Használjuk ki a vénasszonyok nyarát: lóverseny, brazil karnevál és bor vár ránk szeptemberben

Szeptemberben sem maradunk érdekes programok nélkül – kicsiknek és nagyoknak.

Igazi brazil party a Kincsem Parkban – Portugál Nemzetek Fesztiválja

Szeptember 9. és 11. között igazi ünnepi forgataggá változik a Kincsem Park. A Food Truck Show most Portugália, Brazília, Angola és a Zöld-foki szigetek hangulatát és ízeit idézi meg. A karneváli hangulatról brazil táncshow, dobkoncert, lisszaboni lemezlovasok, angolai zenészek és táncosok gondoskodnak. Szombat este Petkovics Diána, egyetlen magyar fado énekesnő ad koncertet, aki dalaiban összefűzi a magyar népdalokat a portugál zenei örökséggel. A három napos eseményen portugál lóverseny futamokkal és nemzetközi rögbi tornával is készülnek.

Fotó: Kincsem Park

A finom italok és ételek mellett karneváli hangulattal, brazil táncshow-val, dobkoncerttel, lisszaboni lemezlovasokkal, angolai zenészekkel, táncosokkal és gyerekprogramokkal várják a látogatókat. A kocsik mellett egy bazársort is felállítanak, ahol mind a négy ország termékeiből színes kínálatot találhatunk. Sajtok, mézek és sütemények mellett hangszerek és kiegészítők is helyet kapnak.

Az eseményekről bővebben itt.

Háromnapos összművészeti program Nádas Péter tiszteletére

Szeptember 30. és október 2. között Budapest több helyszínét is bevonó programsorozattal tiszteleg Nádas Péter munkássága és életműve előtt a Budapest Brand és a Jelenkor Kiadó. A háromnapos fesztivál igazi összművészeti élményt kínál: az irodalmi vonatkozású események mellett zenei, színházi, képzőművészeti, sőt, gasztronómiai tematikájú programok közül is válogathatnak az érdeklődők.

Nádas Péter (Fotó: Stekovics Gáspár / Wikimedia Commons)

Nádas Péter, a magyar és a kortárs világirodalom kiemelkedő alakja, a hazai szellemi élet egyik legmeghatározóbb egyénisége idén októberben lesz 80 éves. Ez alkalomból munkatársai, tisztelői számos eseménnyel készülnek itthon és külföldön, Budapest pedig háromnapos fővárosi programsorozatot szervez. Az egyes napok eseményeit a szervezők úgy állították össze, hogy az érdeklődők át tudjanak sétálni egyik pontból a másikba, így fokozatosan és műfajokon keresztül tárul fel előttük az író és a város kapcsolata. A rendezvény rávilágít Nádas alkotói életművének sokszínűségére, inspiráló erejére, közel hozza az embert, változatos formákon és műfajokon keresztül enged betekintést univerzumába – ezáltal a találkozás, a felfedezés örömét nyújtja a rajongóknak és a laikusoknak egyaránt.

A részletes program, a jegyvásárlási és regisztrációs linkek elérhetők ezen az oldalon. Facebook esemény itt

Liszt Jótékonysági Gálaest a Pesti Vigadóban

Az est zongoravirtuózai immár harmadik alkalommal töltik be szeptember 18-án 19 órai kezdettel a Pesti Vigadó pompás Dísztermét, ahol maga az est névadója, Liszt Ferenc is adott jótékonysági koncertet. Az ő szellemiségét és briliáns szóló és kétzongorás kompozícióit keltik életre Mocsári Károly Liszt Ferenc-díjas zonograművész, Kovács Gergely Junior Prima-díjas zongoraművész, a budapesti és Los Angeles-i Nemzetközi Liszt Versenyek díjazottja, Polgár Éva zongoraművésznő, az est házigadája egyben a Los Angeles-i Liszt Verseny társigazgatója, valamint Balázs Elemér és Varga Gergő Zoltán, a Los Angeles-i Liszt Verseny utazási ösztöndíj pályázatának nyertesei, a Zeneakadémia hallgatói.

