A kilencvenes évek klipkirálynői – Szupermodellek a videódiszkóban

Összeállításunkban a kilencvenes évek legemlékezetesebb, szupermodellek szereplésével készült videóklipjeit vesszük sorra.

A kilencvenes éveket gyakran emlegetik a szupermodellek aranykoraként. Többek között Claudia Schiffer, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Christy Turlington, Kate Moss és Linda Evangelista képviselte azt a fajta nőideált, amely megjelenésében egyszerre volt törékeny és végtelenül csábos. Mindenki vagy hasonlítani akart rájuk, vagy meg akarta kaparintani őket, így bármit, amihez arcukat adták, sokkal nagyobb sikerrel lehetett áruba bocsájtani – és ez vonatkozott könnyűzenei alkotásokra is. Persze akadtak esetek, amikor a szereplőválogatás folyamatait jelentősen leegyszerűsítette az egyik zenész és adott szupermodell között fonódott szerelmi viszony, más esetekben pedig a már „bevált” klipkirálynőket kérték fel további művészek, hogy az ő dalaikhoz készült kisfilmekben is szerepeljenek. Így vagy úgy, a lényeg, hogy rengeteg olyan videóklipet köszönhetünk a kilencvenes éveknek, amelyeknek egy-két képkockáját álmunkból felébresztve is egészen pontosan fel tudjunk idézni lelki szemeink előtt. 

Nézzük, melyek voltak szerintünk a kilencvenes évek legemlékezetesebb „szupermodelles videóklipjei”, amelyeket ma is szívesen nézünk meg újra és újra!

Michael Jackson: Black or White – Tyra Banks szereplésével

Tyra Banks videós debütálása Michael Jackson egyik legsikeresebb videójában, a John Landis-rendezte Black or White-ban történt 1991-ben. A videóban 5 perc 30 másodpercnél láthatjuk a fiatal Tyrát a statiszták sorában bolondozni. A szupermodell nem sokkal később már a Lionel Richie Don’t Wanna Lose You című dalához készült videóban alakított főszerepet.

Chris Isaak: Wicked Game – Helena Christensen szereplésével

Minden idők egyik legemlékezetesebb (és legtúlfűtöttebb – emiatt pedig a Youtube szabályzata szerint korhatárosnak minősülő, ezért csak a videómegosztó oldalán megtekinthető) videóklipjében Helena Christensent láthatjuk Hawaii homokos tengerpartján enyelegni Chris Isaakkel.

Jelenet a klipből (Fotó: Youtube)

A Herb Ritts rendezésében  1991-ben született fekete-fehér képkockák sajátos hangulata milliókat varázsolt el; a klip az 1991-es MTV Video Music Awards-on három díjat is nyert, a VH1 pedig minden idők tizenharmadik legjobb zenés videójának titulálta. A kisfilm azonban csak papíron (azaz képernyőn) kelti az idilli romantika illúzióját. Isaak a Rock & Roll Hall Of Fame-nek elárulta, borzalmas emlékeket őriz a forgatásról; ennek alkalmával ugyanis órákon keresztül folyamatosan fröcskölték és öntögették nyakon őt és munkatársát hideg tengervízzel – annak érdekében, hogy végig kellően nedvesek maradjanak, így pedig az elvártnak megfelelő felvételek születhessenek eljátszott szerelmükről. A szépségért és a művészetért azonban szenvedni kell – a siker érdekében pedig az igazán elhivatottak szinte bármire hajlandók. Például heves, de hamis szenvedéllyel ölelkeznek egy csodás tengerparton. (A páros állítólag valóban csak a klip kedvéért került ilyen közel egymáshoz, a szupermodell akkoriban egy másik zenész, a néhai Michael Hutchence, az INXS zenekar frontemberének kedvese volt.)

George Michael: Freedom – Naomi Campbell, Linda Evangelista, Christy Turlington, Cindy Crawford és Tatjana Patitz szereplésével

A szupermodelles videóklipek csúcsa, amellyel igen erősen nyitott az évtized! Nem csoda, hiszen az 1990-ben megjelent klip többszörös Oscar-jelölt David Fincher nevéhez fűződik (ő rendezte például a legendás Harcosok klubját és a Hetedik című filmet is). A dal maga George Michael korábbi, a Wham!-mel elért sikereire utal, miközben az énekes cinikusabb oldalát is megmutatja – gyors tempójának köszönhetően azonban végeredményben sokkal optimistábbnak hat, mint ahogyan azt a szöveg indokolná.

Bevált recepten ne változtass!

Hasonló sztárparádénak lehetünk szemtanúi George Michael egy két évvel későbbi, a Too Funky című slágeréhez készített videóklipet szemlélve, abban az alkotásban ugyanis Linda Evangelista, Estelle Lefebure, Emma Sjoberg, Nadja Auermann és Naomi Campbell parádézik – az idén elhunyt legendás divatterező, Thierry Mugler ruháiban.

A videóban pedig a kor legsikeresebb szupermodelljei tátognak azóta ikonikussá vált díszletek között. A legenda szerint Linda Evangelistát hosszasan kellett győzködni a szereplést illetően, George Michael azzal próbált hatni rá, hogy a klip véleménye szerint jót tenne a modell karrierjének – a nő azonban nem érezte szükségét saját maga további népszerűsítésének. Később mégis beadta a derekát – és milyen jól tette! 2015-ben úgy nyilatkozott a Vanity Fairnek, hogy „a mai napig, amikor valaki először találkozik velem, szóba hozza a videót. Innen emlékeznek rám. Szóval igen, George-nak igaza volt”.

