Így csinálj egy egyszerű hétvégéből hosszú hétvégét!

Miért van az, hogy sokan képtelenek vagyunk hétvégén kikapcsolni? És hogyan tehetünk ellene?

Péntek este még az aznapi munkavégzés körül forognak a gondolataid, szombat éjjel munkával álmodsz, vasárnap pedig már a hétfői teendőkön stresszelsz? És te sem tudod megállni, hogy ne csekkold a munkahelyi e-maileket, arról pedig nem is beszélve, hogy hétfő reggelre úgy nézel ki, mint akit agyonütöttek? Ha minden egyes alkalommal fizetnének azért, hányszor hangzik el hétfőnként, hogy „ez a hétvége is túl rövid volt”, valószínűleg már szupermilliomosok lehetnénk.

Angol nyelvterületeken szombat-szindrómának (saturday syndrome) nevezik azt a jelenséget, amikor a munkavállalók rendszeresen lebetegednek a szabadidejükben – ami feltehetően a folyamatos munkahelyi stressz egyik következménye –, Japánban pedig a karoshi – azaz a kiégés okozta halál – nevet kapta. Biztató, nemde? Ha a munkával kapcsolatos stresszt hazavisszük magunkkal, az köztudottan a fizikai egészségünkre is hatással lehet a későbbiekben. Sokan gondoljuk úgy, hogy jót teszünk a karrierünknek azzal, ha hétvégén is elérhetők maradunk, a finn Foglalkozás-egészségügyi Intézet kutatásai szerint azonban a hosszú munkaidőben, hétvégén is dolgozók 12%-kal nagyobb valószínűséggel válnak az alkohol rabjává, valamint megnő az alvászavarok, depresszió, szívbetegség és 2-es típusú cukorbetegség kockázata is. Ha nem húzzuk meg a saját határainkat, ha nincs a hétnek kezdete és vége, egy hosszú és folyamatos munkahét lehet az eredménye. Akkor is, ha „csak” fejben dolgozunk hétvégén – hiszen az emberi szervezetnek nemcsak fizikai szinten van szüksége a semmittevésre. Az Expedia online utazási vállalat kutatásai szerint a munkavállalók mindössze 53%-a tér vissza kipihenten a szabadságolások és hétvégék után, ami elgondolkodtató és félelmetes adat. Stresszkezelés kapcsán

az egyéni ambíciók, a brutális szervezeti kultúrák és a home office okozta 0–24-es elérhetőség világszerte megoldandó problémát jelentenek

– jó hír azonban, hogy némi odafigyeléssel mi magunk is tehetünk a hétvégi túlterheltség ellen. Ráadásul egyszerűbben, mint azt gondolnánk:

Készíts tudatos programtervet!

Töltsd az időt szándékosan, és jó előre gondold át, hogy mivel szeretnél foglalkozni hétvégén! Találj ki hétközben három olyan főbb tevékenységet, amit szívesen csinálnál, legyen az egy biciklitúra, múzeumlátogatás, színház vagy vacsora. Ha már jó előre tudod, milyen szuper dolgok várnak rád a hétvégén, a munkával töltött napok is gördülékenyebben telnek, a hétvégét pedig sokkal gazdagabbnak és teljesebbnek fogod érezni. Oké, értjük, hogy egy-egy mozgalmasabb hét után néha szükséged van egy kis semmittevésre, ezzel nincs is semmi baj. Előfordul, hogy fáradtak vagyunk kimozdulni, a mentális egyensúly érdekében azonban nem feltétlenül célravezető minden egyes hétvégét a Netflix előtt tölteni – mert bár ideig-óráig élvezetes ugyan, de nem különösebben emlékezetes.

Ne aludj túl sokáig!

Sokan szeretnénk hétvégén bepótolni az elmaradt alvásidőt, azonban szakértők szerint, ha két-három órával többet alszunk a megszokottnál, azzal megszakíthatjuk az alvási ciklusunkat, ennek eredményeként hétfőn pedig olyan fáradtan állhatunk munkába, mintha egyáltalán nem is aludtunk volna. Ha maximum egy-két órával alszunk többet a megszokottnál, sokkal fittebben indulhat a következő hét. Megértjük, ha most nem nyertük el a tetszésedet, de bízunk benne, hogy a következő tippel a kedvedre tehetünk:

Csak csínján a házimunkával!

