akkor arra is nagyon egyszerűen feltölthetjük aktuális kedvenc sztorinkat digitális formában. A papíralapú könyvek kedvelői közül is sokan belátják, hogy nagyon jól jön mindez, amikor valakire picit várnunk kell, esetleg késik a busz, vagy elmarad egy tervezett megbeszélés.

Hallgassunk hangoskönyveket!

A brit tanulmányból az is kiderült, hogy a megkérdezettek több mint kétharmada még soha életében nem hallgatott hangoskönyvet. Pedig ezek az audiokönyvek nagyszerű alternatívák az időhiányban szenvedőknek, különösen a sokat ingázóknak és az autóban ülőknek lehet jó megoldás. Sőt, egyes házimunkák elvégzése vagy főzés közben is nyugodtan bevethetjük őket!

Lépjünk be egy könyvklubba, vagy alapítsunk egyet!

Ha inkább az introvertált típusúak táborát erősítjük, nem szükséges belépnünk egy vadidegenekből álló könyvklubba, az is jó megoldás, ha egyik barátunkkal vagy családtagunkkal megvitatjuk, milyen könyveket érdemes elolvasni. Érdemes kijelölni minden hónapban egy-egy kötetet, majd megadni egy határidőt, ami után átbeszéljük egy tea mellett az aktuálisan elolvasott sztorit.

Tartsunk olvasós hetet!

Néhány évvel ezelőtt Bill Gates elárulta, hogy minden évben kijelöl egy „think week”-et (azaz gondolkodáshetet), amikor hét napot kizárólag azzal tölt, hogy a jövőbeni céljaira koncentrál. Ezt a módszert a világ leggazdagabb emberén kívül a Facebook atyja, Mark Zuckerberg is rendszeresen alkalmazza. Az ő példájukat követve, mi miért ne tarthatnánk olvasós hetet? Minden évben hét nap, amikor bekuckózunk, és az éjjeliszekrényen sorakozó könyveket végre elolvassuk. Csupán néhány nap szabadság kell hozzá.

(redonline.co.uk)

Fotó: Thinkstock