Fotó: Liszt Gálaest

A Liszt Jótékonysági Gálaest szervező házigazdáját, Polgár Évát 2022-ben a Hungary Foundation az Év Kulturális Nagykövete elismeréssel jutalmazta. Szólóestjei az Amerikai Egyesült Államokban és a Los Angeles-i Liszt Versenyhez valamint a budapesti Gálaesthez kötődő szervezői tevékenysége a zene erejével kötik össze az európai és amerikai kontinenst.  A koncertre jegyek válthatók online a vigado.jegy.hu oldalon és a Pesti Vigadó jegyirodájában. 

Bővebb információk az esemény honlapján találhatók.

Ismét elgondolkodhatunk a plakátokon

2022. szeptember 9. és október 9. között rendezik meg a 22. ARC plakátkiállítást, amelynek témája idén a következő lesz: „Világ buborékjai, egyesüljetek!” Az idei pályázati kiírásban a következő szerepelt: „Buborékban élünk. (…) Oké, de miért baj ez? Miért lett szitokszó a buborék? Miért nem beszél senki a saját buborékjáról? (…) Nem lehetne a buborékjainkat egymásnak megmutatni? Mint egy lakást vagy a helyet, ahol dolgozunk, a várost, amiben élünk, a hitünket, amiért cselekszünk, vagy a tudásunkat és képességeinket, ami értelmet ad a létezésünk élményének? (…) A te buborékod határai hová esnek? Tudsz közösködni, kiközösíteni, közösülni vagy bedobni a közösbe a sajátodat más buborékokkal? (…) Gyere, és tárd fel nekünk a buborékodat, hogy egyszerre minél több buborékot tudjunk megismerni, megmutatni, bejárni!”

A pályázaton nyertes plakátok az utóbbi pár évhez hasonlóan idén is az újbudai Bikás parkban lesznek láthatóak. A köztéri tárlat éjjel-nappal, ingyenesen megtekinthető bárki számára. 

Eleganciával fűszerezve, egy kis sikkel meghintve

A 31. Budapest Borfesztivál egyszerűen kihagyhatatlan. Az esemény három évtizede alatt sokak számára már-már természetessé vált, hogy a nyártól méltó módon, egy felejthetetlen parti keretében búcsúzzanak. Nincs is erre jobb alkalom, mint a pazar díszletek között megrendezett Budapest Borfesztivál, mely 2022. szeptember 8-11. között számos újdonsággal, káprázatos kínálattal és hatalmas területtel várja a borkedvelő nagyközönséget.

A Budapest Borfesztiválnak otthont és egyben káprázatos díszletet adó Budavári Palota néhány éve varázslatos átalakuláson megy keresztül, melynek köszönhetően lassan ismét eredeti fényében tündökölhet minden szeglete. A hely szépsége, eleganciája megköveteli, hogy az ország egyik legnépszerűbb borfesztiválja méltóképp fogadjon minden kedves vendéget. Idén új területekkel, programokkal és meglepetésekkel várják a vendégeket, hogy az ide látogatókegy igazán stílusos környezetben töltsenek el néhány csodás napot kedvenc boraik társaságában.

Fotó: Budapest Borfesztivál

Emellett a Borfesztivál két színpada több, mint 30 produkciót kínál a szórakozni vágyóknak, pop, jazz, blues, gospel, cumbia, funky, sanzon, autentikus népzene is szerepel a zenei étlap kínálatán. Fellép többek között a Tárkány Művek, a Los Orangutanes, Sena Dagadu és a Canarro is. A gasztronómia képviselői idén sem hagyják otthon kifinomult ízlésüket, hiszen a Borfesztivál eleganciája megköveteli a különleges gourmet falatok jelenlétét a hagyományos fesztivál ételek kínálata mellett. Újdonság, hogy a korábbiaknál nagyobb számú, kényelmes ülőhely régi látogatói igényt elégít ki, és az időszakonként már kicsit kényelmetlen zsúfoltság is garantáltan megszűnik majd a konkrét napra váltandó belépőjegyek bevezetésével.

