A szakértő szerint ezért ne aludjunk soha hason

A rossz testtartás álmunkban is kísért...

Azt már tudjuk, hogy milyen körülmények segítik elő a jó alvást, vagy hogy jót tesz-e nekünk, ha a kutyánkkal alszunk egy ágyban – de arra talán nem is gondoltunk, hogy a kedvenc alvópózunkról is kiderülhet, hogy árthat is.

Pedig ez a helyzet: a szakértők szerint a hasunkon való alvás súlyos következményekkel járhat a szervezetedre nézve.

Nemrég egy Levitex nevezetű „alvási testtartás-szakértőkből” álló párna- és matracgyártó cég a TikTok oldalán megosztott  egy videót, amelyben az egyik munkatársuk elmagyarázza, hogyan árthat a gerincünknek a hason alvás. Szerinte amikor az ember hason fekszik, a felső láb izmai hosszabb ideig nyújtóznak, mint ami még jó. „Az izmok nem szeretik, ha hosszú ideig megfeszülnek – mondja szakértő. – Egyikőtök sem szokott így tévézni. Akkor miért tekernétek ki órákon át a nyakatokat?”

A legrosszabb, amit tehetünk

A hason alvás bár enyhítheti a horkolás és időnként az alvási apnoe tüneteit, de ez az összes pozitívum, amit elmondhatunk erről a pózról. Szinte minden egyéb póz rossz tulajdonságait egyesíti, így ellazítás helyett összenyomja a gerincet, ami hátfájáshoz vezet, kitekeredett, merev pózba kényszeríti a nyakat.

A szakértő megjegyezte, hogy több száz évvel ezelőtt ez talán nem jelentett volna problémát az emberek számára, de most, hogy sokan ülőmunkát végeznek – vagyis a nap nagy részét ülve töltik – már valós kockázat. Az egész napos íróasztalnál való görnyedés már így is elég rossz hatással van a szervezetünkre, ezért nem jó ötlet olyan testhelyzetben aludni, amely szintén rossz hatással van a gerincünkre. „Ha törvényi előírás (az Egyesült Államokban – a szerk.), hogy napközben ergonomikus széket biztosítsanak a munkánkhoz, akkor miért ne gondolnánk éjszaka is egy ergonomikus alvási pozícióra? Ez pontosan ugyanaz” – tette hozzá.

@levitex

@ you

♬ original sound - levitex

A szakértő szerint még az oldalt alvás is problémát jelenthet, ha rosszul csináljuk. „Nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem, nem! Lehet, hogy ez kényelmes, lehet, hogy ez az egyetlen módja az elalvásnak. De azt mondom neked, hogy egy bizonyos ponton az életedben, amikor eléred a 60, 70-et, ízületi gyulladásaid lesznek.” A szakértő arra figyelmeztetett, hogy a test egész területén – többek között a nyakban, a csípőben, a vállban és az oldalsó ízületekben – fájdalmat fog okozni az ilyen pozícióban való alvás. „El fog jönni ez az idő, kérem, higgyetek nekem – tette hozzá – Csak jót akarok, hogy el tudjátok mindezt kerülni.”

Mi tehát a megoldás?

A szakértők szerint próbáljunk meg felhagyni az ezekben a pózokban történő alvással (ami, persze, nem is olyan egyszerű, de nem kivitelezhetetlen). Ha viszont semmiképpen nincs esély erre, és csak hason tudunk aludni, akkor legalább párna nélkül tegyük azt, hogy így vegyük le a terhelést a nyakunkról.

Fotó: Getty Images

A háton alvás a test mellé helyezett kezekkel az egyik legjobb alváspozíció. Leveszi a terhet a gerincről, a nyakról és a karokról, javítja a tartásunkat, csökkenti a refluxot, akadályozza a mellek megereszkedését, csökkenti a fejfájások kialakulásának esélyét, és még abban is segít, hogy később kezdjen ráncosodni az arcunk. Hátránya lehet, hogy alvási apnoéban szenvedő embereknél erősítheti a horkolást. Jó ötlet lehet, ha párna nélkül alszunk hanyatt fekve, illetve ha egy párnával megtámasztjuk alulról a térdeinket, hogy még inkább levegyük a derekunkról a terhelést

Kiemelt kép: Getty Images