Guns N’ Roses: November Rain – Stephanie Seymour szereplésével

Az egyik legemlékezetesebb videóklip – és a valaha létezett legemlékezetesebb menyasszonyi ruha 1992-ből! Stephanie Seymournak nem kellett hosszas szereplőválogatásokat átizgulnia, hogy megkapja Andy Morahan rendező áldását a szereplésre, hiszen a modell akkoriban a zenekar frontemberével, Axl Rose-zal járt.

Keverték a munkát a magánélettel

Stephanie Seymour nem csak ebben az egy Guns N’ Roses-klipben szerepelt: az egy évvel korábbi, Don’t Cry című dalhoz készült videóban is feltűnt már. 

A menyasszonyt alakító barátnő azonban minden elfogultság nélkül is elég jó választásnak bizonyult a klip és a dal szempontjából – a legtöbb menyasszonyiruha-szalonban pedig a mai napig rendre elhangzik ezen dal címe leendő arák szájából. 

Bon Jovi: Please Come Home For Christmas – Cindy Crawford szereplésével

Bizonyára férfiak és nők tömkelege vállalt volna ingyen vendégszereplést ebben a videóklipben. Az 1994-es kisfilmet ugyanaz a Herb Ritts rendezte, aki már szóba jött az imént a Wicked Game kapcsán (ezt tudván talán még szembetűnőbbek a hasonlóságok a két felvétel között). Az rocksztár és a szupermodell között csak úgy röpködtek a szikrák! Jóllehet Crawford a forgatás idején még Richard Gere felesége volt, Jon Bon Jovi pedig 1989-óta férje egykori gimis szerelmének, Dorothea Hurley-nek. Akiknek megadatik a lehetőség, azoknak érdemes lehet párjukkal újraalkotni ezt a kisfilmet idén karácsonykor… vagy csak egy szimpla kedd délután.

Vanilla Ice: Cool As Ice – Naomi Campbell szereplésével

Kevesen tudják Naomi Campbellről, hogy 1994-ben saját szólóalbumot adott ki Baby Woman címmel – de még mielőtt önálló zenei szárnybontogatásba kezdett volna, szerepelt a Vanilla Ice romantikus vígjátékához (rendezte: David Kellogg) készült betétdal 1991-es videóklipjében, valamint a szám refrénjét is ő énekelte fel!

Tina Turner: GoldenEye – Alek Wek szereplésével

Ugyan csak néhány röpke másodpercre tűnik fel az egyik legismertebb Brosnan-Bond-film főcímdalának 1995-ös videóklipjében (rendezte: Jake Scott), Alek Weknek ennyi is elég volt ahhoz, hogy megvesse lábát a kilencvenes évekbeli modellek között. Később még több zenés felkérés érkezett hozzá, szerepelt a Janet Jackson Got Til It’s Gone-jához, majd a Busta Rhymes Put Your Hands Where I Can See című dalához készült klipben.

U2: Last Night On Earth – Sophie Dahl szereplésével

A U2 már az 1980-as években a világ egyik legnépszerűbb zenekarává vált, így ezek a világhírű írek évtizedek óta igen otthonosan mozognak szupermodellek társaságában. Énekesük, Bono egykoron a Vogue címlapján, Christy Turlington oldalán feszített, majd a basszusgitáros Adam Clayton barátnőjének, bizonyos Naomi Campbellnek végtagjai is fel-felbukkantak a Numb című dalukhoz készült videóban, Sophie Dahl pedig a Richie Smyth által rendezett Last Night On Earth főszerepét játszotta el 1997-ben. A videó Kansas City-ben készült – a lakosok legnagyobb bánatára, ugyanis a forgatás során az egyik ottani főútvonalat két napra lezárták. De azt is illik megjegyeznünk, hogy a klipben feltűnik William S. Burroughs amerikai író is – akit ekkor láthatott utoljára a szélesebb közönség, ő ugyanis a kislemez megjelenése után alig egy hónappal elhunyt.

Elton John: Something About the Way You Look Tonight – Kate Moss, Alek Wek és Sophie Dahl szereplésével

Itthon talán kevésbé ismert ez az 1997-es dal és a hozzá készült klip, de amennyiben esetleg mi magunk is lemaradtunk róla, mindenképpen érdemes pótolni a hiányosságot, hiszen a Tim Royes rendezte kisfilmben a már említett Alek Wek és Sophie Dahl is szerepel – noha a prímet egyértelműen Kate Moss viszi. Elton John köztudottan utál videóklipekben szerepelni, így a fent látható kisfilm az egyik azon utolsók között, amelyekben még maga a művész is feltűnik.

Michael Jackson: In The Closet – Naomi Campbell szereplésével                     

A cikk ezen részére érve, az ilyesmire érzékenyekben ezt a videót meglátva azonnal megszólalhatott egy belső hang, amely azt súgja, ismét Herb Ritts rendezését tekinthetik meg 1992-ből. Ők nem tévednek, valóban Ritts keze munkáját dicséri a kukkolást imitáló szapora kameramozgás, a fülledten erotikus koreográfia és a trópusokat megidéző képi világ. Plusz érdekessége ennek a dalnak, hogy az eredeti stúdióváltozatban a szám közepén hallható, rövid monológot Stefánia monacói hercegnő suttogta fel – a videó kedvéért azonban újravették ezeket a felvételeket a szupermodell hangjával.

Összeállításból is láthatjuk tehát, hogy nem csak papucsot, naptejet vagy estélyit lehet szupermodellekkel könnyebben eladni, hanem akár izgalmas, vagy kevéssé érdekes zenei alkotásokat is!

Kiemelt kép: Cindy Crawford és Naomi Campbell egy magánpartin 1992-ben – Fotó: Rose Hartman/Getty Images