Természetesen egy költözés esetében mindez kivitelezhetetlen, de egy átlagos, nyugis hétvégén nem szükséges takarítással töltenünk a legtöbb időt. Bőven elég, ha kijelölsz egy számodra tetsző, 2-3 órás (kinek mennyi szükséges) időintervallumot, amikor csak és kizárólag házimunkával foglalkozol. Ha megpróbálsz erre tudatosabban odafigyelni, nem érzed majd azt, hogy kifolyt az idő a kezeid közül, és több energiád marad majd olyan szórakoztató tevékenységekre is, amelyeket sokkal szívesebben végeznél.

Fotó: Getty Images

Szervezz programot vasárnap estére!

Bizony, jól érted. Ahogyan a csütörtököt kispénteknek, úgy a vasárnapot is szokás kishétfőnek becézni – nem véletlenül. A vasárnap esti blues-ként is emlegetett jelenséget mindannyian tapasztaltuk már. Ilyenkor a gyomrunk is görcsbe rándul, ha a másnapi munkakezdésre gondolunk, késő délutántól pedig nincs az a pénz, amivel lemoshatnánk magunkról a melankóliát. Nyilvánvalóan tudjuk, hogy a legtöbbünkre stresszes hétköznapok várnak, de nem kifejezetten pihentető erre pazarolnunk a hétvége utolsó napját. Azonban ha vasárnap délutánra, esetleg estére valami szórakoztató programot szervezünk, nemcsak a figyelmünket terelhetjük el, de érzetre még a hétvégénket is meghosszabbíthatjuk vele. Menj el a kedvenc edzésedre, vacsorázzatok valahol a pároddal, esetleg találkozz a barátokkal és nézzetek meg egy jó filmet – így az aznapot a közelgő szórakozásra gondolva töltheted, ahelyett, hogy a hétfő reggeli feladatokon kattognál. A munka megvár, és akkor is ráér foglalkoznod vele, amikor annak helye és ideje van.

Lehetőségeidhez mérten tölts több időt a szabadban!

Az egynapos kirándulások például határozottan megnyújtják a hétvégét. Emellett a leszervezése azt is megköveteli, hogy előre tervezz, ami – ahogyan az első pontban is írtuk – gördülékenyebbé teszi a munkavégzést. A szabad levegőn végzett aktív tevékenységek kellemesen fáradttá tesznek, így pedig se időd, se energiád nem marad arra, hogy a munka végett aggodalmaskodj, és a mély, igazán pihentető alvás is tutira garantált.

Menekülés a valóság elől – egy jó könyvvel

Őszintén, hány olyan könyv sorakozik a polcodon, ami elolvasásra vár? Pedig igencsak lelkesen vásároljuk a könyveket, azzal a szándékkal, hogy elfogyasszuk a bennük leírt gondolatokat, időhiányra hivatkozva azonban mégis a könyvespolcok martalékává lesznek. Pedig nincs is pihentetőbb, mint elmerülni az irodalomban – hiszen amellett, hogy inspirál és szórakoztat, a stressztől túlterhelt elmét is lecsendesíti, a hétvége pedig tökéletes alkalom arra, hogy (kényszeres telefonnyomkodás helyett) egy rég elfeledett kötettel üssük el a délutánt. 

Fotó: Getty Images

Élvezd az ízeket!

A nyugodt étkezésekre hétköznap ritkán jut idő, ilyenkor a gyorséttermek egészségtelen menükínálatai is sokkal csábítóbbak. Hétvégén lehetőségünk nyílik megadni a módját egy kis kényeztetésnek, önmagában pedig a főzés és receptkeresés is felér egy kis meditációval. Katt IDE, hogy a hétvégi menüsor kitalálása se okozzon fejtörést!

Tervezd meg a hétköznapjaidat is!

A hétvége tökéletes alkalom arra is, hogy néhány percben rendszerezd a gondolataidat az elkövetkező hétre. Ilyenkor több időnk és terünk van higgadtan gondolkodni, és ha a görcsös kattogást inkább tervezésre cseréled, nemcsak a stressz-szintedet csökkentheted, de az elkövetkező munkahét is sokkal kezelhetőbbnek tűnik.     

Bízunk benne, hogy tippjeink segítségével anélkül is sikerül „meghosszabítanod” a hétvégét, hogy „beteget” jelentenél, és talán a hétfői munkakezdés kapcsán is motiváltabbnak érezheted magad – önmagában pedig már az is előrelépésnek számít, ha nem tölt el rettegéssel a hétfő gondolata.

Kiemelt kép: Getty Images

Legyen sikeres az életmódváltásod, csatlakozz hozzánk! Kapcsolódj be a Nők Lapja Életmódváltó kihívásaiba, szerezz magadnak plusz egészséges éveket, és szállj versenybe a nyereményekért is!