További információk az esemény oldalán.

Szobanövényes és gasztroséták kóstolóval 

Két év szünet után ismét szobanövényes sétákon vehetünk részt a Füvészkertben az Urban Jungle Budapest szervezésében. A tudatos növénytartással foglalkozó csapat Séta a Füvészkertben programja mellett egy különleges, új gasztro programmal is készül a főváros egyik legszebb kertjében. Mindkét program legfőbb célja a városi emberek sújtó növényvakság elleni küzdelem. A minden érzékszervet megmozgató programokat szobanövény- és gasztro rajongóknak is ajánlják.

Fotó: Hadobás Nóra

A kétórás sétán a Füvészkert (1083 Budapest, Illés utca 25.) legizgalmasabb kül- és beltéri részeit barangolhatják be a résztvevők, miközben számos növényritkaságot ismerhetnek meg testközelből. Az Urban Jungle Budapest csapat megmutatja a kedvenc szobanövényeiket, rengeteg botanikai és történelmi érdekességről is szó esik az üvegházak ritkaságainak felfedezése közben. A bemutatott növények gondozásának trükkjeit sem hagyják ki, a résztvevőkkel gyakorlatban bevált növényápolási tippeket osztanak meg és betekintést engednek a növénytermesztés és nemesítés kulisszái mögé, bízva abban, hogy útjuk végén mindenki kedvet kap saját szobadzsungelének tudatos ápolásához.

Választható időpontok: 2022. 09. 24. (szombat), 10. 16. (vasárnap), 11.12. (szombat) 10.00-12.00

Jegyvásárlás az Urban Jungle Budapest oldalán.

Lökd ide a sört!

Két izgalmas esemény is várja a sör (és a rock zene) rajongóit kora ősszel. 2022. szeptember 9-én és 10-én, pénteken és szombaton rendezik meg az idei Peredi BeerFesztet (Szlovákia), a szabadtéri színpadon. Fellép többek közt a Phoenix RT, a HolyChicks, Locomotiv Revival Band, Gorlo Volka, The Butchers, Emmer Band, HolyChicks, Reckless Roses és mások. Egynapos belépő 10 euró, fesztiválbérlet 15 euró. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők, a rendezvény az aktuális óvintézkedések betartása mellett kerül megrendezésre. További információ az esemény oldalán.

A másik első a maga nemében: ugyanis először szerveznek közös, országos programot a magyarországi főzdekocsmák, annak érdekében, hogy bemutatkozzanak a szélesebb közönség előtt, és együtt népszerűsítsék a „taproom kultúrát”. Az USA-ban töretlen lendülettel növekszik az ún. taproomok, avagy főzdekocsmák népszerűsége. Ezek azok a vendéglátóhelyek, amelyeket a kisüzemi sörfőzdék alakítanak ki, általában közvetlenül a főzde mellett, vagy annak udvarában, annak érdekében, hogy a sörfőzdébe érkező vendégeknek az üzemhez illő ipari, ugyanakkor pub hangulatban tudják bemutatni friss söreiket, és a hozzájuk kínált ételeket.

Fotó: Főzdekocsmák Éjszakája

Főzdekocsmákból egyre több nyílik Magyarországon, már csak azért is, mert számos olyan sörtípus lett népszerű az elmúlt években, amelyek esetében különösképp fontos, hogy a lehető legfrissebben, tehát csapolt sör formájában, ideális esetben pedig közvetlenül a sörfőzdéből kerüljön a vendégek poharaiba. Az október 1-jén Főzdekocsmák Éjszakájához szerte az országban csatlakoztak a sörfőzdék saját vendéglátóhelyei, főszerepben pedig a helyben csapolt sörök, és a melléjük kínált ételek lesznek, ezeken túl pedig több résztvevőnél is lesz lehetőség akár a sörfőzde bejárására is.

A rendezvénnyel kapcsolatos további részletek, illetve a résztvevők listája az oldalon és a Facebook eseményben érhető el.

Kiemelt kép: Getty Images