Az introvertáltak világnapján elfogott a nosztalgia és felelevenítettem a pillanatot, amikor rájöttem, hogy én is a magányos elvonulók, az inkább csendben olvasók, a mélyérzésűek és ritkábban beszélők táborába tartozom. Mészégető Marcsi írása.

Először is sokat segített, amikor egy nálam sokkal introvertáltabb ismerősöm megnyílt nekem, és mesélni kezdett az életéről, a szokásairól. Előtte, bár nem sokat foglalkoztam a témával, de úgy gondoltam, extrovertált vagyok, most már tudom, csak annak akartam tűnni.

1. A barátom – nevezzük Ellinek –, gyakran mesélt a telefonfóbiájáról. Egyik alkalommal flashback-szerűen felvillant előttem a kép, amikor gyerekként, a lakás telefonnal ellentétes pontjára szaladtam, ha meghallottam a piros rettenet trillázó hangját. Soha nem akartam felvenni, sajnos ez azóta sem változott.

TIPP: Ne várd egy introvertálttól, hogy megindokolja neked miért nem hív fel, egyszerűen csak utál telefonálni. Azért. Mert. Csak.

2. Eleinte én is furcsálltam, hogy Elli nem jár társaságba, maximum a családját látogatja meg, nem találkozik barátokkal, viszont csodásan elvan a szerelmével és a macskájával. Aztán nemrég én is észrevettem magamon, hogy milyen fáradtan érek haza egy-egy „barátnőzés” után. Pláne, ha éppen semmiről nem volt szó, csak a szokásos ide mentem, oda mentem típusú beszélgetés zajlott le közöttünk.

TIPP: Ha a napi ügyes bajos dolgaidról beszélgetnél valakivel, akkor ajánljuk, hogy ne egy introvertáltat válassz.

3. Kicsivel később, amikor elértem introvertált énem csúcspontját, elkezdtem lemondani a megbeszélt találkozóimat, Skype-beszélgetéseimet. Olyan indokokkal, hogy „bocs, fáj a fejem”, „inkább a barátommal maradnék”, „nagyon fárasztó hetem volt”, és a többi… A legfurcsább az egészben, hogy a lemondás után örömmámorban úsztam.

TIPP: Ne haragudj ránk. Legközelebb bepótoljuk!

4. Tudod mi volt gyerekként a kedvenc filmem? A Reszkessetek betörők, és nem a betörők ügyetlenkedései miatt, hanem, mert Kevin (az a mázlista) egyesegyedül maradt a házban. Nekem ez a legmámorosabb érzés, azóta is. Ha sikerül egy napig egyedül lennem az otthonom nyugalmában, akkor harmóniába kerülök önmagammal, a világgal, a lakással, minden ragyog, a munkában utolérem magam, és úgy érzem, fél méterrel a föld felett járok.

TIPP: Ha introvertált vagy, keríts időt a teljes egyedüllétre. Ha extrovertált vagy, biztosíts szabadidőt az introvertált társadnak.

5. Végül, nagyon szeretünk hallgatni, rendkívül figyelmes és odaadó barátok vagyunk, pláne akkor, ha az életed nagy dolgairól beszélsz. Az apró információkból, amiket elejtesz, összerakjuk a nagy képet, és általában olyat kérdezünk, amit csak mi tudunk.

TIPP: Ha túlteszed magad a számodra negatív tulajdonságainkon, akkor a személyünkben olyan barátra lelhetsz, akire mindig számíthatsz.

 

Szöveg: M.M.

Illusztráció: Thinkstock