A hőség nem csak nappal viseli meg a szervezetet, az éjszakai pihenést is megnehezíti, ha megreked a meleg a lakásban. Ilyenkor azok is alvászavarokra panaszkodhatnak, akik egyébként gond nélkül képesek elaludni, álmukat semmi nem szakítja meg éjszaka, és rendszerint kipihenten ébrednek. Mit tehetünk a jó alvásért?

* Fontos a pihenést elősegítő körülmények megteremtése, a csendes, besötétíthető hálószoba, a kellően kemény matrac, a nem túl magas párna, az évszaknak, hőmérsékletnek megfelelő takaró. Lefekvés előtt jó alaposan szellőztessük át a lakást. Aminek nincs helye a hálószobában, az a tévé, a laptop, a tablet, de még a mobiltelefon képernyőjének fénye is megzavarja az alvást. Rossz szokás tévénézés közben elszenderedni.

* A mobiltelefont jobb nem a párna mellé vagy az éjjeliszekrényre tenni, hanem egy távolabbi asztalkára. Így sem a közelségből adódó térerő, sem az éjszaka befutó üzenetek nem zavarják meg a nyugalmat. Ébresztéskor pedig fel kell kelni, mert nem lehet egy mozdulattal benyomni a „szundi” gombot.

* Jó, ha van egy kényelmes fekhely, de nem csak ezen múlik a pihentető alvás. A nyugodt éjszakák titka a rendszeresség, az alvásra szánt idő betartása, az alkalmazkodás ahhoz a napi (cirkadián) ritmushoz, amelyet a szervezet belső biológiai órája diktál. Belső óránk működése a nap járásához, a nappal és az éjszaka váltakozásához igazodik.

* Nem szolgálja az éjszaka nyugalmát a későn elfogyasztott, bőséges vacsora, és az edzést sem szerencsés a lefekvés előtti időre tervezni. Az esti kávé- és alkoholfogyasztás sem jó ötlet, a kávé megnehezíti az elalvást, a szeszes italok pedig megzavarják az alvás természetes ritmusát, így nem csoda, ha az ember másnaposan ébred.

* A könnyű vacsorát ajánlott lefekvés előtt két órával befejezni. A zavartalan alvást segítő táplálékok: banán (szerotonint, örömhormont tartalmaz), meleg tej (triptofán- és kalciumtartalma nyugtató hatású), zabkása (alvást elősegítő melatonint tartalmaz), néhány szem mandula (triptofán- és magnéziumtartalma nyugtató hatású).

* A horkoló hálótárs hangerőtől függetlenül zavaró lehet. Tévedés azt hinni, hogy aki horkol, az biztosan jól alszik. A lélegzést kísérő ritmusos hang azt jelzi, hogy alvás közben a felső légutakban valamilyen szűkület alakul ki, és az ellazult szövetek rezgéséből keletkezik a sajátos „muzsika”. Ha horkolás közben légzéskimaradás (apnoé) is előfordul, ezzel a tünettel ajánlott orvoshoz fordulni.

Tovább olvasnál?
Ha érdekel a cikk folytatása, fizess elő csak 500 forintért, vagy regisztrálj, és 1 héten keresztül minden előfizetői tartalmat megnézhetsz.
Próbáld ki most kedvezményesen!
Az előfizetés ára az első hónapban csak 500 Ft, ezt követően 1490 Ft havonta. Ha van már előfizetésed, lépj be .